Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Atradius: Γιατί οι τιμές των τροφίμων και ποτών θα είναι υψηλές το 2024

Atradius: Γιατί οι τιμές των τροφίμων και ποτών θα είναι υψηλές το 2024
Ελ Νίνιο, πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, Ισραήλ – Hamas, Houthi δυναμιτίζουν το τοπίο
Τέσσερις παράγοντες θα κρατήσουν τις τιμές των τροφίμων το 2024 - 2025 πάνω από τα επίπεδα τιμών του 2019, σύμφωνα με την Atradius, την δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στον κόσμο με έδρα την Ευρώπη: Το υψηλό κόστος της ενέργειας, το κόστος μεταφοράς και εργασίας και το υψηλό κόστος επιχειρηματικών δανείων.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, οι στρατιωτικές συρράξεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, Ισραήλ – Hamas, οι επιθέσεις των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα χειροτερεύουν την κατάσταση.
Το Ελ Νίνιο διαρκεί περίπου ένα χρόνο και συνήθως προκαλεί ζεστό, ξηρό κλίμα σε όλη την Ασία και την Αυστραλία, ενώ φέρνει πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην Νότια Αμερική.

Μία κακή συγκομιδή ή μία διακοπή των προμηθειών θα ασκήσουν πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Επιπλέον, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασταθείς συνθήκες στην αγορά, ειδικά εάν προκαλέσουν κλυδωνισμούς στις τιμές της ενέργειας.
Αυτό θα αυξήσει το κόστος για τους παραγωγούς και θα οδηγήσει σε πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές.
Ευρώπη ανάκαμψη λόγω πτώσης τιμών των τροφίμων, αύξησης μισθών, σταθερούς αγοράς εργασίας
Ο αποπληθωρισμός στην Ευρώπη θα μειώσει τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, αν και οι καιρικές απειλές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου και των επιπτώσεων από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο.
Ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλος και τα περιθώρια κέρδους για τις μεγάλες επιχειρήσεις μικρά.
Οι μεγάλες ωστόσο αλυσίδες λιανικής θα συνθλίψουν τις μικρές επιχειρήσεις λόγω της δύναμης που τους έχει δοθεί.

Αμερική
Βόρεια Αμερική

Μετά από ένα έντονο ασταθές περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η αγορά των τροφίμων και ποτών στην Βόρεια Αμερική μπορεί να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα, ωστόσο το φαινόμενο του Ελ Νίνιο πιθανά να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τροφίμων στις ΗΠΑ το 2024.
Αυτά θα επιβαρύνει τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων το 2024.
Αρκετά θετικές είναι οι προοπτικές για το Μεξικό, καθώς η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές αυξάνει την ζήτηση για κατανάλωση.

Νότια Αμερική – ωφελημένη από το Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο

Η Νότια Αμερική είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής φρούτων και λαχανικών.
Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σε γεωργικά και αλιευτικά προϊόντα.
Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της Νότιας Αμερικής προβλέπεται να αναπτυχθεί 1,7% το 2024 μετά από συρρίκνωση 0,7% το 2023, ωστόσο σύμφωνα με την Atradius μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις το 2024 σχετικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τους στόχους των Κεντρικών Τραπεζών.
Ορισμένοι εξαγωγείς στη Βραζιλία έχουν ωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως στρέφονται προς εναλλακτικές αγορές.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα θα εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων.

Ινδία

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων τους τελευταίους μήνες έπληξαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ το συνεχές υψηλό κόστος ενέργειας και λιπασμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συγκομιδή και να ασκήσει περαιτέρω πίεσεις στις τιμές.

Ιαπωνία

Με τη συρρίκνωση του πληθυσμού, η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί όλο και περισσότερο να επεκτείνει τις εξαγωγές της στην Ασία.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος για την ενέργεια και τις μεταφορές ασκούν, επίσης πίεση στους παραγωγούς τροφίμων.

Κίνα

Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης της Κίνας σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα σε τρόφιμα και ποτά.
Ωστόσο, το κόστος των εισροών παρέμεινε υψηλό, ειδικά για την ενέργεια, τις μεταφορές και την εργασία, και αυτό προκαλεί συμπίεση στα κέρδη πολλών παραγωγών.
Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και γεννούν κινδύνους.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη μείωση του κόστους τροφίμων και ποτών για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την Atradius η ΕΕ θα ανακάμψει ελαφρώς το 2024 χάριν της επιβράδυνσης των αυξήσεων των τιμών, τις αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς, της σταθερότητα στην αγορά εργασίας και τα χαμηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο η Atradius προειδοποιεί για κινδύνους προερχόμενους από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Το Ελ Νίνιο δεν θα επηρεάσει τόσο την Ευρώπη όπως την Ασία και την Αμερική.
Ωστόσο, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των μεταβλητών συνθηκών ξηρασίας.
Η Νότια Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία, ειδικά η Ιβηρική Χερσόνησος, η οποία έχει επίσης επηρεαστεί από τα κύματα καύσωνα, που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων, εξηγεί η Atradius.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης