Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάρτι για αναδόχους - Προμήθειες 36,3 εκατ. για τη μετοχοποίηση του 10% της Εθνικής - Μέσα σε ένα χρόνο έβγαλαν 72,4 εκατ.

Πάρτι για αναδόχους - Προμήθειες 36,3 εκατ. για τη μετοχοποίηση του 10% της Εθνικής - Μέσα σε ένα χρόνο έβγαλαν 72,4 εκατ.
Οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Πανάκριβος διαμορφώθηκε ο λογαριασμός της εισόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η τελευταία και το ΤΧΣ θα καταβάλλουν 36,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.
Και συνολικά για την πώληση του 32% ως αμοιβές για προμήθειες δόθηκαν 72,4 εκατ. ευρώ. αφού η προηγούμενη πώληση του 22% με υπερκάλυψη 9,5 φορές της συναλλαγής, ύψους 1 δισ. ευρώ στοίχισε 36,1 εκατ. ευρώ.
Η προτελευταία αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας - η οποία αποτελεί ένα από τα κριτήρια της εισόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές – και αλλαγή σκυτάλης των ξένων funds στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας αποδεικνύεται μια ακριβή διαδικασία, καθώς η ίδια προσπάθεια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από ελληνικές επενδυτικές τράπεζες με την συμβολή πιθανώς 2-3 ξένων οίκων.
Διότι και οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν καλύτερα ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Ειδικότερα, στο ανώτατο όριο 5% ανήλθε η αμοιβή των πέντε ξένων οίκων και των δυο ελληνικών χρηματιστηριακών για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας καθώς οι συνολικές αμοιβές διαμορφώθηκαν σε 36,3 εκατ. ευρώ, δίχως να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Eξ αυτών τα 22,3 εκατ. ευρώ καταβάλλει η Εθνική Τράπεζα (σ.σ. ο διευθύνων σύμβουλος δικαιολόγησε το 2023 μάλιστα υψηλότερο bonus λόγω της συμβολής του στην προηγούμενη διάθεση μετοχών) και έως 14 εκατ. ευρώ είναι οι προμήθειες που πληρώνει το ΤΧΣ υπολογιζόμενες με το ανώτατο όριο της τιμής διάθεσης (7,95 ευρώ ανά μετοχή).
Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το ΤΧΣ για την πώληση των 91,4 εκατ. μετοχών θα ανέλθει σε 727 εκατ. ευρώ, επι των οποίων υπολογίζονται οι προμήθειες ύψους 5%.
Τα ποσοστά που πληρώνονται οι επενδυτικές τράπεζες την πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών κυμαίνονται μεταξύ 3-5% επί του ποσού που αντλείται και όπως βλέπουμε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας λήφθηκε υπόψιν το ανώτατο όριο.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές για την διαμόρφωση των αμοιβών έχει σημασία και το discount της έκδοσης.

Ποιοί μοιράζονται τα 36, 3 εκατ. ευρώ – Μέσα σε λιγότερο από χρόνο έλαβαν 72,4 εκατ. ευρώ

Για την υπερκάλυψη της έκδοσης (727 εκατ. ευρω) πάνω από έξι φορές από διεθνείς επενδυτές οι ξένοι τράπεζες που θα λάβουν τις αμοιβές είναι οι εξής:
- η JP Morgan ως σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και παγκόσμιος συντονιστής της διεθνούς προσφοράς, οι διεθνείς συντονιστές Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Bank of America και οι ανάδοχοι της ελληνικής προσφοράς Εθνική χρηματιστηριακή και Euroxx.
Και φυσικά για να επιτευχθεί η υπερκάλυψη προηγήθηκε μια περίοδος ενός μηνός “ταλαιπωρίας” στο Χρηματιστήριο καθώς δεν υπήρχαν “πρωταγωνιστές” στον Δείκτη FTSE25 – καθώς η ροή των κεφαλαίων καθορίζεται από τις πέντε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.
Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, οι πωλήσεις μεγάλων block μετοχών πραγματοποιούνται κάθε 2-3 χρόνια. Με την Εθνική Τράπεζα οι ξένες επενδυτικές τράπεζες και οι ελληνικές χρηματιστηριακές σε λιγότερο από χρόνο θα μοιραστούν 72,4 εκατ. ευρώ και επί των ποσών αυτών θα υπολογιστούν τα υψηλά ετήσια bonus των στελεχών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης