Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή – Η bear market και οι 1.180 μον. έρχονται αλλά... υπάρχει σωτηρία – Αποφασίστηκε: Στο δημόσιο για χρόνια το 8,39% Εθνικής

Προσοχή – Η bear market και οι 1.180 μον. έρχονται αλλά... υπάρχει σωτηρία – Αποφασίστηκε: Στο δημόσιο για χρόνια το 8,39% Εθνικής
Εάν βγει η παρανοϊκή Kamala Harris στις ΗΠΑ να θυμάστε το ελληνικό χρηματιστήριο θα μετατραπεί σε bear market και θα κινηθεί έως τον Ιανουάριο 2025 έως τις 1.180 μονάδες
Σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο θέματα…

1)Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο κόντρα σε όλα και σε όλους να εγκλωβιστεί σε bear market και να οδηγηθεί προς τις 1.180 μονάδες ή πτώση 15%;

2)Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι το ξανασκέφθηκε…
Τελικά το 8,39% της Εθνικής τράπεζας θα το κρατήσει το Υπερταμείο και άπαξ και δεν έχει χρονικό ορίζοντα διακράτησης ή αποεπένδυσης, τελικά θα παραμείνει στο κράτος για να ελέγχει την μεγαλύτερη τράπεζα – βάση ιστορίας – στην Ελλάδα και να διορίζει και στο μέλλον την διοίκηση.
Το σχέδιο να πωληθεί το 8,39% σε στρατηγικό επενδυτή έχει εγκαταλειφθεί.
Το ελληνικό δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος με 8,39% στην Εθνική χωρίς ειδικά δικαιώματα, χωρίς veto και χωρίς την κάλυψη του νομικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Απαντήσεις

1)Είτε αρέσει, είτε όχι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τα χάλια του μαύρα.
Για όσους μας παρακολουθείτε γνωρίζετε τις θέσεις μας, τον Απρίλιο 2024 τονίσαμε πρώτη φορά ότι το πάρτι τελείωσε στο ελληνικό χρηματιστήριο έως το τέλος του 2024… φθάσαμε τέλη Οκτωβρίου 2024 και η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε…
Αλλά ερχόμαστε με ένα πιο δυσοίωνο σενάριο.
Εάν βγει η παρανοϊκή Kamala Harris στις ΗΠΑ να θυμάστε το ελληνικό χρηματιστήριο θα μετατραπεί σε bear market και θα κινηθεί έως τον Ιανουάριο 2025 έως τις 1.180 μονάδες.
Μόνη περίπτωση να αποτραπεί αυτό το σενάριο είναι να κερδίσει ο Trump ο οποίος είναι μακράν ο καλύτερος σε σχέση με την τραγική Kamala Harris.
Σε περίπτωση νίκης του Trump - θεωρούμε ότι θα κερδίσει ο Trump 5 Νοεμβρίου 2024 - βλέπουμε το ελληνικό χρηματιστήριο 1.700 μονάδες τέλη Ιανουαρίου 2025.
Ως προς τις ανοησίες με ώριμης αγοράς να θυμάστε…
Α)Η αναβάθμιση σε development market δηλαδή ώριμη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley Capital International πάει για τα μέσα του 2026 όχι το 2025.
Β)Θεωρούμε κακή εξέλιξη και βλέπουμε μεγάλη πτώση όταν αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά.
Να θυμάστε αναβάθμιση σε ώριμη αγορά = πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αποφασίστηκε: Το δημόσιο θα κρατήσει το 8,39% της Εθνικής τράπεζας για χρόνια

Το 8,39% της Εθνικής τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τελικά θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου και δεν θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή όπως είχε εξεταστεί.
Σήμερα το 8,39% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται με τιμή 7,32 ευρώ περίπου 560 εκατ ευρώ.
Η κυβέρνηση ανησύχησε σοβαρά με τις εξελίξεις στην Γερμανική Commerzbank από την κίνηση επιθετικής εξαγοράς της UniCredit της Ιταλικής τράπεζας.
Εάν αύριο έρθει ένας επενδυτής και προβεί σε κίνηση επιθετικής εξαγοράς της Εθνικής ποια η άμυνα;
Δεν υπάρχει άμυνα.
Βέβαια για να είμαστε ακριβείς όσο υπάρχει το 8,39% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – και αύριο στο Υπερταμείο αφού θα μεταβιβαστεί το ποσοστό της Εθνικής - ο κίνδυνος επιθετικής εξαγοράς μηδενίζεται.

Γιατί όμως όχι επαναγορά ιδίων μετοχών;

Η Εθνική θα ήθελε να επαναγοράσει το 8,39% και να το διαγράψει αυξάνοντας την αξία στους μετόχους της.
Ωστόσο εάν βάλουμε στην ζυγαριά βαρύτητας την διατήρηση του ποσοστού, τον στρατηγικό επενδυτή και την επαναγορά ιδίων μετοχών είναι προφανές ότι το βάρος γέρνει προς την διατήρηση…
Επίσης ως γνωστό μετά από κάθε placement υπάρχει το λεγόμενο lock up των 12 μηνών.
Θυμίζουμε ότι το placement του 22% έγινε Νοέμβριο του 2023 και το placement του 10% έγινε Οκτώβριο 2024.

Που θα μπορούσε να φθάσει η μετοχή της Εθνικής τράπεζας

Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας βρίσκεται στα 7,32 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 6,7 δισεκ.
Το placement του 22% έγινε στα 5,30 ευρώ και το placement του 10% στα 7,55 ευρώ
Προφανώς θα μπορούσε σε ένα χρόνο από σήμερα να είναι στα 10 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 9,15 δισ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης