Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών – Ισχυρή η ζήτηση από τους επενδυτές

Reuters: Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών – Ισχυρή η ζήτηση από τους επενδυτές
Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών θεωρήθηκε από τους επενδυτές ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε σήμερα την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της με την πώληση μεριδίου 10% της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) εν μέσω ισχυρής ζήτησης από τους επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.
Η πώληση συγκέντρωσε 690 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος της, το μεγαλύτερο της ευρωζώνης ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής.
Το ελληνικό κρατικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, το ΤΧΣ πούλησε 91,4 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία της Ελλάδας, έναντι 7,55 ευρώ ανά μετοχή, μέσω διαδικασίας book-building και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024.
Η αποτίμηση ήταν στο μέσο της αρχικής ένδειξης τιμολόγησης 7,3-7,95 ευρώ ανά μετοχή.
«Υπήρχε μεγάλη ζήτηση από ξένους και εγχώριους επενδυτές με την προσφορά να υπερκαλύπτεται κατά 12 φορές», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που συμμετείχε στη διαδικασία.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την υπερπροσφορά και την τελική τιμή.
Το ΤΧΣ, το οποίο ξεκίνησε το 2010, άρχισε να εκχωρεί τα μερίδιά του στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας πέρυσι, αφού έλαβε περίπου 50 δισ. ευρώ για να τους στηρίξει σε αντάλλαγμα μετοχές κατά την κρίση χρέους 2009-2018.
Μετά την πώληση, το ΤΧΣ θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο 8,4% της Εθνικής Τράπεζας στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας.
«Το ελληνικό κράτος θα καταργήσει κάθε ειδικό δικαίωμα που έχει το 8,4%», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Το ΤΧΣ πούλησε τις μετοχές του στη Eurobank, την Alpha Bank και το 22% της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του 2023, μετά την ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς νωρίτερα φέτος.
Η κίνηση θεωρήθηκε από τους επενδυτές ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, αν και πολλοί απλοί Έλληνες εξακολουθούν να υφίστανται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης, καταλήγει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης