Με το φόβο επιβολής καραντίνας για τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα σε χώρες – στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού, ζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημοφιλείς προορισμοί που βλέπουν τα επιδημιολογικά τους δεδομένα να οδεύουν προς το «κόκκινο», εξαιτίας της σαρωτικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Η χαλάρωση ανεμβολίαστων - κυρίως νέων, τα «κορωνοπάρτι», τα στενά σοκάκια και ένας «αναπόφευκτος συγχρωτισμός χωρίς τη χρήση μάσκας μαζί με αστοχίες συντονισμού υπηρεσιών και ελλιπείς ελέγχους για μη τήρηση μέτρων» όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του τουρισμού, τους κάνουν να βλέπουν «την επιβίωση των επιχειρήσεων να κρέμεται από μια κλωστή και να συνδέεται άμεσα με την ομαλοποίηση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας».
Ήδη δημοσιεύματα στο εξωτερικό αναφέρουν πως άλλες χώρες σκέφτονται να εντάξουν την Ελλάδα στις ζώνες κινδύνου, από όπου η επάνοδος από τις καλοκαιρινές διακοπές θα συνοδεύεται με υποχρεωτικό κατ΄ οίκον περιορισμό, γεγονός που αν συμβεί, προεξοφλεί ακυρώσεις. Χαρακτηριστική είναι η φράση επιχειρηματία από την Κρήτη στο BN: «Τότε, δεν θα χρειάζεται να μας βάλει σε lockdown η ίδια η κυβέρνηση, θα μας βάλουν από μόνες τους οι χώρες προέλευσης τουριστών». Πολλοί θεωρούν ότι «από την ώρα που πήρε τα πάνω της η σεζόν, κρίνεται και η επιβίωσή της, η οποία περνά ανάμεσα από συμπληγάδες αυξημένων κρουσμάτων ανά περιοχή και «τρύπες» ανεμβολίαστων που μολύνει σε χρόνο dt η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού».
Με επιστολές καλούν το προσωπικό να εμβολιαστεί
Το Ρέθυμνο είναι μια από τις περιοχές που μετά τη Μύκονο, βρίσκονται στο «κάδρο» επιβολής περιοριστικών μέτρων εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων, με τους ξενοδόχους να ξεκινούν προσπάθεια πειθούς του προσωπικού τους και μάλιστα με «επιστολές σύστασης ευθύνης». «Έχει φανεί ότι η προσωπική επικοινωνία με τον κάθε εργαζόμενο, είτε με συζήτηση, είτε με προσωπική επιστολή του ξενοδόχου, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να πειστεί για την αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης κ. Μανώλης Τσακαλάκης απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, καθώς εκτιμά πως η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και «κινδυνεύει να χαθεί η χρονιά».
Έτσι με επιστολές που απευθύνονται κυρίως στους διστακτικούς ανεμβολίαστους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι επιχειρηματίες τους καλούν να ενημερωθούν άμεσα για τα οφέλη του εμβολιασμού και να διώξουν τις αμφιβολίες τους «ώστε να σπεύσουν το συντομότερο δυνατόν, αφού η οικονομία του νομού εξαρτάται από τον τουρισμό σε ποσοστό 80%». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ένα lockdown τύπου Μυκόνου τους οδηγεί σε αναγκαστικό κλείσιμο «μέρους ή του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων, διότι συνεπάγεται πως οι επισκέπτες θα μεταφερθούν σε άλλους νομούς και άρα αρκετοί θα χάσουν την δουλειά τους».
«Αν η Γερμανία μας βάλει στο «κόκκινο» τελειώσαμε»
Δημοσιεύματα στο Ισραήλ προσθέτουν την Ελλάδα στις χώρες από όπου απαιτείται καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές. Αλλά και ο βρετανικός τύπος θέλει την Ελλάδα και την Ισπανία να «φλερτάρουν» με την «Amber Plus» κατηγορία που συνεπάγεται καραντίνα, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Την ίδια ώρα, τουριστικός πράκτορας ανέφερε σε συζητήσεις που είχε με Έλληνα ξενοδόχο την πρόθεση του Βελγίου να λάβει αυξημένα μέτρα για τους πολίτες του, ενώ ρεπορτάζ φέρουν τους Γερμανούς να το ξανασκέφτονται, αφού ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ μας υποβάθμισε στην κατάταξη κινδύνου και συστήνει αρνητικό τεστ κατά την επιστροφή.
«Αν Γερμανία που είναι ο ισχυρότερος «πελάτης» μας, ζητήσει δεκαπενθήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν, τότε θα βγούμε χαμένοι το φετινό καλοκαίρι.
Διότι, θα ακολουθήσουν και οι «δορυφόροι» τους πχ Ολλανδοί, Βέλγοι και τότε τελειώσαμε. Πρέπει και εμείς να μη μένουμε μόνο στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνουμε, αλλά να αναφέρουμε μαζί και όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανταποκρίνονται στην αληθινή επιδημιολογική μας κατάσταση, δηλαδή τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους», τονίζει ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως επειδή η φετινή σεζόν είναι δύσκολη και ο αγώνας των επιχειρήσεων τεράστιος, θα πρέπει να γίνεται καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση για να μην πλήττεται ο τουρισμός αφού είναι «ευαίσθητος κλάδος της οικονομίας» και τα νέα ταξιδεύουν παντού και σε πραγματικό χρόνο.
«Η ζημιά έγινε, το θέμα είναι να την περιορίσουμε»
Αν και για το Ιόνιο η χθεσινή (19 Ιουλίου) θα μπορούσε να ήταν μια μέρα... γιορτής, μετά την άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ελλάδα, τα νησιά δεν κατάφεραν ακόμα να... χαρούν, διότι «είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για φέτος» με την αύξηση κρουσμάτων να «φρενάρει» την αισιοδοξία τους. Από την άλλη, η επιστροφή των Βρετανών στον αγαπημένο τους τόπο διακοπών που δίνει ζωή στις τοπικές οικονομίες των Επτανήσων, είναι αδύνατο να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη.
«Είδαμε τις πρώτες αφίξεις οργανωμένων γκρουπ από τη Βρετανία. Τα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν όμως, ήταν μισοάδεια και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια κάτω από την πίεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Όλο το βάρος εστιάζεται ειδικά στον Αύγουστο, αφού θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποκτήσουν οι αφίξεις μια κανονική ροή. Άρα ο επόμενος μήνας είναι ο πιο καθοριστικός της σεζόν, αφού η ζημιά έγινε και θα πρέπει να περιορίσουμε όσο μπορούμε τη χασούρα των προηγούμενων μηνών», λέει στο ΒΝ ο επικεφαλής των ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος. Ο ίδιος υπολογίζει την πληρότητα στο Αργοστόλι στο 100%, αλλά «περιφερειακά υπάρχουν ξενοδοχεία που αναγκάζονται να επιβιώσουν με πληρότητες γύρω στο 30 – 35%».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Ο φόβος της καραντίνας επιστρέφει και τρομάζει τουριστικούς προορισμούς
Αγώνας δρόμου για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στα νησιά
Σχόλια αναγνωστών