Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ανελέητο σφυροκόπημα στα μικρομεσαία – 12 μετοχές με απώλειες έως και 30% - Οι λόγοι της πτώσης και της αδιαφορίας

Ανελέητο σφυροκόπημα στα μικρομεσαία – 12 μετοχές με απώλειες έως και 30% - Οι λόγοι της πτώσης και της αδιαφορίας
Από πολλές εταιρείες απουσιάζει το story που θα μπορούσε να φέρει τοποθετήσεις από επενδυτές, αλλά συνολικά το ενδιαφέρον είναι μειωμένο
Σχετικά Άρθρα
Η εικόνα στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση τους τελευταίους μήνες είναι αποκαρδιωτική.
Το ενδιαφέρον, είναι ελάχιστο, οι όγκοι συναλλαγών έχουν υποχωρήσει αισθητά και οι επενδυτές είναι εγκλωβισμένοι σε μετοχές, οι οποίες χάνουν έως και 30% από την αρχή του έτους σε μία ανοδική κατά 10% περίπου αγορά.
Και μπορεί να μην ενθουσιάζει ούτε η πορεία πολλών blue chips, αλλά στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν και τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σημειώνουν την αδιαφορία που υπάρχει καθημερινά για πολλές μετοχές, μεταξύ των οποίων και μετοχές εταιρειών με καλά θεμελιώδη.
Από τον πίνακα των εταιρειών με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους (πηγή Beta ΑΧΕΠΕΥ) και αφού εξαιρέσουμε κάποιες μετοχές που υποχωρούν γιατί έχουν κάνει μεγάλες αποκοπές ή έχουν οικονομικά θέματα και είναι γνωστά, εντοπίζουμε μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωταγωνιστήσει αλλά τώρα υποχωρούν αισθητά.

Πρώτη σε απώλειες η MIG με πτώση 30% και με την τιμή μακριά από την δημόσια πρόταση που είχε γίνει.
Όσοι θυμούνται η Τράπεζα Πειραιώς μάζευε με μανία μετοχές, αυξάνοντας την τιμή της δημόσιας πρότασης, φοβούμενη μήπως της προκαλέσει θέματα ο Μάριος Ηλιόπουλος (αν και από πουθενά δεν φαινόταν κάτι τέτοιο).
Η εισηγμένη έχοντας πλέον ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία έχει μία αποτίμηση μάλλον δίκαιη και η αγορά περιμένει τα επόμενα βήματα της Πειραιώς, προκειμένου να καταλάβει αν θα αποκτήσει αξία.
Ο κλάδος των μεταλλουργικών εταιρειών ακολουθεί με σχεδόν όλες τις μετοχές να έχουν μεγάλες απώλειες.
Ωστόσο και στο εξωτερικό ο κλάδος έχει μεγάλες πωλήσεις και οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει.
Η Τζιρακιάν χάνει 29,5%, το ίδιο ποσοστό χάνει και η ΣΙΔΜΑ, η Βιοκαρπέτ (δεν ανήκει ακριβώς στο κλάδο, αλλά συνδέεται) χάνει 27,6%, η Κορδέλλου χάνει 22,4% και η Έλαστρον 21,1%.
Οι τιμές υποχώρησαν και έπληξαν την αποτίμηση των αποθεμάτων και τα κέρδη.
Η Medicon, συνεχίζει να διολισθαίνει χαμηλότερα και έχει απώλειες 29,4% από την αρχή του έτους.
Πλέον και με βάση τα κέρδη του 2023 έχει μονοψήφιο p/e και δικαιολογεί καλύτερη αποτίμηση αφού τώρα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τις ετήσιες πωλήσεις.
Η μετοχή είχε κάνει στα υψηλά της (πάνω από 4,5 ευρώ) μεγάλους όγκους συναλλαγών, που προδιέθεταν για ένα σημαντικό πισωγύρισμα, αλλά σίγουρα όχι τέτοιο. Τώρα βρίσκεται σε χαμηλό 3 ετών.
Η Κέκροψ κατά καιρούς ψάχνει αφήγημα. Μετά την αποτυχία στα Τουρκοβούνια, ένα μικρό ποσοστό σε ακίνητα στο Λαύριο, έχει γίνει η αφορμή για να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά μάταια. Χθες κατέγραψε άνοδο 9,3% με αποτέλεσμα η πτώση από την αρχή του έτους από 27,8% που ήταν στο τέλος Αυγούστου να μειωθεί στο 18,8%.
Οι Μύλοι Κεπενού επίσης υποχωρούν 27,3% και από εδώ ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη κάποιου στόρι που θα μπορούσε να φέρει επενδυτές.
Η Άβαξ χάνει 25,5% και ίσως είναι η μόνη κατασκευαστική εταιρεία με τέτοιες απώλειες.
Αναλαμβάνει έργα, έχει μειώσει το δανεισμό της μετά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά βγαίνουν ακόμα πωλήσεις.
Η Μοτοδυναμική έχει επίσης απώλειες 20,5% αν και έχει βελτιώσει αισθητά τα μεγέθη της και εμφανίζει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τέλος η πίεση στα μεγέθη της Έλτον έχουν επηρεάσει την πορεία της μετοχής, η οποία χάνει 20,5%. Και από εδώ λείπει το story που θα μπορούσε να φέρει επενδυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης