Κρίσιμη διευρυμένη σύσκεψη για το θέμα του πτωχευτικού αλλά και τα συναφή με τον κώδικα θέματα πραγματοποιείται σήμερα 28/1 υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, των servicers, της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Μια φιλοσοφία στόχευσης των προβλημάτων και κατάργησης των οριζόντων μέτρων επιδεικνύουν οι θεσμοί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Σε κάθε επίπεδο θα πρέπει να υπάρχουν στοχευμένα κριτήρια.
Τα κεφαλαιώδη ζητήματα
Δύο κεφαλαιώδη ζητήματα που ανέκυψαν από τις συναντήσεις με τους θεσμούς και θα τεθούν επί τάπητος κατά τη σύσκεψη:
- Oι τυχόν αντικειμενικές δυσκολίες που όπως διατείνονται αι οι τράπεζες πως μπορεί να υπάρξουν ως προς τη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους ιδιώτες.
- Το θέμα των δημοπρασιών το οποίο οι τράπεζες εξακολουθούν και θέτουν μετ' επιτάσεως παρά το γεγονός πως η καραντίνα δεν επιτρέπει τη διενέργειά τους.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ένα κλίμα δυσθυμίας από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για τις πληροφορίες που ήθελαν οι θεσμοί να συμφωνούν με την κυβέρνηση στη σταδιακή επανέναρξη των πλειστηριασμών.
Προστασία σε πραγματικά ευάλωτους
Οι θεσμοί στις χθεσινές συσκέψεις ζήτησαν να ανοίξουν όλες οι διαδικασίες των κατασχέσεων δηλαδή οι διαδικασίες που προηγούνται των πλειστηριασμών και τελικώς η περίμετρος της προστασίας να περιοριστεί στους πραγματικά ευάλωτους.
Ωστόσο και εδώ η περίμετρος μένει να επανακαθοριστεί με τις τράπεζες να υποστηρίζουν πως αν οι κατασχέσεις δε ξεκινήσουν ως το Φεβρουάριο πιθανόν θα φύγει όλο το 2021 χωρίς πλειστηριασμούς.
Οι τράπεζες ζητούν επίσης την επανέναρξη των διαδικασιών που έπονται των πλειστηριασμών δηλαδή την κατοχύρωση του πλειστηριάσματος στον πλειοδότη.
Ας σημειωθεί πάντως πως οι θεσμοί έχουν δεχθεί επί της το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ και έχουν δηλώσει αρκετά ευέλικτοι στον προσδιορισμό της περιμέτρου αν και δεν επιθυμούν να δοθούν επιδοτήσεις όπου δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Εξέφρασαν επίσης τις επιφυλάξεις τους για το αν θα μπορέσουν να έχουν επαναπροσδιοριστεί οι δικάσιμοι για τις 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη κάτι που δεν θεωρούν πως είναι ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του έτους με δεδομένους τους ρυθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση με τους θεσμούς .
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών