Τελευταία Νέα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αφιέρωμα: Τράπεζες 2024

Φώτης Γιόφτσιος (CEO Ten Brinke): Ευνοϊκές οι συνθήκες για την παροχή νέων δανείων στον τομέα των ακινήτων

Φώτης Γιόφτσιος (CEO Ten Brinke): Ευνοϊκές οι συνθήκες για την παροχή νέων δανείων στον τομέα των ακινήτων
Άρθρο του Φώτη Γιόφτσιου CEO της Ten Brinke στο αφιέρωμα του bankingnews

Η αγορά ακινήτων στη χώρα καταγράφει ανοδική πορεία, με θετικές προοπτικές, σε όλους τους επιμέρους τομείς, τα οικιστικά ακίνητα, τα εμπορικά ακίνητα και τα logistics, όπως προκύπτει από σειρά μελετών και ερευνών.
Οι προβλέψεις για την αγορά γραφείων είναι θετικές.

Τα ενοίκια αναμένεται να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.
Ωστόσο, οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα συμπιεστούν περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς σύγχρονων γραφειακών χώρων και των προβλέψεων για μείωση των επιτοκίων.
Η ζήτηση παραμένει σταθερή, ενώ η περιορισμένη προσφορά ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.
Αντίστοιχα οι προοπτικές για τον τομέα του λιανεμπορίου παραμένουν σταθερές καθότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, προσδίδει σταθερότητα και αισιοδοξία στον κλάδο. Η ζήτηση για καταστήματα παραμένει ισχυρή, ενώ η προσέλευση τουριστών συμβάλλει στη θετική πορεία της αγοράς.
Ο τομέας των logistics συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η περιορισμένη προσφορά σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων και αποθηκών, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικού κόμβου μεταφόρτωσης, δίνει ώθηση στις επενδύσεις.
Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς οι ανάγκες για σύγχρονες υποδομές logistics αυξάνονται.
Τέλος ο τομέας του Hospitality παραμένει σε άνθηση, με συνεχιζόμενη ζήτηση τόσο από τον τουριστικό όσο και από τον επενδυτικό τομέα. Η ανάπτυξη του τουρισμού συνοδεύεται από επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στα αποθέματα ξενοδοχείων και τις υποδομές του κλάδου, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς

Μετά από μια μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια ισχυρή θέση, με βελτιωμένα κεφαλαιακά αποθέματα και μειωμένα ποσοστά κόκκινων δανείων (NPLs).
Η συνέχιση της αναδιάρθρωσης των τραπεζών επιτρέπει τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη ροή κεφαλαίων προς την αγορά ακινήτων, είτε μέσω νέων στεγαστικών δανείων είτε μέσω επιχειρηματικών δανείων για την ανάπτυξη εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την παροχή νέων δανείων, ειδικά στον τομέα των ακινήτων.
Ωστόσο, με βραδείς ρυθμούς προχωρά η εκταμίευση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) παρά τον ικανοποιητικό βαθμό απορρόφησης των κονδυλίων γεγονός που αντανακλά σωρεία παθογενειών που διαχρονικά υπονομεύουν την υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα. Στις παθογένειες αυτές περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ, μέχρι στιγμής «λιμνάζουν» 1,26 δισ. επιδοτήσεων λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν φθάσει στην Ελλάδα ποσά περίπου 8,5 δισ. τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί στις επιχειρήσεις, δηλαδή στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι στο σκέλος των δανείων οι εκταμιεύσεις γίνονται σταδιακά, ανάλογα με την εκτέλεση των επενδύσεων, και θα συνεχισθούν μετά και το 2026, όταν θα έχει λήξει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατά συνέπεια η απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης δανείων και η επιτάχυνση των επενδυτικών έργων μέσω καλύτερης διαχείρισης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη του κλάδου. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το κράτος για τη δημιουργία πιο ευέλικτων μηχανισμών, που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.
Αντίστοιχα ευεργετικά αποτελέσματα θα ήταν δυνατόν να επέλθουν με τη δημιουργία εξειδικευμένων χαμηλότοκων χρηματοδοτικών προϊόντων για την υποστήριξη ενεργειακής αλλά και ποιοτικής αναβάθμισης του απαξιωμένου αποθέματος.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση έργων ανακαίνισης παλαιών κτιρίων (για το σύνολο του κόστους της επένδυσης μη περιοριζόμενο στο τμήμα που αποτελεί κρατική επιχορήγηση), ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση και πολυτελείς κατοικίες. Το εργαλείο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας των διαθέσιμων ακινήτων, θα βοηθήσει στην αύξηση της αξία τους αλλά και θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τελικό προϊόν στην αγορά. Επιπρόσθετα ο εκσυγχρονισμός των τραπεζικών διαδικασιών με ψηφιακά εργαλεία μέσω της χρήσης ψηφιακών πλατφορμών και τεχνητής νοημοσύνης δύναται να βελτιώσει τη διαδικασία παροχής δανείων και διαχείρισης ακινήτων.

Ten Brinke - Επενδυτικό Πλάνο​ Ανάπτυξης

Η Ten Brinke Hellas αποτελεί μέλος του ολλανδικού ομίλου και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ελληνική αγορά από το 2008.
Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα, με βάση τον αριθμό και το μέγεθος των έργων που αναλαμβάνει καθώς και την παρουσία της σε όλη τη χώρα.
Το επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει την ανάπτυξη ακινήτων όλων των κατηγοριών - οικιστικά, τουριστικά ακίνητα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, γραφεία ή καταστήματα.
Στην Ελλάδα προβλέπεται η είσοδος νέων αλυσίδων, οι οποίες στοχεύουν στο άνοιγμα πλήθους νέων καταστημάτων, καθότι αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές της αγοράς στη χώρα μας.
Η εταιρεία αποτελεί τον μοναδικό developer στη χώρα που αναπτύσσει το κομμάτι του λιανικού εμπορίου (retail) με τέτοια εξειδίκευση, ιδίως στα retail parks. Στον τομέα των οικιστικών ακινήτων, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να υπάρχει όχι μόνο από εγχώριους αγοραστές, αλλά και από ξένους επενδυτές.
Το γεγονός ότι το πρόγραμμα απόκτησης golden visa πλέον απευθύνεται σε επενδυτές υψηλότερου εισοδήματος είναι θετικό. Αφενός, θα καλυφθούν οι ανάγκες της τοπικής αγοράς, αφετέρου θα προσελκύσει νέους, ξένους αγοραστές με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για την απόκτηση κατοικίας.
Τέλος, στον τομέα του τουρισμού, η εταιρεία αναζητά σε όλη την Ελλάδα υφιστάμενα ξενοδοχεία προς εξαγορά ή εκτάσεις για να αναπτύξει τα δικά της έργα. Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τουριστικά brands της Βόρειας Ευρώπης, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία για το έτος 2024 προχωρά στην παράδοση 24 έργων συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά αποτελούν ένα μείγμα οικιστικών, εμπορικών και τουριστικών ακινήτων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας για ανάπτυξη σε πολλαπλούς τομείς της αγοράς. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται 43 νέα έργα, εκ των οποίων τα 21 αφορούν εμπορικά ακίνητα και τα 22 οικιστικά.
Με την ολοκλήρωσή τους, οι εκτιμώμενες αξίες για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον τομέα των οικιστικών ακινήτων οι αξίες αναμένονται να φτάσουν περίπου τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η εταιρεία προβλέπει έργα συνολικής αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή παρουσία της στην ελληνική αγορά ακινήτων και την ευρεία δραστηριότητά της σε κρίσιμους τομείς.

* O Φώτης Γιόφτσιος είναι ο CEO της Ten Brinke

www.bankingnews.gr

Χορηγοί


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης