
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία
Η επένδυση επισφραγίζει το τέλος των συνεταιριστικών τραπεζών, δεδομένου ότι σε λιγότερο από δυο χρόνια, δυο συνεταιριστικές τράπεζες είτε απορροφήθηκαν, είτε εξαγοράστηκαν, ενώ μια ακόμα, Τράπεζα Χανίων, επεκτείνεται πέραν της Κρήτης.
Όλα αυτά σε μια περίοδο, όπου οι συστημικές τράπεζες κλείνουν λόγω κόστους καταστήματα και στρέφονται στην ίδρυση ψηφιακών τραπεζών με χαμηλότερο κόστος. Αν και η ΑΒΒ διαθέτει εξειδίκευση στην ναυτιλία, και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου δραστηριοποιείται σε μια μικρή περιφέρεια, τα μέσα και ο τελικός τους στόχος δεν διαφέρει.
Με ενίσχυση των κεφαλαίων ο απώτερος στόχος είναι η λειτουργία σε πανελλαδικό επίπεδο, εντείνοντας τον τραπεζικό ανταγωνισμό ιδιαίτερα στην περιφέρεια απέναντι στις τέσσερις συστημικές και τις δυο υπόλοιπες εισηγμένες τράπεζες. Όπως θα δούμε, και αυτή η συναλλαγή της επένδυσης πραγματοποιείται στην λογιστική αξία των μετοχών της τράπεζας, ενώ ο κ. Μυστακίδης απέκτησε την ABΒ σε μια αποτίμηση 1,2 φορές την λογιστική της αξία.
Με την νέα επένδυση, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με σκοπό την απόκτηση άδειας πανελλαδικής λειτουργίας. Η Capstone Capital του εφοπλιστή κ. Π. Νομικού πρόκειται να επενδύσει 30 εκατ. ευρώ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας πλειοψηφική συμμετοχή “με την υποστήριξη του βασικού μετόχου της Τράπεζας (δια έγγραφης συμφωνίας, ήτοι του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων («ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ»), για την επένδυση στην Τράπεζα ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.
Στην λογιστική αξία η συναλλαγή – Τα μεγέθη της τράπεζας
Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι η επένδυση θα γίνει στη λογιστική αξία των μετοχών, ήτοι ευρώ 0,60 εκάστη, και θα ολοκληρωθεί μετά τη μετατροπή της Τράπεζας σε ανώνυμη εταιρεία και την απόκτηση πανελλαδικής άδειας πιστωτικού ιδρύματος. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ο Επενδυτής θα κατέχει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Τράπεζα.
Το 2023, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, με 9 καταστήματα και 17 ΑΤΜ σε τέσσερις νομούς της Ηπείρου, είχε καταθέσεις 296, 8 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 271 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 5,5% αφού η τράπεζα ακολούθησε πολιτική περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων 6 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανήλθαν σε 27,4 εκατ. ευρώ από 25,4 εκατ. ευρώ το 2022. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν στο 31,3% των μεικτών χορηγήσεων μειωμένα κατά 6,6%. Για την ίδια χρήση, η τράπεζα σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου 3,7 εκατ. ευρώ. και πραγματοποιήθηκαν λογιστικές διαγραφές έναντι σχηματισμένων προβλέψεων ύψους 13,4 εκατ. ευρώ (2022: 7,7 εκατ. ευρώ). Έτσι το συνολικό απόθεμα προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 39,87 εκατ. ευρώ, έναντι 49,7 εκατ. ευρώ την 31/12/22, με αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ από προβλέψεις να βελτιωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί στο 45,11% έναντι 44,24% την 31/12/22.
Πέραν της παλιάς εφοπλιστικής εταιρείας της οικογένειας Νομικού (1920), την περίοδο της κρίσης ο κ. Πέτρος Νομικός είχε ιδρύσει στο Λονδίνο την μη κερδοσκοπική οργάνωση Greece debt free η οποία προχώρησε σε αγορά ελληνικών ομολόγων 2 εκατ. ευρώ με σκοπό την διαγραφή τους, όπως και έγινε. Η ιδέα της αγοράς είχε σκοπό την κινητοποίηση Ελλήνων του εξωτερικού προκειμένου να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με στόχο την μείωση του χρέους.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών