Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Δεν πείθει, δεν ακολουθεί τις ξένες αγορές – Ποιες μετοχές στέκονται τροχοπέδη

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Δεν πείθει, δεν ακολουθεί τις ξένες αγορές – Ποιες μετοχές στέκονται τροχοπέδη
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Προβληματίζονται τα στελέχη της αγοράς και προφανώς και οι επενδυτές για την ατονία της αγοράς, αλλά και την αδυναμία να ακολουθήσει τις ξένες αγορές. Ο DAX όχι μόνο κάλυψε τις απώλειες της πρόσφατης πτώσης, αλλά βρίσκεται σχεδόν σε νέα ιστορικά υψηλά. Εμείς παλεύουμε με τις 1.430 μονάδες. Υποτονικό και σήμερα το άνοιγμα με οριακή άνοδο, αλλά λίγο αργότερα βγήκαν πωλήσεις και άλλαξε το πρόσημο, για να αλλάξει και πάλι λίγα λεπτά μετά. Οι τράπεζες θα δώσουν τον τόνο, αφού στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις υποχωρούν. Εθνική και Eurobank έχουν απώλειες και στέκονται τροχοπέδη στο ξεκίνημα. Τα αποτελέσματα της Motor Oil προσφέρουν στήριξη, αλλά αύριο είναι η μεγάλη μέρα. Δεν ξεχωρίζουν πολλές μετοχές στο άνοιγμα. Λίγο ο ΟΠΑΠ, η Τιτάν και η Πειραιώς. Από μικρότερες εταιρείες η Κρι-Κρι και η Intralot.

MOTOR OIL: Τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Έτσι κάποιες μειώσεις εκτιμήσεων που διαβάζαμε από αναλυτές ότι θα μπορούσαν να γίνουν, μάλλον δε θα γίνουν και ίσως δούμε και ανοδικές αναθεωρήσεις. Άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα των αγοραστών, απέναντι στο fund που σορτάρει και στις εκροές που θα έχει λόγω MSCI. Η Eurobank Equities αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεών της αλλά ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων και μάλιστα κατά 7% στα προσαρμοσμένα EBITDA και 19% στα καθαρά κέρδη. Σημειώνει επίσης πως η διοίκηση περιμένει ανάλογα περιθώρια διύλισης στο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.

Η Optima Bank σημειώνει πως παρά την υποχώρηση των περιθωρίων, παραμένουν σε καλά επίπεδα και πάνω από το μέσο όρο του κύκλο. Η μετοχή αναφέρει πως διαπραγματεύεται με ελκυστικό δείκτη P/E 5,6 φορές (με την έκτακτη εισφορά) για το 2024 και EV/EBITDA 4 φορές και επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Και η Piraeus Securities αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και αναφέρει πως η εκτίμηση για EBITDA πέριξ του 1 δισ. ευρώ παραμένει ως βασικό σενάριο, α δεν υποχωρήσουν περαιτέρω τα περιθώρια και επαναλαμβάνει τη θετική της άποψη για τη μετοχή. Σημειώνεται πως οι επενδύσεις για το σύνολο του 2024 θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Αν και ξεκίνησε με άνοδο, βγήκαν πωλήσεις. Τα δίνει όλα μάλλον το Millenium στο σορτάρισμα.

HELLENIQ ENERGY: Μετά το κλείσιμο θα δημοσιεύσει τα δικά της αποτελέσματα. Η Eurobank Equities περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο 189 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15% και δημοσιευμένα καθαρά κέρδη 71 εκατ. ευρώ με 15 εκατ. ευρώ κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Η Optima Bank περιμένει 244 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα EBITDA ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι στα 222 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται στα 582 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 255 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή. Οριακά υψηλότερα άνοιξε η μετοχή και μάλλον η τιμή των 7,0750 ευρώ την αδικεί.

VIOHALCO: Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες καταλαβαίνουμε πως στην αύξηση κεφαλαίου της Cenergy συμμετοχή θα έχουν μόνο όσοι εκ των μετόχων μειοψηφίας το θέλουν. Η Viohalco δε θα βάλει λεφτά και θα μειωθεί το ποσοστό της. Όμως και πάλι με 72% περίπου είναι ένα εξαιρετικό περιουσιακό στοιχείο λόγω των προοπτικών και δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή της «μαμάς». Οριακά υψηλότερα στο ξεκίνημα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βγαίνουν και πάλι πιέσεις σε Εθνική και Eurobank και μικρότερες στις άλλες δύο συστημικές. Η Πειραιώς προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά. Χρειαζόμαστε τις τράπεζες για να πάμε υψηλότερα.

FOURLIS: Ανακοίνωσε μία πολύ σημαντική συμφωνία, αλλά νομίζουμε πως έχασε αρκετό και πολύτιμο χρόνο η εταιρεία στον κλάδο των αθλητικών. Πριν δύο χρόνια πούλησε την Athlete’s Foot και δεν ανέπτυξε τα Intersport. Οι ανταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γιγαντώθηκαν, καθώς τα αθλητικά άρχισαν να πουλάνε τρελά και να είναι μόδα. Τώρα ανακοινώνει μία μεγάλη συμφωνία με την Foot Locker για ανάπτυξη καταστημάτων. Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Επίσης έχει ανακοινώσει ανάπτυξη και άλλων καταστημάτων όπως π.χ. των ΙΚΕΑ αλλά και Holland&Barrett. Πόσα κεφάλαια συνολικά θα επενδύσει και πως θα χρηματοδοτήσει αυτή την ανάπτυξη; Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ το 2026 με 2027. Η εκτίμηση είχε αρχικά δοθεί για νωρίτερα, αλλά λόγω πανδημίας πήγε λίγο πίσω, αλλά αν η ανάπτυξη γίνει βάσει προγραμματισμού, μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Ήπια ανοδικά άνοιξε και στα 3,91 ευρώ.

AUSTRIACARD: Σήμερα και τα δικά της αποτελέσματα με τη Eurobank Equities να περιμένει στο εξάμηνο πωλήσεις 187,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,7% και προσαρμοσμένα EBITDA 27,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6%.

REAL CONS.: Διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή σήμερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης