Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί πουλάνε τις ελληνικές τράπεζες με συνολική απόδοση 10% παρά τις θετικές εκθέσεις και τα εύσημα από την Ευρώπη

Γιατί πουλάνε τις ελληνικές τράπεζες με συνολική απόδοση 10% παρά τις θετικές εκθέσεις και τα εύσημα από την Ευρώπη
Σε αδικαιολόγητη έκπτωση λέει η Ambrosia Capital - Εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τους αστερίσκους για τις τιτλοποιήσεις
Σχετικά Άρθρα
Όσο πιο θετικές είναι οι παραδοχές επίσημων ευρωπαϊκών οργανισμών, διεθνών οίκων, χρηματιστηριακών, για τις ελληνικές τράπεζες τόσο περισσότερες είναι οι πωλήσεις στις μετοχές τους.
Όπως θα δούμε, αν και διαψεύδονται καθημερινά οι φήμες για την επιβολή νέων φόρων, οι ξένοι διαχειριστές βρίσκονται σε θέσεις πωλητών.
Αφενός για τα μέτωπα του πολέμου, και αφετέρου για το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν τη νέα χρονιά μετά την επαπειλούμενη επιβολή αμερικανικών δασμών στην Ευρώπη.
Χθες, οι μετοχές των placements, Πειραιώς και Εθνική “κοκκίνισαν” με πτώση 2,75% και 2,63% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές της Alpha Βank και Eurobank έκλεισαν με απώλειες 1,65% και 1,07% αντίστοιχα.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται να προσφέρουν για το 2024 συνολική απόδοση 10% (μέρισμα και επαναγορές), και προηγούνται σε βασικούς δείκτες απόδοσης (απόδοση ενσώματων κεφαλαίων, κόστος, προβλέψεις).
Παρά ταύτα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται αδικαιολόγητη έκπτωση σε σύγκριση με ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες – και μάλλον θα παραμείνουν εφόσον δεν αλλάξουν οι ροές κεφαλαίων από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κόστος προς έσοδα και η Ambrosia Capital για συνολική απόδοση σχεδόν 10%

Η πτώση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ήλθε μια ημέρα μετά την έκθεση (17η) εποπτείας της Ευρωπαϊκής επιτροπής.
Η τελευταία παρά τα προβλήματα που εντοπίζει στα κόκκινα δάνεια και ιδιαίτερα στην πορεία των τιτλοποιήσεων και του φορέα ακινήτων επισημαίνει μια σειρά από θετικές εξελίξεις στις τράπεζες.
Ειδικότερα, στην έκθεση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τράπεζες εκτός από τις αναφορές για την υψηλά κέρδη, την παραγωγή οργανικών κεφαλαίων, την υψηλή ρευστότητα επισημαίνει πως, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα (cost to income ratio) στην Ευρώπη (34,2% ).
Επίσης, προσθέτει ότι ο δείκτης κοινού κεφαλαίου Τier I αυξήθηκε στο 15,4% από 13,4% τον Μάρτιο, ενώ όλες διένειμαν μερίσματα με Payout ratio 10-30% από τα κέρδη του 2023.
Ο δε δείκτης ρευστότητας (Liquitidy Coverage Ratio) παρέμεινε πάνω από 200% όλη την περσινή χρονιά (206,8% τον Ιούνιο) παρά τις αποπληρωμές για την αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Η έκθεση, αναφέρει επίσης στα σχέδια μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου παράλληλα με τα πλάνα των τραπεζών να αυξήσουν την διανομή μερισμάτων στο 50% των κερδών τους.
O αναλυτής Osman Memisoglou της Ambrosia Capital, τονίζει σε έκθεση του πως είναι αδικαιολόγητο είναι πλέον το discount των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών, παρά την ενσωμάτωση των μειωμένων επιτοκίων.
Η έκπτωση είναι αδικαιολόγητη ειδικά όταν υπάρχει υψηλότερη ανάπτυξη δανείων και χαμηλότερο κόστος ρίσκου (cost of risk) έναντι μάλλον υψηλότερου ρίσκου των ευρωπαϊκών.
Για τον ίδιο, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV 0,63x με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 13,6% έναντι 0,85x P/ΤΒV και 12,2% (ιταλικές τράπεζες) και 0,91x /13% ( ισπανικές τράπεζες).
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα εμφανίσουν μαζί με την επαναγορά μετοχών συνολική απόδοση 9,6%/11%/12,2% αντίστοιχα για τα έτη 2024-2025-2026, θεαματική ανάπτυξη δανείων στο τρίτο τρίμηνο και ισχυρά θεμελιώδη με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, λίγο χαμηλότερα από 14% για το 2026.

Τι λένε ξένοι διαχειριστές στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί ξένος διαχειριστής στην Ελλάδα, “οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή θέση πώλησης προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ξαφνικές αθρόες πωλήσεις.”
Ωστόσο, όπως προσθέτει, οι περισσότεροι αξιολογούν τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου, σ ότι αφορά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς και Ιράν, αλλά και την πρόσφατη επιδείνωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.
Και το πρόβλημα στην δεύτερη περίπτωση έγκειται στις αντιδράσεις εκατέρωθεν.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης