Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εξετάζει πιο γρήγορη εκκαθάριση η Ευρωπαϊκή Ένωση – Από Τ+2 οι κεφαλαιαγορές να πάνε σε Τ+1

Εξετάζει πιο γρήγορη εκκαθάριση η Ευρωπαϊκή Ένωση – Από Τ+2 οι κεφαλαιαγορές να πάνε σε Τ+1
Από τον περασμένο Μάιο ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό, προχώρησαν σε μείωση του χρόνου σε μία ημέρα
Σχετικά Άρθρα
Αλλαγή στο πρότυπο του διακανονισμού εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να συντομεύσει το χρόνο και να βάλει τέλος σε ένα πρότυπο που διαρκεί εδώ και μία δεκαετία σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα η δεύτερη ημέρα μετά την ημερομηνία της πράξης, γινόταν ο διακανονισμός, γνωστός και ως Τ+2 σε όσους ασχολούνται με τις αγορές.
Όμως όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), οι διεθνείς κεφαλαιαγορές άρχισαν να μεταβαίνουν σταδιακά σε ένα συντομότερο διακανονισμό τίτλων, δηλαδή Τ+1.
Η τάση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από τον Μάιο όταν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό, προχώρησαν σε μείωση του χρόνου σε μία ημέρα.
Έτσι και άλλες χώρες ωθήθηκαν στο να ανακοινώσουν παρόμοια κίνηση και η ESMA έχει αναλάβει να αξιολογήσει την καταλληλότητα της συντόμευσης, τις επιπτώσεις, τα οφέλη και τις διεθνείς εξελίξεις και να προτείνει ένα οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση του πιο σύντομου χρονικά διακανονισμού.
Η ESMA θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες, αλλά τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι ξεκάθαρα.
Θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές, θα μειωθεί ο κίνδυνος και θα υπάρξει μείωση κόστους, ενώ θα υπάρξει και όφελος στις αποταμιεύσεις και στις επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητες θα είναι και κάποιες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Όπως αναφέρει η ESMA, η στενή συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι υψίστης σημασίας για τη διευκόλυνση της μετάβασης στο Τ+1.
Επιπλέον, θα είναι σε στενή συνεργασίες με τις εθνικές αρμόδιες αρχές και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια δομή διακυβέρνησης, η οποία θα ενσωματώνει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό για την εποπτεία και την υποστήριξη των τεχνικών προετοιμασιών για οποιαδήποτε μελλοντική μετάβαση σε T+1.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης