γράφει : Δ.Ν.
Η σημασία της επιλογής του χρονικού ορίζοντα
-
Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)
- Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα
«Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.
- Η τιμή κινείται με τάσεις
- Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Τί είναι ένα γράφημα (chart);
Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη.
- Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
- Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια.
- Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον.
- Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.
- Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος.
- Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη.
- Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα.
- Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).
Τα είδη των γραφημάτων:
Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:
Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.
Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.
Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.
Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis
Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.
Αλέξιος Μπαλής
http://www.bankingnews.gr/
Σχόλια αναγνωστών