Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Διεθνές αεροδρόμιο Μολδαβίας (RMO): Γεννάται ένας νέος κόμβος αερομεταφορών μεταξύ Δύσης και Ανατολής

Διεθνές αεροδρόμιο Μολδαβίας (RMO): Γεννάται ένας νέος κόμβος αερομεταφορών μεταξύ Δύσης και Ανατολής
Οι προοπτικές του διεθνούς αεροδρομίου RMO εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών
Σε αεροπορικό κόμβο μεταξύ Δυτικής, Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής στοχεύει να μετατραπεί το διεθνές αεροδρόμιο του Chișinău, της ομώνυμης πρωτεύουσας της Μολδαβίας εν μέσω σημαντικών αλλαγών στο τοπίο των γεωπολιτικών, σύμφωνα με τα όσα ανέδειξε το συνέδριο Aviation Event 2024 που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

Συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξης των υποδομών

Το Αεροδρόμιο στο οποίο σήμερα η επιβατική κίνηση συστήνεται κατά 27% από Ουκρανούς, και κατά 75% από λοιπούς Ευρωπαίους) σχεδιάζει νέες επενδύσεις με την αμέριστη στήριξη του κράτους, μέσω σχημάτων συνεργειών Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχύσει τις αεροπορικές διασυνδέσεις, να αυξήσει και να εγκαινιάσει νέες πτήσεις προς / από διεθνείς προορισμούς στην Μολδαβία –χώρα στην οποία αναπτύχθηκαν ταχέως οι αερομεταφορές, μεταξύ άλλων και μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ρητώς, ωστόσο ο υπουργός υποδομών και ανάπτυξης της Μολδαβίας, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του RMO επεξήγησαν ότι ο νόμος για τις επενδύσεις απαγορεύει εκχωρήσεις μεριδίων σε επενδυτές. Και, εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το αεροδρόμιο διοικείται από το κράτος.

Διεκδικεί αύξηση μεριδίων

Ο Sergiu Spoială Acting Director, Chisinau International Airport σχολιάζοντας τις θετικές εξελίξεις τόνισε πως «ως το κύριο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπη, Μέσης Ανατολής και της Ασίας, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Chisinau πλεονεκτεί λόγω της θέσης του, διεκδικώντας την αύξηση των μεριδίων του στην διεθνή αεροπορική αγορά».
Παραθέτοντας στοιχεία για την αεροπορική κίνηση τόνισε ότι «το 2006 από / προς το Αεροδρόμιο μετακινήθηκαν 548.000 επιβάτες, φτάνοντας το 2023 τους 2,83 εκατομμύρια επιβάτες», ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά του αεροδρομίου τον Μάρτιο του 2024 η επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση 34% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 και ακόμα μεγαλύτερη τον Απρίλιο 44% στους 74.074 χιλιάδες επιβάτες, ενώ συνολικά για το 2024 εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση θα ξεπεράσει τα 3,8 εκατομμύρια. Αφού δε, ολοκληρωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές (ανακατασκευή κεντρικού αεροδιαδρόμου, αγορά εξοπλισμού για την συντήρηση των υποδομών, και η κατασκευή 260 νέων θέσεων στάθμευσης) το Αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί πάνω από 5 εκατομμύρια επιβάτες. Να σημειωθεί ότι για την εύρυθμη ανάπτυξη του το αεροδρόμιο ανέθεσε μελέτη στον διεθνή οργανισμό IFC.

Επιστροφή 10 αεροπορικών και Lufthansa, Aegean με αυξημένη επιβατική κίνηση

Αρχή της αναπτυξιακή πορείας του αεροδρομίου αποτελεί η επιστροφή 10 διεθνών αερομεταφορέων μεταξύ αυτών και η Lufthansa εκτελώντας το δρομολόγιο από την Φρανκφούρτη επί του Μάϊν στο αεροδρόμιο του Chisinau RMO, τέσσερεις φορές την εβδομάδα με προοπτική να αυξήσει τις πτήσεις της σε πέντε την εβδομάδα. Προς και από το αεροδρόμιο RMO εκτελεί πτήσεις από την Ελλάδα η Aegean Airlines δηλώνοντας στο BN ότι είναι ένα δρομολόγιο που «πάει καλά, έχει αυξημένη επιβατική κίνηση ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση των συχνοτήτων».
Ο Marcel Riwalsky, Διευθύνων Σύμβουλος, του Aviation-Event, ολοκληρώνοντας το συνέδριο δήλωσε ευχαριστημένος για την μεγάλη ανταπόκριση, καθώς και για το γεγονός ότι το συνέδριο λειτούργησε ως μέσο ανταλλαγής απόψεων, προωθώντας τις συλλογικές προσπάθειες του αεροπορικού κλάδου και του αεροδρομίου του Chisinau.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης