Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το φιάσκο του placement της Εθνικής… Με 4 μόλις αναδόχους η Ιταλία πούλησε το 12,5% της Μonte Paschi και βλέπει άνοδο 27%

Το φιάσκο του placement της Εθνικής… Με 4 μόλις αναδόχους η Ιταλία πούλησε το 12,5% της Μonte Paschi και βλέπει άνοδο 27%
Σε αντίθεση με το placement της Εθνικής Τράπεζας που είχε συνολικά 11 αναδόχους
Με το 1/3 των αναδόχων από την διάθεση μετοχών της Εθνικής, και μεγαλύτερο discount στην μετοχή της Banca Monte dei Paschi το ιταλικό υπουργείο οικονομικών στις 26 Μαρτίου 2024 πώλησε το 12,5% των μετοχών της τράπεζας (650 εκατ. ευρώ).
Αντίθετα με την πορεία της μετοχής της Εθνικής, ο τίτλος της Ιταλικής ΒMPS, σε λιγότερο από ένα μήνα βρέθηκε πάνω από την τιμή διάθεσης (4,15 ευρώ).
Σήμερα, η μετοχή της BMPS βρίσκεται στα 5,27 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 27% και το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα πώληση μετοχών.
Συγκεκριμένα, για μια ισόποση σχεδόν έκδοση χρησιμοποιήθηκαν τρείς αμερικανικές τράπεζες ( Bank of America, Citigroup, Jeferries) και μια ιταλική Mediobanca ως joint Global Coordinators και Joint bookrunners και ένα νομικό γραφείο ως σύμβουλος Clifford Chance.
Η τιμή διάθεσης της Ιταλικής Τράπεζας ήταν 4,15 ευρώ με έκπτωση 2,49% έναντι του κλεισίματος της μετοχής στις 26 Μαρτίου.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει καμία αναφορά σε εύρος τιμών – το οποίο ως γνωστόν άλλαξε δυο φορές στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας
Η ιταλική έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ίδια επιταχυνόμενη διαδικασία προσφορών και εμφάνισε υπερκάλυψη πάνω από τρεις φορές έναντι της τεράστιας υπερκάλυψη 12 φορές (10,4 φορές - διεθνές βιβλίο) για την οποία πανηγύρισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Discount 1,3% - προμήθειες 36,3 εκατ. ευρώ στους αναδόχους

Αντίθετα, με την ιταλική έκδοση, το ΤΧΣ χρησιμοποίησε οκτώ επενδυτικές τράπεζες (HΠΑ και Ευρώπη) και τρεις ελληνικές χρηματιστηριακές οι οποίες έλαβαν συνολικά προμήθειες 36,3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η ελληνική διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής είχε ως διεθνή επικεφαλής οργανωτή την JP Morgan, τρεις τράπεζες ως joint Global Coordinators (Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS), τέσσερις τράπεζες για το βιβλίο προσφορών Bofa, BΝP- Paribas, Citigroup, Deutsche Bank), δυο επικεφαλής χρηματιστηριακές Αxia – Euroxx και Εθνική – Εuroxx για την ελληνική προσφορά.
H έκπτωση την οποία δόθηκε στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν 1,3%, το οποίο σύμφωνα με το ΤΧΣ “ήταν το μικρότερο, σε σχέση με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές συναλλαγές των τελευταίων ετών, όπου το μέσο discount ήταν της τάξεως του 9,5%, μεγιστοποιώντας έτσι, κατά το δυνατό, το ύψος του οφέλους. για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η συναλλαγή αυτή κατάφερε να επιτύχει και το χαμηλότερο discount των τελευταίων τριών ετών, σε συναλλαγές παρομοίου μεγέθους (€0,5δις.-€1,5δις.) στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική”
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΤΧΣ, η τιμή της μετοχής (7,55 ευρώ) μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή προς λογιστική αξία 0,87, ωστόσο σ αυτή την τιμή η υπερκάλυψη ήταν μόνο 1,6 φορές.
Αυτή η υπερκάλυψη έχει τεράστια απόσταση από τις 12 φορές.
Επιπλέον, σ ότι αφορά την κατανομή των μετοχών πάνω από το 50% διατέθηκαν σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, 35% σε Hedge funds fundamentals και 10% σε Hedge funds. Mε άλλα λόγια, το 45% των μετοχών ουσιαστικά δόθηκε σε Hedge funds στην τιμή των 7,55 ευρώ η οποία, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική σήμαινε ότι δεν έμειναν χρήματα για τους νέους επενδυτές, όπως συνηθίζουν να λένε οι διαχειριστές. Εξ ου και οι ρευστοποιήσεις από τα Hedge funds, με ανάλυση fundamentals ή χωρίς.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης