Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το φιάσκο της Moody’s έχει και συνέχεια – Το σενάριο χάους για Χρηματιστήριο -30% ή 1.000 μον. – Άσχημα νέα για Frigoglass

Το φιάσκο της Moody’s έχει και συνέχεια – Το σενάριο χάους για Χρηματιστήριο -30% ή 1.000 μον. – Άσχημα νέα για Frigoglass
Το σενάριο τρόμου περιλαμβάνει δύο εκδοχές να υπάρξει αρνητική έκπληξη και να εκλεγεί στις ΗΠΑ η Kamala Harris εξέλιξη καταστροφική και ταυτόχρονα ο απελπισμένος Zelensky να κάνει απονενοημένη πράξη να χτυπήσει με πυραύλους την Ρωσία
To φιάσκο της Moody’s θα έχει και συνέχεια… και λέμε φιάσκο γιατί περίμενε η κυβέρνηση αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα στις 13 Σεπτεμβρίου 2024… και πήρε μόνο αναβάθμιση προοπτικών.
Θα επιμείνουμε ότι υπό δύο όρους θα δούμε -30% στο ελληνικό χρηματιστήριο ή 1.000 μονάδες εάν το προκλητικό ΝΑΤΟ υποχρεώσει την Ρωσία να απαντήσει και η τραγική Kamala Harris κερδίσει στις ΗΠΑ.
Μόνο ο Trump θα φέρει άνοδο στην Wall Street και στις διεθνείς αγορές.
Επίσης στα εσωτερικά χρηματιστηριακά δρώμενα δεν μαθαίνουμε καλά νέα για την Frigoglass κάποιοι αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και αναστολή διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.

Το φιάσκο της Moody’s – Παγώνουν Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης

Για την Ελλάδα τα χειρότερα είναι εμπρός αφού σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο BN (bankingnews) και κόντρα στην προπαγάνδα Χατζηδάκη του υπουργού Οικονομικών που ενθουσιάστηκε από την ψήφο αποδοκιμασίας της μη αναβάθμισης της Moody’s… οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s παγώνουν τις αναβαθμίσεις μέχρι να αποσαφηνιστούν τρεις σημαντικές παράμετροι…
Η Moody’s ήταν να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας αλλά όχι την βαθμολογία την ουσία δηλαδή της αξιολόγησης της κάθε χώρας.
Η Ελλάδα λοιπόν αιφνιδιάστηκε αρνητικά αλλά υπήρξε κάποιος που πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης όπως πανηγύρισε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ενώ το κράτος έχασε 42 δισεκ.
Για την ζημιά των 42 δισεκ. ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε απολύτως τίποτα…

Παγώνουν οι οίκοι αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις της βαθμολογίας της Ελλάδος

1)Η ανάπτυξη στηρίχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ οι εσωτερικές δυνάμεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο βαθμό που θα αναμενόταν.
Είναι προφανές ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση έχει θολώσει την ορατότητα, με εξαίρεση τις εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών που ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά ζημίωσε το κράτος 42 δισεκ. ευρώ δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη κομβική οικονομική μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη.
Οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα εάν δεν δουν ουσιώδεις αλλαγές.
Ως γνωστό όταν ένας οίκος αξιολόγησης αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές σημαίνει ότι σε διάστημα 12 μηνών θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Όμως στην περίπτωση της Ελλάδος μπορεί να έχουμε αρνητική έκπληξη…

2)Ένα νέο στοιχείο που προστίθεται στην εξίσωση της αβεβαιότητας είναι ο πολιτικός κίνδυνος αφού η πιθανότητα αυτοδυναμίας οποιουδήποτε κόμματος στις εκλογές του 2027 είναι απίθανη.
Ως εκ τούτου – όπως αναφέρει η πηγή που μίλησε στο BN – ενώ είχαμε πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ένας νέος παράγοντας πρέπει να προστεθεί η αύξηση του πολιτικού ρίσκου.
Η ίδια πηγή τονίζει ότι η στροφή παγκοσμίως στα πατριωτικά κόμματα συνεπάγεται ότι στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε και ποσοστά 25% αθροιστικά από τα κόμματα που είναι δεξιότερα της ΝΔ και δεν επιθυμούν συνεργασία με τον Μητσοτάκη.
Να τονίσουμε ότι ο Βελόπουλος βρίσκεται στο 10%, η Λατινοπούλου 5% αλλά χωρίς την παρουσία Κασιδιάρη που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς και η Νίκη.
Ο Μητσοτάκης δεν είναι δεξιός αλλά κεντρώος πολιτικός οπότε γεννώνται πολλά ερωτήματα για την νέα πολιτική γεωγραφία του μέλλοντος.

3)Τι θα συμβεί στις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου και πως θα εξελιχθεί το μέτωπο στην Ουκρανία;
Εάν κερδίσει ο Trump θα υπάρξει οικονομική ομαλοποίηση, εάν κερδίσει η Kamala Harris θα εκτιναχθεί το ρίσκο.
Στο Ουκρανικό οι Ρώσοι κερδίζουν αλλά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δεχθεί την ήττα οπότε έρχεται κλιμάκωση με επίδραση στο κόστος ενέργειας που θα πλήξει και την ελληνική οικονομία.

Οι νέες ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

18 Οκτωβρίου 2024 η αμερικανική Standard and Poor’s
22 Νοεμβρίου 2024 η αμερικανική Fitch
6 Δεκεμβρίου 2024 η γερμανική Scope
Για το 2025 η πρώτη αξιολόγηση θα έρθει 7 ή 14 Μαρτίου του 2025

Έρχεται πτώση ως -30%, στις 1.000 μον. στο ελληνικό χρηματιστήριο… με ΝΑΤΟ και Kamala Harris

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί…
Πολλοί λένε ότι όλα αυτά οφείλονται στο επικείμενο placement της Εθνικής για το 13% των μετοχών ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει τιμή 8,30 ευρώ η μετοχή έχει υποχωρήσει στο 7,30 ευρώ και προφανώς υπάρχουν πολλά funds που πιέζουν την μετοχή της Εθνικής για να αγοράσουν φθηνότερα…
Όσοι όμως εγκλωβιστούν μόνο στο θέμα της Εθνικής τράπεζας θα χάσουν την μεγάλη εικόνα…
Σίγουρα το διεθνές σκηνικό έχει γίνει επικίνδυνο αλλά πρώτη φορά και στην Ελλάδα έχουμε έκρηξη πολιτικού ρίσκου… είναι απρόβλεπτη η επόμενη πολιτική ημέρα και οι επενδυτές θέλουν ορατότητα η έλλειψη ορατότητας τους τρομάζει…
Βέβαια πρέπει να δούμε και μια άλλη πτυχή… μέσα σε 1,5 χρόνο το ελληνικό χρηματιστήριο – κακώς λέμε εμείς – θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά και ήδη κάποιοι αρχίζουν να αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι αναδυόμενη αγορά…
Αυτή η διαδικασία θα είναι μακρόσυρτη.

Οι χρηματιστές να προετοιμαστούν για το χάος

Το BN είχε προειδοποιήσει ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι κακός μήνας στο χρηματιστήριο, ο Οκτώβριος σταθεροποιητικός και ο Νοέμβριος ανοδικός εάν εκλεγεί ο Trump.
Αυτό το σενάριο θα θέλαμε να επιβεβαιωθεί.
Όμως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που δείχνουν ότι κάτι άσχημο θα συμβεί…

Το σενάριο τρόμου

Το σενάριο τρόμου περιλαμβάνει δύο εκδοχές να υπάρξει αρνητική έκπληξη και να εκλεγεί στις ΗΠΑ η Kamala Harris εξέλιξη καταστροφική και ταυτόχρονα ο απελπισμένος Zelensky να κάνει απονενοημένη πράξη να χτυπήσει με πυραύλους την Ρωσία και η Ρωσία να τον τελειώσει με χτύπημα χάους.
Αξιολογώντας το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της ευρωζώνης και την δραματική προειδοποίηση Draghi που ζητάει 800 δισεκ. επενδύσεις κάθε χρόνο για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη… τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με ένα συνεχές sell off άνευ προηγουμένου με πτώση έως -30% δηλαδή από τις 1400 μονάδες στις 1.000 μονάδες περίπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης