σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣEUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ Α.Ε.QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. (ΚΟ)ALPHA BANK Α.Ε.ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.Ε.ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.VIOHALCO SA/NYΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
γράφει :
Άντλησαν ρευστότητα από την Τέρνα Ενεργειακή και μπορούν να αντλήσουν ακόμα 100 εκατ. ευρώ περίπου, όταν εκδηλωθεί η δημόσια πρόταση
Όπως προκύπτει από τους πίνακες επενδύσεων των εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν εντοπίστηκε κάποια μεγάλη ευκαιρία, αλλά αν κάποιος δει γραμμή-γραμμή τις κινήσεις βγάζει ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Φαίνεται πως οι εγχώριοι θεσμικοί για παράδειγμα, εντόπισαν το discount στην Alpha Bank και αύξησαν τις θέσεις τους, ενώ μείωσαν στη Eurobank, η οποία μέσα στο τρίτο τρίμηνο έγραψε υψηλό σχεδόν 9 ετών. Ακόμα βέβαια δεν έχουν δικαιωθεί από το trade αυτό, γιατί μέσα στο τρίτο τρίμηνο και λίγες μέρες πριν η Alpha Bank έγραψε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις και λόγω των αποτελεσμάτων, ανέκαμψε.
Παράλληλα η μεγάλη πτώση της Motor Oil έκανε αρκετούς διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων να τοποθετηθούν και να αυξήσουν τη θέση τους κατά περίπου 1,5 εκατ. τεμάχια. Ουσιαστικά με τις τοποθετήσεις τους προσπάθησαν να βάλουν φρένο στις πωλήσεις ξένων που εν μέρει αποδίδονται στις εκροές από Emerging Funds και εν μέρει στη φωτιά του διυλιστηρίου και στην έκτακτη φορολογία.
Μία πηγή ρευστότητας αποτέλεσε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καθώς έγιναν πωλήσεις 1 εκατ. τεμαχίων. Το τελευταίο διάστημα η μετοχή έχει φτάσει κοντά στα 20 ευρώ και απέχει ελάχιστα, αφού η αγορά περιμένει ακόμα και πριν το τέλος του χρόνου την ολοκλήρωση της πώλησης.
Στην Τέρνα Ενεργειακή οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές έχουν ακόμα περίπου 4,8 εκατ. τεμάχια, που σημαίνει πως η ρευστότητα που μπορεί να απελευθερωθεί μέσω της δημόσιας πρότασης είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο αμοιβαίο κεφάλαιο προχώρησε σε σημαντική ρευστοποίηση μεγάλου μέρους της θέσης που είχε σε δύο μετοχές, οι οποίες κατά κοινή ομολογία έχουν ισχυρά θεμελιώδη.
Στον ΑΔΜΗΕ και την Quest έγιναν πωλήσεις 750 χιλ. τεμαχίων και 900 χιλ. τεμαχίων αντίστοιχα. Το αμοιβαίο έκανε τοποθετήσεις σε Motor Oil, μετοχές ΜΕΖΖ, Intralot, Viohalco κ.α. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ίσως η πώληση να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο αυτές μετοχές (ΑΔΜΗΕ και Quest) είναι κάπως «βαρετές» όπως τις χαρακτηρίζουν αρκετοί. Δηλαδή, ενώ διαθέτουν πολύ καλό ισολογισμό και κέρδη, χρηματιστηριακά έχουν ταλαιπωρήσει με την αδιαφορία που έχουν επιδείξει ακόμα και τους καλούς χρηματιστηριακούς μήνες και τους πλέον φανατικούς φίλους τους.
Η πτώση της μετοχής της Aegean αλλά και του Αεροδρομίου Αθηνών τους προηγούμενους μήνες έκανε επίσης κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια να ενισχύσουν τη θέση τους στη μετοχή.
Επίσης η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου «ανάγκασε» κάποιους θεσμικούς να την τοποθετήσουν στα αμοιβαία και αγόρασαν κάτι λιγότερο από 1 εκατ. μετοχές.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών