Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Ειδικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατανάλωσης χαλασμένου καρπουζιού

Ειδικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατανάλωσης χαλασμένου καρπουζιού
Ο βέλτιστος τρόπος αποθήκευσης του καρπουζιού, σύμφωνα με τον χημικό, είναι σε σφραγισμένο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο τροφίμων στο ψυγείο.
Η κατανάλωση χαλασμένου καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη βακτηριακή μόλυνση, προειδοποιεί ο Andrey Dorokhov, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ανόργανης Χημείας Α.Ν. Reformatsky στο Ρωσικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο MIREA, σε συνομιλία με τη Lenta.ru.
«Μετά από 30-60 λεπτά, ξεκινούν διαδικασίες οξείδωσης, ενζυμτικής σήψης και μικροβιακής μόλυνσης σε ένα κομμένο καρπούζι. Σε θερμοκρασία δωματίου, ο πολτός του καρπουζιού γίνεται δυνητικά επικίνδυνος μετά από 2-3 ώρες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριακών στελεχών του εντερικού τύπου, πολλαπλασιάζονται ενεργά σε γλυκό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται ιδιαίτερα σε θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών και υψηλή υγρασία», προειδοποιεί ο Dorokhov.
Ο βέλτιστος τρόπος αποθήκευσης του καρπουζιού, σύμφωνα με τον χημικό, είναι σε σφραγισμένο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο τροφίμων στο ψυγείο.
Ταυτόχρονα, όπως διευκρινίζει, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή του καρπουζιού με μήλα, μπανάνες, αβοκάντο και ντομάτες — η αποθήκευσή τους μαζί οδηγεί σε απώλεια ζουμερότητας και γεύσης του καρπουζιού.
«Η διάρκεια ζωής κομμένου καρπουζιού στο ψυγείο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48-72 ώρες. Καλό είναι να αποθηκεύονται μεγάλα κομμάτια και όχι φέτες — αυτό μειώνει την επιφάνεια επαφής με τον αέρα. Πριν την κατανάλωση, πρέπει να γίνει οπτικός έλεγχος του πολτού: παρουσία βλέννας, αλλαγή χρώματος, εμφάνιση ξινής μυρωδιάς», συνιστά ο ειδικός.
Μια ακόμη επιλογή που προτείνει ο Dorokhov είναι η κατάψυξη του πολτού του καρπουζιού. Σύμφωνα με αυτόν, μετά την απόψυξη θα χάσει την υφή του, αλλά θα είναι κατάλληλο για smoothies, σορμπέ και ποτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης