Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρείται το καθεστώς επενδυτικής απραξίας στο ΧΑ +0,11% στις 1.426 μον. - Στο επίκεντρο Motor Oil, HelleniQ Energy, MSCI

Συντηρείται το καθεστώς επενδυτικής απραξίας στο ΧΑ +0,11% στις 1.426 μον. - Στο επίκεντρο Motor Oil, HelleniQ Energy, MSCI
Συνεχίζονται οι άτονες κινήσεις στο ΧΑ, εν αναμονή του rebalancing λόγω MSCI, και των αξιολογήσεων από DBRS και Moody’s
(upd15) Σε καθεστώς επενδυτικής απραξίας παρέμεινε το ελληνικό χρηματιστήριο, και σήμερα, 29 Αυγούστου 2024, κλείνοντας στις 1.426 μονάδες, αφού ΟΤΕ και ΔΕΗ έδωσαν στηρίξεις για να απορροφηθούν οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετές μετοχές.
Η αγορά τήρησε στάση αναμονής και σήμερα για το αυριανό, της 30ης Αυγούστου 2024, rebalancing στους δείκτες του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει, αφού εξέρχεται του Standard Greece, ενώ στηρίξεις για δεύτερη ημέρα παρέχει η Coca Cola.
Αναλυτικά στις τράπεζες, άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +0,55%, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο -0,3%, η Eurobank έχασε -0,6% και η Εθνική έκλεισε στο -0,5%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη 1,54% κατέγραψε ο ΟΤΕ και 1,49% η ΔΕΗ, ενώ ο Ελλάκτωρ έχασε 1,5% και η Λάμδα έκλεισε στο -1,3%. 
Η επιφυλακτικότητα παραμένει όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ προβληματίζει η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς να ακολουθήσει τη μεγάλη αντίδραση προς ιστορικά υψηλά των ξένων αγορών.
Δεν αποκλείεται επομένως περαιτέρω διολίσθηση, με επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές που έχουν ειδήσεις ή δημοσιεύουν αποτελέσματα, αν και η ειδησεογραφία είναι περιορισμένη.
Τα ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών αποτελέσματα της Motor Oil βάζουν και σήμερα τη μετοχή στο επίκεντρο.
Η μετοχή το τελευταίο διάστημα έχει μεγάλο όγκο συναλλαγών, λόγω της αυριανής αφαίρεσης από τον MSCI Greece Standard, του ανοίγματος σημαντικής short θέσης από το fund Millenium αλλά και της ελκυστικής πλέον τιμής μετά την πρόσφατη υποχώρηση.
Επίσης η χθεσινή συμφωνία με τη Foot Locker της Fourlis βάζει και την εν λόγω μετοχή στο επίκεντρο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με μικτά πρόσημα άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,03% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,12%.
Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικά εδάφη, αλλά στο τέλος, με τη βοήθεια των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και Jumbo κατάφερε να κλείσει θετικά.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,11% στις 1.426 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.428,70 μονάδες και χαμηλό τις 1.420,40 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,8 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.

Η Πειραιώς σχεδιάζει σημαντικές κινήσεις… για να σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ

Η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει μεγάλες κινήσεις… ο Χρήστος Μεγάλου ο έμπειρος επενδυτικός τραπεζίτης… είναι ενοχλημένος με το γεγονός ότι η μετοχή βρίσκεται στα 3,80 ευρώ δηλαδή κάτω από την τιμή του placement που πραγματοποιήθηκε στα 4 ευρώ.
Αυτή την περίοδο οι τράπεζες πουλάνε το αφήγημα της σταθερότητας στα κέρδη και την συνεχή ενίσχυση των κεφαλαίων.
Η Πειραιώς θα έχει τέλη του 2025 περίπου 7,5 δισεκ κεφάλαια και κέρδη σταθερά πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.
Με χρηματιστηριακή αξία 4,75 δισεκ. αποτιμάται με όρους P/BV 0,63 με βάση τα εκτιμώμενα κεφάλαια το 2025 και 0,70 με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια.
Η Πειραιώς είναι φθηνή κυρίως γιατί κάλυψε το χάσμα με τις άλλες τράπεζες και σε κεφάλαια και σε NPEs έχει πλέον 3%.
Αν και το πλεόνασμα κεφαλαίου είναι ακόμη μικρότερο π.χ. της Εθνικής εντούτοις… ούτε τα νέα δάνεια, ούτε η νέα ηλεκτρονική τράπεζα θα κάνει την μεγάλη χρηματιστηριακή διαφορά.
Χρειάζεται κάποια μεγάλη κίνηση και ήδη η διοίκηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Συν τοις άλλοις προσεχώς πρέπει να αποφασίσει και για το μέλλον της MIG που πάει σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ ευρώ.
Ενημερωμένη πηγή... αναφέρει ότι σε 7 με 8 μήνες από σήμερα η Πειραιώς θα είναι στα 4,5 ευρώ ή 1,250 δισεκ. μετοχές Χ 4,5 ευρώ = 5,6 δισεκ. που εκεί φαίνεται να είναι η δίκαιη τιμή της Πειραιώς.
Από 3,8 ευρώ τρέχουσα τιμή στα 4,5 ευρώ που είναι ο στόχος είναι άνοδος 18%

Γιατί αυξάνει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Cenergy

Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στους κλάδους που δραστηριοποιείται έχει εντοπίσει η διοίκηση της Cenergy και επιταχύνει γι’ αυτό τον λόγο το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου της Cenergy, στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα έχει ως θέμα την αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ.
Οι σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης αποτυπώνονται στο υψηλό ανεκτέλεστο των 3,38 δισ. ευρώ, αλλά και στο ήδη αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα που για το πρώτο εξάμηνο ήταν ύψους 122 εκατ. ευρώ.
Πάντως ο οικονομικός διευθυντής, Αλέξανδρος Μπένος, ανέφερε πως στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι μικρότερες οι επενδύσεις αφού οι μεγάλες επενδύσεις για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας βαίνουν προς ολοκλήρωση και αυτές που μένουν είναι μικρότερου μεγέθους.
Η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έναντι άλλου τρόπου χρηματοδότησης πάρθηκε προκειμένου να κρατηθεί ο ισολογισμός σε υγιή επίπεδα, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους μετόχους να γίνουν μέρος της ανάπτυξης που αναμένεται και παράλληλα να αυξηθεί η διασπορά και η εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Η αγορά των ΗΠΑ είναι μία μεγάλη και ταχύτατα κινούμενη αγορά με παρόμοια μεγάλα έργα με αυτά που εκτελεί ο όμιλος στις αγορές που δραστηριοποιείται σήμερα.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.426 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.256 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Ιταλία στις 34 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 29/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εντάσεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,65% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφηκε και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,83% και το 2ετές στο 3,87%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

«Στο πράσινο» η Wall Street με το βλέμμα στην αμερικανική οικονομία

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για την οικονομία των ΗΠΑ μετά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το ΑΕΠ.
Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,23% στις 41.187 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 5.613 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,75% στις 17.687 μονάδες.
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, λόγω κυρίως της ανοδικής αναθεώρησης των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου, από την προηγούμενη εκτίμηση 2,8%. Οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν με ρυθμό 2,9% για την περίοδο, παρόλο που το ποσοστό αποταμίευσης αναθεωρήθηκε χαμηλότερα σε 3,3%, ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι περισσότεροι δείκτες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μειώθηκε στο 2,5%. Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τρόφιμα και ενέργεια, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 2,8%. Και οι δύο μειώθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 2,5%, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση 2,3%.

Στασιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,1% - Απογοήτευσε η Nvidia

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν οριακή άνοδο την Πέμπτη, με τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας να προσφέρουν στήριξη, αντισταθμίζοντας την παγκόσμια πτώση μετά την αποτυχία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Nvidia να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,2%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,1% στις 18.803 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3%, στις 8.364 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται 0,4% υψηλότερα στις 7.607 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,3% στις 34.048 μονάδες με άνοδο 0,5%.
Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης κέρδισαν 0,5%, με αιχμή το άλμα 2,3% της Universal Music Group.
Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,3%, ενισχύοντας τον δείκτη, καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές απέρριψαν τις τριμηνιαίες προβλέψεις της Nvidia που δεν ικανοποίησαν τις υψηλές προσδοκίες των παγκόσμιων επενδυτών.
Αντίθετα, ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 0,2%, παρασυρόμενος από την πτώση σχεδόν 2% της Equinor.

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,83 ευρώ, με πτώση -0,53% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,16 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,56 ευρώ, με πτώση -0,29%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8250 ευρώ, με άνοδο +0,55% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,78 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0500 ευρώ, με πτώση -0,58%, με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +1,11% με όγκο 68 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,38 ευρώ, με άνοδο +0,96% με όγκο 833 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 423 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,65 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 33,20 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση στα 12,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,87 ευρώ, με άνοδο +1,64% και αποτίμηση 6,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,96 ευρώ, με άνοδο +0,95% και αποτίμηση 5,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,06 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 4,86 δισεκ. ευρώ.
Η ΔΕΗ στα 11,60 ευρώ, με άνοδο +1,49% και αποτίμηση 4,43 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,34 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,79 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,13 ευρώ, με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,25 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,40 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,86 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,52 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 540 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8480 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,31 ευρώ, με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Γερμανία στις 102 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 29/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,65% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 29/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 29 Αυγούστου του 2024 στο 3,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 29/8/2024 στο 2,27%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώθηκαν ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,64% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,86% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,09% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,06%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης