Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως UBS, BofA, Citigroup έφθασαν να έχουν το 12% στις συναλλαγές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με 5,6 δισ ευρώ;

Πως UBS, BofA, Citigroup έφθασαν να έχουν το 12% στις συναλλαγές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με 5,6 δισ ευρώ;
Οι διαθέσεις μετοχών (Jumbo, Μυτιληναίος, Cenergy) και οι ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική) αποτελούν τον λόγο της αύξησης των μεριδίων
Σχετικά Άρθρα
Μέσα σε ένα χρόνο τρεις ξένες επενδυτικές τράπεζες (UBS, BofA, Citigroup) έχουν υπερδιπλασιάσει τους τζίρους τους στην ελληνική αγορά και σήμερα διαθέτουν μερίδιο 12% με συναλλαγές 5,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2024, έχοντας υπό τον έλεγχο τους, για τους πελάτες τους, ένα κρίσιμο κομμάτι μιας ρηχής χρηματιστηριακής αγοράς.
Η UBS Europe – η οποία αποτελεί και επενδυτική σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς – τον Σεπτέμβριο πέρασε στην τέταρτη θέση των χρηματιστηριακών με 381,1 εκατ. ευρώ, η Bofa με 145,1 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην όγδοη θέση και η Citigroup με 124,9 εκατ. ευρώ στην ένατη.
Είναι σχεδόν προφανές ότι η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής τον Οκτώβριο θα αυξήσει περαιτέρω τα μεγέθη τους, καθώς η UBS ήταν μια από τρεις συντονίστριες τράπεζες της συναλλαγής ενώ Citigroup και BoFA συμμετείχαν στο βιβλίο προσφορών.
Την απότομη ώθηση για τους τρεις ξένους οίκους αποτυπώνεται στα στοιχεία των μελών του χρηματιστηρίου.
Ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τρεις χρηματιστηριακές είχαν πραγματοποιήσει μόλις 431,6 εκατ. ευρώ με την UBS να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (254 εκατ. ευρώ), η Citigroup 90 εκατ. ευρώ και η Bank of America 87,6 εκατ. ευρώ.
Την φετινή περίοδο μέσα σε δυο μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος) οι ίδιες χρηματιστηριακές έχουν πραγματοποιήσει τζίρο 1,4 δισ. ευρώ με 750 εκατ., ευρώ τον Αύγουστο και 651,1 εκατ. ευρώ.
Η δε συμμετοχή των τριών ξένων οίκων στα ομόλογα είναι χαμηλή, με μικρές συναλλαγές της BOFA.
Σημειώνεται ότι οι τρεις έτερες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley δίνουν εντολές για τους πελάτες τους στις τέσσερις ελληνικές τραπεζικές χρηματιστηριακές ή τις χρηματιστηριακές Euroxx, Optima, Pantelakis.

Placement και ιδιωτικοποιήσεις και index funds;

Οι διαθέσεις μετοχών (Jumbo, Μυτιληναίος, Cenergy) και οι ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική ) αποτελούν τον λόγο της αύξησης των μεριδίων καθώς η UBS συμμετείχε και στις τρεις συναλλαγές των τραπεζών, η Citigroup πραγματοποίησε τα placement σε Jumbo, Mυτιληναίο ενώ και η BofA συμμετείχε στις συναλλαγές των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η αύξηση των μεριδίων τους αποδίδεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στα παθητικά funds (index funds) τα οποία ακολουθούν τους δείκτες και πραγματοποιούν τους μεγαλύτερους τζίρους με εισροές και εκροές κατά την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, FTSE.
To μεγαλύτερο, όμως, κομμάτι των χρηματιστηριακών συναλλαγών αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά, μέσα σε δυο ημέρες η αξία συναλλαγών των τραπεζών ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές συναλλαγές του χρηματιστηρίου στις δυο συνεδριάσεις ανήλθαν σε 249,1 εκατ. ευρώ, σε συνθήκες έντονης πτώσης για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Με άλλα λόγια, η κατεύθυνση του Τραπεζοβαρούς Γενικού Δείκτη δίδεται, κυρίως, από τις εντολές αγοράς – πώλησης από τις χρηματιστηριακές.
Όταν διαθέτεις λοιπόν ένα ικανό μερίδιο αγοράς καθίσταται πιο εύκολος ο έλεγχος των τιμών προς το συμφέρον των πελατών σου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης