Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προχωρά η διασυνοριακή συνεργασία Alpha Bank με Unicredit - Στα 100 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια των onemarkets fund

Προχωρά η διασυνοριακή συνεργασία Alpha Bank με Unicredit - Στα 100 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια των onemarkets fund
Με την συνεργασία με την Unicredit, η Alpha bank έχει την δυνατότητα να μην αναλάβει όλο το ρίσκο της χρηματοδότησης λ.χ ενός κοινοπρακτικού δανείου ελληνικής επιχείρησης στο εξωτερικό και να μοιραστεί το ρίσκο της δανειοδότησης και κυρίως τα κεφάλαια με την Ιταλική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Σάρκα και οστά αποκτά, σιγά-σιγά, το καθετοποιημένο μοντέλο της ιταλικής Unicredit και στην Ελλάδα, ύστερα από την στρατηγική συμμαχία Unicredit – Αlpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία (Oκτωβριος 2023).
Μπορεί τα αμοιβαία κεφάλαια (μετοχές και ομόλογα) onemarkets fund της Unicredit μέσα σε τρεις μήνες να συγκέντρωσαν κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ μέσα από το δίκτυο της Alpha bank, αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη για την Ιταλική τράπεζα, αλλά και την Alpha bank αναμένεται να προκύψουν από την διασυνοριακή συνεργασία των δυο τραπεζών. Για παράδειγμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις της Alpha bank αποκτούν μέσω της Unicredit μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια για τις 13 ευρωπαϊκές αγορές.
Με την συνεργασία με την Unicredit, η Alpha bank έχει την δυνατότητα να μην αναλάβει όλο το ρίσκο της χρηματοδότησης λ.χ ενός κοινοπρακτικού δανείου ελληνικής επιχείρησης στο εξωτερικό και να μοιραστεί το ρίσκο της δανειοδότησης και κυρίως τα κεφάλαια με την Ιταλική τράπεζα.
Το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ της ελληνικής τράπεζας με την Unicredit να αποστείλει ξένες επιχειρήσεις προς την ελληνική τράπεζα, οι οποίες δεν είναι πελάτες της ελληνικής τράπεζας.
Με άλλα λόγια, οι ελληνικές επιχειρήσεις μεγάλες ή SMEs της Alpha Βank οι οποίες πραγματοποιούν επέκταση στο εξωτερικό ή διαθέτουν εμπορική ή και παραγωγική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές ή τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα συνεργαστούν με τα τοπικά δίκτυα της Ιταλικής Unicredit, αλλά και την Alpha bank για τις χρηματοδοτήσεις των εξαγωγών, των επενδύσεων.

Αυτό επισήμανε και χθες 9/10 ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank κ. Β. Ψάλτης λέγοντας για το πως μπορούν να συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να χαράξουν κοινή στρατηγική σε διασυνοριακό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο ιταλός Ceo δήλωσε πως σε λιγότερο από ένα χρόνο καταφέραμε τρεις φορές περισσότερα απ΄ όσα περιμέναμε στον αρχικό μας σχεδιασμό.
H ιταλική τράπεζα, όμως, όπως είναι γνωστό δεν έχει απλώς στρατηγική συμμαχία με την Alpha Βank, αλλά κατέχει το 9,62% των μετοχών, δηλαδή θα έχει κέρδη και από την δραστηριότητα σε Ελλάδα, Ρουμανία (επιπλέον κέρδη 100 εκατ. ευρώ από το 2026).

Τι είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Α. Orcel για το καθετοποιημένο μοντέλο της Unicredit

Πρόσφατα σε συνέδριο της Bank of America, ο κ. Andrea Orcel εξήγησε σε τραπεζίτες και αναλυτές αυτό το καθετοποιημένο μοντέλο της ιταλικής τράπεζας καθώς στις 13 αγορές η Unicredit παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα μέχρι το τελικό πελάτη δίχως την παρουσία μιας ανταποκρίτριας τράπεζας.
Mε αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τις θυγατρικές οι οποίες αποκεντροποιημένες από την ιταλική έδρα προσφέρουν έσοδα στον όμιλο της Unicredit.
Η αιφνιδιαστική εξαγορά της Commerzbank από την Unicredit με την απόκτηση έως και 21% των μετοχών χάρις χρηματοοικονομικά παράγωγα εξυπηρετούν τον προαναφερόμενο σκοπό. Μέσα από την συγχώνευση της Hypovereinsbank με την Commerzbank, δεν αναμένονται μόνο οι συνέργειες, αλλά η ιταλική τράπεζα να προσφέρει στους πελάτες της λύσεις και υπηρεσίες σ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης