Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ποιες εισηγμένες εταιρείες ωφελούνται από τη μείωση επιτοκίων που έκανε η ΕΚΤ - Μάννα εξ ουρανού η χαλάρωση

Ποιες εισηγμένες εταιρείες ωφελούνται από τη μείωση επιτοκίων που έκανε η ΕΚΤ - Μάννα εξ ουρανού η χαλάρωση
Οι τράπεζες ίσως θα πρέπει να κατανοήσουν πως πρέπει να μειώσουν το spread και να «μην πυροβολούν τα πόδια των πελατών τους»
Σχετικά Άρθρα
Σαν «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν αρκετές εισηγμένες τις μειώσεις επιτοκίων από τις τράπεζες.
Χθες για πρώτη από το 2019 η ΕΚΤ μείωσε κατά 0,25% τα επιτόκια χωρίς όμως να δεσμεύεται η κεντρική τράπεζα σε συγκεκριμένη χρονοδιάγραμμα μειώσεων αφού οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
Ισχυρές όμως είναι και οι πιέσεις στα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων εταιρειών από τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών και περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν ανάσες μέσα από μειώσεις επιτοκίων.
Μάλιστα το έχουν επικοινωνήσει αρκετές διοικήσεις στους αναλυτές στις ενημερώσεις που κάνουν και περιμένουν να πάρουν ανάσες.
Σίγουρα οι ανάσες αυτές δε θα έρθουν άμεσα καθώς μία μείωση 0,25% ακόμη και σήμερα να περάσει δε θα έχει μεγάλη ελάφρυνση, αλλά θα είναι κάτι.
Οι τράπεζες ίσως θα πρέπει να κατανοήσουν πως πρέπει να μειώσουν το spread και να «μην πυροβολούν τα πόδια των πελατών τους» όπως έχει πει χαρακτηριστικά μεγαλομέτοχος εισηγμένης.
Αν γίνει αυτό μοχλευμένες εταιρείες, θα είναι μεταξύ των ωφελημένων από τις μειώσεις επιτοκίων.
Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε διπλάσιους ή και τριπλάσιους τόκους στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών.
Από το 2025 είναι το πιθανότερο να δούμε κάποια ελάφρυνση στους ισολογισμούς.

Οι εταιρείες που θα ωφεληθούν

Εταιρείες όπως ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ή Cenergy θα έχουν όφελος και οι διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις είπαν πως περιμένουν με ανυπομονησία μειώσεις.
Η μείωση των επιτοκίων θα έρθει σε μία καλή περίοδο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και να πληρώσει τιμήματα για παραχωρήσεις.
Χρηματιστηριακά, οι εταιρείες ακινήτων που παίζουν με μεγάλο discount θα ωφεληθούν καθώς η μείωση των επιτοκίων θα εξοικονομήσει πόρους για επενδύσεις και θα αυξήσει την κερδοφορία. Υπενθυμίζεται πως ο λόγος του μεγάλου discount είχε να κάνει με την αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς χρήσης 2023 οι εταιρείες με τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό ήταν: ΔΕΗ με 3,06 δισ. ευρώ, Coca Cola με 2,16 δισ. ευρώ, Μυτιληναίος με 1,87 δισ. ευρώ, ΕΛΠΕ με 1,84 δισ. ευρώ, Viohalco με 1,82 δισ. ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,76 δισ. ευρώ, Motor Oil με 1,51 δισ. ευρώ, Prodea με 1,12 δισ. ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή με 949 εκατ. ευρώ, Lamda με 850 εκατ. ευρώ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 813 εκατ. ευρώ, Τιτάν 659 εκατ. ευρώ, Αεροδρόμιο Αθηνών 649 εκατ. ευρώ και ΟΤΕ 634 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης