Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παραμένει «άφωνη» η ρηχή χρηματιστηριακή αγορά εξαιτίας του placement της Εθνικής και τα κόλπα των αναδόχων

Παραμένει «άφωνη» η ρηχή χρηματιστηριακή αγορά εξαιτίας του placement της Εθνικής και τα κόλπα των αναδόχων
Το ύψος κεφαλαίων του ελληνικού και διεθνούς βιβλίου της ΕΤΕ καθορίζει την αγορά και τις αμοιβές ξένων και Ελλήνων με διπλό υψηλό κόστος από ΤΧΣ και Εθνική
Η ελληνική αγορά αποτέλεσε μια από τις μοναδικές αγορές στην Ευρώπη όπου δεν προεξοφλήθηκε ανοδικά η μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% της Federal Reserve καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου η πώληση του 10%-13% των μετοχών της Εθνικής έχει επιβαρύνει, όχι μόνο την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Για ποιους λόγους, όμως, η ρηχή ελληνική αγορά εμφανίζεται “άφωνη” και αποκομμένη από τις ανεπτυγμένες αγορές;
Γιατί επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο μοτίβο με μεγαλύτερες απώλειες στις κρίσεις και ελάχιστη άνοδο στα θετικά γεγονότα ;
Από τις 11 Σεπτεμβρίου, όπως είχε επισημάνει το Bankingnews επικρατεί ένα περιβάλλον αποθάρρυνσης των επενδυτών.
Ελάχιστες μετοχές του FTSE25 εμφανίζουν θετικές αποδόσεις – παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα επιτόκια τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από την αμερικανική FED.
Συγκεκριμένα, από τον Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο 4 μετοχές εμφανίζουν απόδοση μεγαλύτερη του 5%: Jumbo 7,40%, ΕΥΔΑΠ 5,97%, Σαράντης 5,68%, Lamda 5,08% ενώ η μετοχή της Coca- Cola με την υψηλότερη στάθμιση καταγράφει άνοδο 2,91% συμβάλλοντας στην διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος τιμών πέριξ των 1420 μονάδων.
Επιπλέον από την ημερομηνία διαρροής του ποσοστού πώλησης της Εθνικής ( 10 Σεπτεμβρίου ) η μετοχή της έχει χάσει 9,75% της αξίας της, δηλαδή όσα τα κέρδη του Δείκτη από τις αρχές του χρόνου.
Σ αυτό το διάστημα καμία μετοχή του FTSE25 δεν πρωταγωνιστεί και τα κέρδη σημειώνονται σε μετοχές όπου υπάρχουν εταιρικές εξελίξεις ( λ.χ Jumbo, Lamda ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση Τράπεζα, η Εurobank, ολοκλήρωσε επίσημα την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά η κεφαλαιοποίηση της είναι χαμηλότερη από ό,τι προηγουμένως.

Το «βαρίδι» είναι η κατεύθυνση των κεφαλαίων και όχι οι πωλήσεις για την Εθνική – 10,7 δισ. ευρώ στο τελευταίο placement

Η συσσώρευση λοιπόν του Γενικού Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα τιμών, όπως εξηγούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν οφείλεται στις πωλήσεις μετοχών για την τοποθέτηση στην διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Οι ξένοι οίκοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (Goldman Sachs, Μorgan Stanley, JP Morgan, UBS κ.ά) με το ένα ή τον άλλο τρόπο ελέγχουν πλήρως την ροή των κεφαλαίων στην ρηχή ελληνική αγορά.
Όταν καμία μετοχή του FTSE25 δεν ξεχωρίζει, τότε επιτυγχάνεται ο στόχος των αναδόχων, δηλαδή όλοι να επικεντρωθούν στην μετοχή της Εθνικής η οποία θα διατεθεί πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Αν και η τιμή διάθεσης έχει σημασία για την έκβαση του εγχειρήματος, ο στόχος είναι όσο περισσότερα κεφάλαια συγκεντρώσει το placement, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι προμήθειες των αναδόχων.
Επιπρόσθετα, για την διάθεση μετοχών της Εθνικής, το κόστος καταβάλλεται διπλά τόσο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και απο την Εθνική Τράπεζα η διοίκηση της οποίας το χρησιμοποιεί για την απονομή υψηλότερων πρόσθετων αμοιβών.
Όπως συνέβη και στην προηγούμενη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (5,30 ευρώ - 22%), το συνολικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε απο το ελληνικό και διεθνές βιβλίο ανήλθε σε 10,7 δισ. ευρώ.
Εκ των πραγμάτων, εάν την τρέχουσα περίοδο ο υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 προσέλκυαν κεφάλαια, η διάθεση μετοχών θα είχε ανταγωνισμό.
Με την ολοκλήρωση διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ένταξη της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές μετά απο 1,5 χρόνο.
Το μέγιστο πρόβλημα, όμως, παραμένει καθώς η αγορά θα παραμένει ρηχή αφού οι ενεργοί κωδικοί δεν ξεπερνούν τις 20-21 χιλιάδες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης