Αγώνα δρόμου ξεκινάει από σήμερα 18 Ιανουαρίου 2021 με το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς με επίκεντρο την αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η κυβέρνηση εστιάζει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των τραπεζών μέσα από την εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια θέμα που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προύποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση και της οικονομίας.
Οι συζητήσεις για το ΤΧΣ
Επί της ουσίας και για όλα τα θέματα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συζητήσουν κυβέρνηση και θεσμοί με στόχο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ΤΧΣ που έχει ήδη προχωρήσει. Η διαπραγμάτευση συνίσταται κυρίως σε δύο μεταβλητές:
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισέρχεται στις αυξήσεις προκειμένου να υποστηρίξει την προηγούμενη επένδυσή του ή και ως investment banker;
- Θα ισχύουν για το Ταμείο ακριβώς οι ίδιοι όροι που ισχύουν και για τους ιδιώτες επενδυτές και αν ναι, τότε θα είναι απαγορευτικό για το Ταμείο να προχωράει σε επένδυση μεγαλύτερη από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει;
To κομμάτι αυτό αφορά το επίμαχο θέμα εισόδου του ΤΧΣ στις αυξήσεις των τραπεζών όμως δεν αποτελεί το μόνο θέμα σε εκκρεμότητα αφού οι συζητήσεις θα πρέπει οριστικοποιήσουν τις μεταβολές στην αποικιοκρατική διάταξη των προϋποθέσεων για την συμμετοχή μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αλλά και τον τρόπο για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου.
Μορατόρια
Πολύ νωρίς κρίνουν οι τράπεζες πως είναι για να καταγράψουν τις δυνατότητες αφύπνισης των μορατορίων.
Από σήμερα τα πιστωιτκά ιδρύματα αρχίζουν να καλούν κυρίως τους ιδιώτες δανειολήπτες να προχωρήσουν στην αφύπνιση των μορατορίων με προϊόντα step up.
Oι προτάσεις αυτές ξεκινούν από το 50% της δόσης μέσα στο 2021 και οδηγούνται προοδευτικά σε μεγαλύτερη δόση το 2022 προκειμένου να καταλήξουν σε πλήρη αφύπνιση του δανείου ως το τέλος του 2022.
Η αφύπνιση των μορατορών θα καθορίσει εν πολλοίς αν και κατά πόσον οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων ή όχι. Eτσι και χωρίς ακόμη να γνωρίζουν τα δεδομένα οι τράπεζες μιλούν για νέα κόκκινα δάνεια μιας κλίμακας από 5-15 δισ. ευρώ.
Ηρακλής ΙΙ προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα
Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να ανγγίξει ξανά την επενδυτική βαθμίδα.
Με εξαίρεση τη Eurobank που φέρει δείκτη κόκκινων δανείων 15% , η Alpha Bank έχει διαμορφωμένο δείκτη στο 45% , η Τράπεζα Πειραιώς 45% ενώ στο 29% κινούνται τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής.
Ο Ηρακλής ΙΙ αποτελεί μια minimum προϋπόθεση ώστε η χώρα να δει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα (σ.σ. στη διετία 2021-2022) από to 2023 που ήταν οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις.
Πτωχευτικός κώδικας
Ως το πιο σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να κυλίσει εντός χρονοδιαγράμματος θεωρούν τον πτωχευτικό κώδικα οι θεσμοί.
Μέσα στο κομμάτι των εκκρεμοτήτων, οι θεσμοί επιθυμούν να ελέγξουν :
- Τις ΚΥΑ οι οποίες πλαισιώνουν το νόμου
- Τους αλγορίθμους που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
- Την ετοιμότητα των πλατφορμών που θα υποδεχθούν τα αιτήματα
Επιμέρους θέματα αποτελούν οι πλειστηριασμοί (λειτουργία των δικαστηρίων, e-δικες) ενώ θα υπάρξουν συζητήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ που αφορά επιδότηση επιχειρήσεων και το οποίο το Banking Νews παρουσίασε εκτενώς ως προς την πρόταση των τραπεζών.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους θεσμούς επισημαίνεται πως οι θεσμοί δεν επιθυμούν να επιδοτήσουν αδιάκριτα τις μεγάλες επιχειρήσεις και το πρόγραμμα είναι πιο πιθανόν να περιοριστεί τελικώς στις μκρότερες από αυτές.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών