Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τις εργασίες δίχως τόκους - Καλύπτει το 70 με 80% των λειτουργικών εξόδων με μη επιτοκιακά έσοδα

Η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τις εργασίες δίχως τόκους - Καλύπτει το 70 με 80% των λειτουργικών εξόδων με μη επιτοκιακά έσοδα
Στήριγμα για την “στροφή” της τράπεζας είναι η θετική πορεία της Κυπριακής οικονομίας
Αν και η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει αρνητικά μέχρι το 2025, η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη προχωρήσει σε προληπτικές δράσεις για να αυξήσει τις πηγές εσόδων από μη επιτοκιακά έσοδα.
Το 2023 τα μη τοκοφόρα έσοδα ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο 2024 ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Νικολάου και ο πρόεδρος κ. Τ. Αράπογλου υπογράμμισαν την έμφαση που δίνει η τράπεζα στα μη επιτοκιακά έσοδα, τα οποία καλύπτουν το 70 -80% των λειτουργικών εξόδων.
Στήριγμα για την “στροφή” της τράπεζας είναι η θετική πορεία της Κυπριακής οικονομίας (μέχρι τέλος του χρόνου το χρέος θα φθάσει στο 80% του ΑΕΠ) η οποία προσφέρει ευκαιρίες σε τομείς όπως η τεχνολογία (εταιρείες πληρωμών, fintech) αλλά και παραδοσιακές εργασίες όπως τον τουρισμό, ασφάλειες.

Εταιρεία πληρωμών και πλατφόρμα ψηφιακής οικονομίας Jinius με πάνω από 600 εκατ. ευρώ συναλλαγές από το 2023

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία ενισχύθηκαν από τις προμήθειες συναλλαγών από τη θυγατρική του Συγκροτήματος, JCC Payment Systems Ltd (JCC) που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της επεξεργασίας καρτών και στις μεθόδους πληρωμών, η οποία ανήκει κατά 75% στην τράπεζα.
Μάλιστα, η τράπεζα προβαίνει σε επανεξέταση της συμμετοχής η οποία μπορέει να οδηγήσει σε μερική ή ολική πώληση.
Στις ασφάλειες, οι εταιρείες Eurolife και GI κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο προσφέροντας επαναλαμβανόμενα έσοδα και αποτελώντας στο πρώτο εξάμηνο το 18% των μη επιτοκιακών εσόδων (23 εκατ. ευρώ).
Η Τράπεζα Κύπρου έχει αναπτύξει και την ψηφιακή πλατφόρμα οικονομίας Jinius με στόχο τις βέλτιστες συναλλαγές και ευκαιρίες διασταυρωμένων πωλήσεων.
Προσώρας έχουν εγγραφεί πάνω από 2200 εταιρείες και πάνω από 600 εκατ. ευρώ μετρητά ανταλλάχθηκαν μέσω της πλατφόρμας μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και διαχείρισης εμβασμάτων. Τον περασμένο Φεβρουάριο στην πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή και υπηρεσίες που αφορούν τον καταναλωτή και ήδη εντάχθηκαν 130 πωλητές του λιανικού τομέα με 160 χιλ προϊόντα από τους χώρους της μόδας, της τεχνολογίας, μικροσυσκευών, παιχνιδιών, και συσκευών προσωπικής φροντίδας.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης