Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τεχνική Ολυμπιακή: Ώθηση από τα πλοία και εκτίμηση για 15 εκατ. ευρώ EBITDA το 2024 - Οι εκκρεμότητες με το Πόρτο Καρράς

Τεχνική Ολυμπιακή: Ώθηση από τα πλοία και εκτίμηση για 15 εκατ. ευρώ EBITDA το 2024 - Οι εκκρεμότητες με το Πόρτο Καρράς
Συνεχίζει επενδύσεις, αν διορθώσει η αγορά θα κάνει αγορές ιδίων μετοχών - Μέρισμα ναι, αλλά όχι τώρα
Σχετικά Άρθρα
Ψηλά τον πήχη για το 2024 βάζει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, στοχεύοντας να πετύχει EBITDA 15 εκατ. ευρώ, ενώ θέλει να αυξήσει και το ρυθμό των επενδύσεων, αν το επιτρέψει και η γραφειοκρατία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στέγγος, απαντώντας σε ερώτηση του Bankingnews, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ανέφερε πως για το θέμα της πώλησης του Πόρτο Καρράς, υπάρχουν 15 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό escrow και πως μετά το τελικό πόρισμα της ΚPMG η συνεννόηση με τον αγοραστή είναι να αφήσουν εκτός τα θέματα που συμφωνούν και να προχωρήσουν στα υπόλοιπα με διαιτησία.
Οι επενδύσεις στη ναυτιλία είναι εξαιρετικά πετυχημένες και θα ήθελε να τις συνεχίσει, αλλά θεωρεί πως η αγορά σήμερα είναι ψηλά και θα ήθελε κάποια διόρθωση.
Δε σκέφτεται πάντως να κάνει πωλήσεις συμμετοχών, καθώς η απόδοση ήταν τεράστια και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε απόσβεση της επένδυσης.
Σήμερα έχει συνολική απόδοση 140%, ενώ ακόμα και να πάνε για σκραπ τα παλιά πλοία θα πληρωθεί 430 δολάρια τον τόνο που θα είναι κέρδος.
Αναφορικά με την αγορά του χαρτοφυλακίου 186 ακινήτων (project Arrow) τονίστηκε πως έχει παραλάβει ήδη 30 ακίνητα και τον Ιούνιο αναμένει άλλα 60, ενώ σε 44 έχουν γίνει ανακοπές από πρώην ιδιοκτήτες.
Σημειώθηκε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα ακίνητα και υπάρχουν προσύμφωνα για 26 ακίνητα.

Το project

Το εν λόγω project θα ήταν σε συνεργασία με μέλη της οικογένειας του Παύλου Βαρδινογιάννη, η οποία όμως δεν προχώρησε.
«Έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά ίσως λόγω άλλων προτεραιοτήτων της οικογένειας, δεν προχώρησε και ευελπιστούμε στο μέλλον να συνεργαστούμε σε άλλο project» σχολίασε ο κ.Στέγγος.
Ένα σημαντικό project στα «Πηγαδάκια» της Βούλας αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και είναι συνολικής επένδυσης 22 εκατ. ευρώ για κατασκευή κτιρίων 7,5 χιλ. τ.μ. τα οποία θα είναι υπερπολυτελή και θα παρέχουν υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες.
Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και γίνονται αυτήν την περίοδο κάποιες αλλαγές στα στατικά, ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή με χρόνο παράδοσης τα 2 έτη.
Ο όμιλος θέλει να κάνει και άλλες επενδύσεις στον κλάδο του real estate, αλλά σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις, αν και η απόδοση είναι καλή.
Δειλά βήματα κάνει στην ενέργεια και επενδύει εκεί που υπάρχουν καλές αποδόσεις.
H Mount Street που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια, έχει καταθέσει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να λάβει άδεια διαχείρισης, χωρίς όμως να έχει κάποια εξέλιξη.
Όπως ειπώθηκε οι μεγάλες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει μεγάλο όγκο δανείων και δε γίνεται σωστή διαχείριση και πρέπει να παραχωρήσουν μέρος της διαχείρισης και σε άλλες εταιρείες.
Για ένα άλλο ακίνητο, τη βίλα στο Ψυχικό, αυτήν την περίοδο ανακαινίζεται και σύντομα θα βγει προς πώληση.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Το επενδυτικό πρόγραμμα φέτος θα ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ, καθώς το ύψος αυτό αφορά μόνο στα πηγαδάκια και την κατασκευή φωτοβολταικών στα οποία συμμετέχει με 25%.
Στοχεύει όμως να το ξεπεράσει σημαντικά αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε πως υπάρχει χρηματοδότηση για επενδύσεις σε ναυτιλία και κατασκευές.
Τέλος για τη Μαρίνα Σάμου έχει καταθέσει επενδυτικό πλάνο 10 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή της και προσδοκά σε επιδότηση 60% καθώς η περιοχή είναι παραμεθόριος.
Για το μέρισμα η διοίκηση είπε πως έχει πρόθεση να δώσει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν κοιτάζει να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ σε ερώτηση διαχειριστή για το free float είπε ο κ.Στέγγος πως η οικογένεια δεν έχει σκοπό να αυξήσει το ποσοστό της, θέλει να παραμείνει στην Κύρια Αγορά, ενώ θα ανανεώσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αλλά θα το ενεργοποιήσει μόνο αν διορθώσει η αγορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης