Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μία ακόμη μεγάλη διανομή από την ΕΛΒΕ – Λίγοι την γνωρίζουν, αλλά οι μακροπρόθεσμοι την έχουν… τσάμπα

Μία ακόμη μεγάλη διανομή από την ΕΛΒΕ – Λίγοι την γνωρίζουν, αλλά οι μακροπρόθεσμοι την έχουν… τσάμπα
Χωρίς να έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια μέσω επιχειρηματικών συμφωνιών ή growth δίνει κάθε χρόνο μία πολύ καλή απόδοση στους μετόχους της
Σχετικά Άρθρα
Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση μπορεί κάποιος να βρει αρκετές φθηνές εταιρείες που έχουν αφήσει ικανοποιημένους και με το παραπάνω τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Προφανώς και δεν είναι ευρέως γνωστές γιατί δεν έχουν εμπλακεί σε επιχειρηματικές συμφωνίες ή μεγάλα stories, αλλά η επένδυση έχει μεγάλη απόδοση για τους μετόχους.
Το Bankingnews έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις φθηνές μετοχές με καλές αποδόσεις.
Με την πάροδο των χρόνων, κάποιοι επενδυτές που είχαν επενδύσει πριν 7 ή 8 χρόνια, δεν έχουν μόνο αποσβέσει την επένδυση από τις διανομές που έχει κάνει η εταιρεία, έχουν και μεγάλες υπεραξίες στο ταμπλό.
Προφανώς και κάποιοι μπορούν εύκολα να ισχυριστούν, ότι η εμπορευσιμότητα πολλών τέτοιων εταιρειών είναι περιορισμένη και οι επενδυτές μπορούν να εγκλωβιστούν.
Υπάρχουν όμως και αυτοί οι επενδυτές που έχουν μείνει άκρως ικανοποιημένοι και δεν θέλουν να αποχωρήσουν, γιατί κάθε χρόνο λαμβάνουν μία σημαντική διανομή, έστω και αν δεν έχουν δει ακόμα τη μεγάλη κίνηση ή το μεγάλο growth από αυτή.
Μία ακόμη μεγάλη διανομή που αντιστοιχεί σε απόδοση 7,5% θα γίνει τον επόμενο μήνα και ανακοινώθηκε η ημερομηνία αποκοπής χθες.
Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων θα δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ με τη μετοχή να διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα στις 24 Οκτωβρίου.
Χωρίς να έχει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα (τζίρος 2023 12,8 εκατ. ευρώ) έχει μοιράσει στους μετόχους στα τελευταία 8 έτη 2,4 ευρώ ανά μετοχή.
Πριν από 8 χρόνια η μετοχή είχε τιμή 2,4 ευρώ.
Δηλαδή αν κάποιος αγόραζε το 2017 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης, όπου φάνηκε η επιστροφή κεφαλαίου θα είχε αγοράσει τη μετοχή σε μία τιμή που σήμερα, θα είχε απόδοση 180% χωρίς να υπολογίζονται οι διανομές σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Αυτές ανέρχονται στα 2,4 ευρώ, άρα τον επόμενο μήνα που θα λάβει το μέρισμα θα έχει, αποσβέσει πλήρως την επένδυσή του.
Αν είχε κάνει την αγορά ακόμα πιο νωρίς θα είχε ακόμα καλύτερη απόδοση.
Προφανώς και δεν είναι η μόνη εισηγμένη με τέτοια απόδοση στους μετόχους. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν και άλλες που δεν τις γνωρίζει η πλειονότητα των επενδυτών, ενώ λόγω και του νέου κανονισμού και της περιορισμένης διασποράς κινδυνεύουν να βρεθούν στην επιτήρηση.
Η ΕΛΒΕ από το 1971 φτιάχνει στολές εργασίας, ενώ από αρκετά νωρίς (2008) επένδυσε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαθέτει 5 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 5,2MW, ενώ πρόσφατα έχει δημιουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα.
Επιπλέον στο τέλος του 2023 διέθετε σε επενδύσεις (ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια) 6,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στο ταμπλό αποτιμάται στα 17,7 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να κινείται πέριξ των 5,5 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης