Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Με το σταγονόμετρο οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου 2024 από τις εισηγμένες – Μικρή η αύξηση των συνολικών κερδών

Με το σταγονόμετρο  οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου 2024 από τις εισηγμένες – Μικρή η αύξηση των συνολικών κερδών
Σε σύνολο περίπου 50 εταιρειών τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 4,42 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Μόλις το 33% του συνόλου των εισηγμένων έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, με τη διορία να ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Αν και πολλές μεγάλες εισηγμένες εταιρείες με μεγάλο αριθμό θυγατρικών και δραστηριότητα σε πολλές χώρες του πλανήτη έχουν δημοσιεύσει εγκαίρως και έχουν ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα, φαίνεται πως δεκάδες άλλες μικρότερες, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με την ίδια ταχύτητα με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο και οι επενδυτές να μην έχουν μάθει την πορεία του δευτέρου.
Οι τράπεζες που έχουν δημοσιεύσει όλες (σημ. η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει μόνο ετήσια) εμφάνισαν σταθερή κερδοφορία ύψους 1,84 δισ. ευρώ από 1,86 δισ. ευρώ, με όλες τις διοικήσεις να σημειώνουν την ανοδική πορεία και να αναθεωρούν τις μελλοντικές εκτιμήσεις παρά την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων.
Όπως έχουν πει οι διοικήσεις είναι προετοιμασμένες για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και θα καλύψουν την απώλεια από την πιστωτική επέκταση.
Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έβγαζαν εύκολο κέρδος από τη διαφορά του επιτοκίων χορηγήσεων έναντι του επιτοκίου καταθέσεων το οποίο ήταν σχεδόν μηδενικό.
Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, οι εισηγμένες εμφανίζουν αύξηση 13,3% στα EBITDA αλλά μόλις 6,4% αύξηση στα καθαρά κέρδη, τα οποία ανέρχονται στα 2,57 δισ. ευρώ από 2,42 δισ. ευρώ. Αν προσμετρηθούν και των τραπεζών, η μέχρι τώρα κερδοφορία ανέρχεται στα 4,42 δισ. ευρώ από 4,28 δισ. ευρώ.
Τα αυξημένα επιτόκια των δανείων έχουν περιορίσει τα κέρδη αρκετών εταιρειών. Ο τζίρος σημείωσε αύξηση 5,6% στις εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει σήμερα (43 εισηγμένες εταιρείες εκτός των τραπεζών).
Εξαιρετική κερδοφορία είχε η Motor Oil αν και δεν έχει συμπεριληφθεί η επίπτωση από το νέο φόρο που μάλλον θα φανεί στο τρίτο τρίμηνο. Ισχυρό growth κερδών εμφάνισε και η Τιτάν, όπως και η Viohalco, λόγω Cenergy αλλά και λόγω του οφέλους από την αποτίμηση.
Η Aegean εμφάνισε μειωμένα κέρδη επηρεασμένα από το κόστος συντήρησης των αεροσκαφών.
Η Lamda είχε ζημίες από κέρδη, αλλά τα έσοδα από το Ελληνικό δεν αποτυπώνονται λόγω των λογιστικών προτύπων και δεν δείχνουν την επιτυχία του έργου, το οποίο όπως έχει πει η διοίκηση είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Πάντως απουσιάζει η μεγάλη έκπληξη από τα αποτελέσματα τόσο των μεγάλων όσων και των μικρότερων εταιρειών, αν και αναμένεται να πιστοποιηθεί με τα αποτελέσματα εξαμήνου για μία ακόμη φορά η ελκυστικότητα πολλών εταιρειών με βάση τα θεμελιώδη.
Ιστορικά υψηλή πορεία είχε η Κρι-Κρι, αδιάφορα είναι τα νούμερα της ΕΧΑΕ, ο κλάδος των εταιρειών ακινήτων δείχνει αύξηση μεγεθών και υπεραξίες λόγω αποτιμήσεων, αλλά στο ταμπλό το discount παραμένει αρκετά μεγάλο.
Την Πέμπτη 26/9 δημοσιεύει αποτελέσματα η Jumbo, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΕΥΔΑΠ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον 16 εταιρείες να δημοσιεύσουν τα δικά τους.

εξαμηνο.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης