Οι απανταχού traders όμως συμφωνούν απολύτως με τον Μεγάλο Τιμονιέρη, είτε αφορά τις αγορές μετοχών, ομολόγων, ισοτιμιών, μετάλλων και αγαθών.
Η κλιμακούμενη κρίση στην Μέση ανατολή αποτέλεσε άλλο ένα κομμάτι στο puzzle των αγορών με αβέβαιη εξέλιξη, αυξάνοντας την μεταβλητότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές.
Κυρίως όμως, όπως συμβαίνει ιστορικά, ωφελημένα βγήκαν τα πολύτιμα μέταλλα και κυρίως ο χρυσός, που για άλλη μια φορά αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο.
Τεχνικά η διάσπαση του 2080 δολαρίων του χρυσού προϊδεάζει για νέους ανοδικούς στόχους με 1ο επίπεδο το 2350 και επόμενο την ζώνη 2550-2610 δολαρίων, ειδικά αν το Ισραήλ κλιμακώσει την κρίση ανταπαντώντας με ένα χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Όσο συντηρούνται οι τιμές πάνω από την στήριξη του 2380$ και αρκετές Κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο, δεν δημιουργούνται ανησυχίες για το πολύτιμο μέταλλο.
Πέραν του Χρυσού και τα υπόλοιπα μέταλλα ακλουθούν την ανοδική κίνηση, υποβοηθούμενα από τις πρόσθετες κυρώσεις στην Ρωσία, κινούμενα τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα σε νέα υψηλά έτους, διατηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην βιομηχανική παραγωγή.
Χαρακτηριστικά το συμβόλαιο Αλουμινίου στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί κατά 21% και όσο διατηρείται άνω των 2400$, αυξάνει τις πιθανότητες να προσεγγίσει το υψηλό του 2023 στα 2672$.
Ως αναφορά των τομέα των καυσίμων, το Πετρέλαιο (crude) από την αρχή του έτους και αυτό έχει κερδίσει ένα 25%.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν αρκετά χειρότερη, αν οι Ιρανοί είχαν κλείσει τα στενά του Ορμούζ, από οπού διακινείται το 30% σχεδόν του παγκόσμιου πετρελαίου, τίποτα δεν αποκλείει μια αναβάθμιση της κρίσης στην Μέση ανατολή να εκτινάξει την τιμή στα προηγούμενα υψηλέ του 2023 (95$) με επόμενο πιθανό στόχο τα 105$.
Όσο οι τιμές παραμένουν άνω του ΚΜΟ 200 ημερών expo (78,70$) και η κρίση δεν εκτονώνεται ο κίνδυνος για ένα νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων παραμένει αυξημένος για το Παγκόσμιο Οικονομικό σύστημα.
Οι κεντρικές τράπεζες αναγνωρίζοντας την δυσκολία τιθάσευσης του πληθωρισμού αλλά και τις γεωπολιτικές κρίσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναθεωρούν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων.
Η μεν FED μας ενημέρωσε ότι είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις αφού ο πληθωρισμός επιμένει και μάλιστα χωρίς να έχουν επιμετρηθεί οι πρόσφατες επιπτώσεις από την Μ.Α. η ΕΚΤ δε περιμένει τα μακροοικονομικά στοιχεία Ιουνίου για λάβει τις αποφάσεις της. Αν και εμφανίζεται ποιο αισιόδοξη, λόγω πίεσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την ταχύτητα μείωσης, αφού ακόμα είμαι είμαστε στην αρχή του φαινομένου και οι επιπτώσεις είναι άγνωστες.
Επιπλέον οι προβλέψεις της στο πρόσφατο παρελθόν απέκλιναν σημαντικά από την πραγματικότητα συνεπώς η φερεγγυότητα της έχει τρωθεί.
Συνεπακόλουθο της διαφορετικής ρητορικής που ακολουθούν οι 2 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, αλλά και της αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας είναι η ενίσχυση του $ έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων. Ως αναφορά την ισοτιμία euro/usd η 1η σημαντική στήριξη επικεντρώνεται στο 1,05. Η ισοτιμία από τις αρχές του 2023 κινείται πλευρικά στο εύρος 1,05 – 1,12 δίνοντας πολλαπλές ευκαιρίες στους trader για εύκολα κέρδη. Επιβεβαιωμένη διάσπαση ενός εκ των 2 ορίων θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη κίνηση την ισοτιμία.
Ως αναφορά τις χρηματιστηριακές αγορές η πρόσφατη προσέγγιση ιστορικών υψηλών από το σύνολο σχεδόν των ανεπτυγμένων αγορών, αυξάνει το φόβο και την μεταβλητότητα για μια πιο βαθιά διόρθωση, ως συνέπεια της καθυστέρησης μείωσης των υψηλών επιτοκίων, των χαμηλών προσδοκιών για ανάπτυξη, αλλά και του φόβου που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες γεωπολιτικές κρίσεις σε όλη την υφήλιο.
Συμπερασματικά η μεγάλες αναταραχές δημιουργούν και μεγάλες ευκαιρίες για τους διακατέχοντες μετρητά σε όλες τις αγορές.
Επειδή η αγορά άγεται & φέρεται σε μεγάλο βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και οι εμπλεκόμενοι δεν φημίζονται για την λογική τους εκτιμούμε ότι το επικείμενο χτύπημα του Ισραήλ πρέπει να θεωρείται βέβαιο και το ερώτημα έγκειται μόνο στο μέγεθος της ανταπόδοσης.
Συνεπώς η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια και οποιαδήποτε εμπλοκή με οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να συνοδεύεται από τεχνικές stop loss για μεγαλύτερη προστασία των επενδυτών.
Λουκάς Παπαϊωάννου
Economist / Corporate Advisor Fast Finance ΑΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών