Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε καλύτερη θέση οι Ελληνικές Τράπεζες σε σχέση με τις Ευρωπαικές σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων και πιστωτική επέκταση

Σε καλύτερη θέση οι Ελληνικές Τράπεζες σε σχέση με τις Ευρωπαικές σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων και πιστωτική επέκταση
Αυτό αναγκάζει τους ξένους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις στις μετοχές
Υπέρτερες εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες ακόμα και σύγκριση με μεγαλύτερες τράπεζες σε ενεργητικό (Ιταλία – Ισπανία) υποδεικνύοντας ότι, θα τα μεγέθη τους θα άλλαζαν δραστικά εφόσον προχωρήσουν τώρα σε λελογισμένες εξαγορές τραπεζών σε μικρότερες αγορές στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις από μια ομάδα ιταλικών- ισπανικών τραπεζών στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (κέρδη προς κεφάλαια),πιστωτική επέκταση, καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία από τις παρουσιάσεις της Eurobank – Πειραιώς.
Η κερδοφορία η οποία έχει ως αποτέλεσμα υψηλή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoatbV) στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με 18,5% για Eurobank και 18% για Πειραιώς, όπως θα δούμε, ξεπερνά τις επιδόσεις ακόμα καιτραπεζών με πολλαπλάσια assets.
Και αυτό αναγκάζει τους ξένους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις στις μετοχές καθώς οι διοικήσεις κάθε τρίμηνο ξεπερνούν τους στόχους που είχαν θέσει.
Χθες στην μετοχή της Eurobank διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια αξίας 16,9 εκατ. ευρώ με τον τίτλο να σημειώνει άνοδο 2,32% ενώ στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς διακινήθηκαν 6,8 εκατ. τεμάχια αξίας 26,6 εκατ. ευρώ και η μετοχή εμφάνισε άνοδο 3,5% στα 3,9 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν πακέτα 3,6 εκατ. μετοχών κυρίως σε πέντε τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Οptima) αποτυπώνοντας και το αυξημένο ενδιαφέρον.
Το τελευταίο, όμως, είχε ξεκινήσει εδω και μερικές εβδομάδες όταν long only funds είχαν προχωρήσει σε αγορές πακέτων μετοχών. Συγκεκριμένα, η Eurobank, εκτός από την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 18,5% εμφάνισε αύξηση των ενήμερων δανείων κατά 1,2 δις. ευρώ αντίστοιχα σε καταθέσεις και δάνεια με υψηλό επιτοκιακό περιθώριο 2,83%. Η Eurobank αναθεώρησε τον στόχο για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε 16,5% έναντι 15% αρχικά.
Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε απόδοση ενσώματων κεφαλαίων 18%, αύξησε 1,2 δισ. ευρώ τα ενήμερα δάνεια, και 1,4 δις. τις καταθέσεις ενώ είχε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,75%.

Υψηλότερη πιστωτική επέκταση – απόδοση RoaTBV

Όπως φαίνεται απο τον πίνακα 1 της παρουσίασης της Τράπεζας Πειραιώς – οι προαναφερόμενες επιδόσεις είναι υψηλότερες από μια ομάδα ισπανικών και ιταλικών τραπεζών.
Στο δείγμα περιλαμβάνονται και μεγάλες τράπεζες (Unicredit, Ιntesa, Sandader).
Συγκεκριμένα είναι οι ισπανικές Unicaja, Sabadel, Sandander, BBVA, Bankinter και οι ιταλικές Banco BPM, Unicredit, Banca Popolare di sondrio, Intesa, Bper, MPS.
Στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων οι ελληνικές συμπεριλαμβανομένων των τραπεζώνΕθνικής – Αlpha εμφανίζουν απόδοση 17,9% έναντι 17% των ιταλικών και 13,9% των ισπανικών. Στην πιστωτική επέκταση, οι ελληνικές παρουσιάζουν άνοδο 4,4% έναντι αρνητικής απόδοσης 1,6% των ιταλικών και οριακά θετικής απόδοσης 0,2% των ισπανικών τραπεζών.
Το δε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών είναι το καλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη καθώς διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 2,81% έναντι 1,92% σε Ιταλία και 2,26% σε Ισπανία. Ακόμα και στις προμήθειες για τις οποίες ασκείται κριτική, οι ελληνικές εμφανίζουν έσοδα 85 μονάδες βάσης έναντι 105 των ιταλικών και 66 των ισπανικών.
Όλα τα παραπάνω, επιτυγχάνονται παράλληλα με εξυγίανση των ισολογισμών καθώς στον δείκτη NPE οι ελληνικές πλησίασαν τα επίπεδα των ευρωπαϊκών με 4,2% κατά μέσο όρο ενώ σε Ιταλία είναι 2,8% και Ισπανία 3,1%. Χθες η Eurobank ανακοίνωσε δείκτη 3,1% και η Τράπεζα Πειραιώς 3,3%
bank_2_2.JPG

bank_1_1.JPG


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης