Τελευταία Νέα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αφιέρωμα: Τράπεζες 2024

Η μεγάλη χρηματιστηριακή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Τι θα ακολουθήσει;

Η μεγάλη χρηματιστηριακή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Τι θα ακολουθήσει;
Οι διαθέσεις μετοχών που έγιναν από το ΤΧΣ, αλλά και οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών καλύπτονται με μεγάλη επιτυχία και πολλές φορές

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει και πλέον είναι ισχυρές, καταγράφοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πριν από 4 χρόνια ο κλάδος άφησε πίσω του τις κακές εποχές, ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο κύκλο απώλειας κεφαλαίων λόγω των κόκκινων δανείων.
Η πανδημία ήταν η τελευταία αιτία που έστειλε τις τράπεζες στα χαμηλά τους.
Τον Οκτώβριο του 2020 ο τραπεζικός δείκτες έγραψε χαμηλό στις 222 μονάδες και σήμερα είναι στις 1.206 μονάδες ή αλλιώς 5,5 φορές υψηλότερα.
Πλέον η κουβέντα δεν έχει να κάνει με τα κεφάλαια που λείπουν, αλλά με εκείνα που περισσεύουν, με την αξία των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που είναι υψηλότερη της αποτίμησης, αλλά και με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων και τον πολλαπλασιαστή κερδών των μετοχών. Η αποτίμηση των 4 συστημικών τραπεζών έχει ξεπεράσει πλέον τα 22 δισ. ευρώ και στο χρηματιστήριο, οι αναλυτές έχουν γίνει «ταύροι» μετά από πολλά χρόνια που ήταν στην πλευρά των «αρκούδων».
Οι διαθέσεις μετοχών που έγιναν από το ΤΧΣ, αλλά και οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών καλύπτονται με μεγάλη επιτυχία και πολλές φορές.
Αν κάποιος είχε επενδύσει πριν 4 χρόνια και μετά την πανδημία καταγράφει σήμερα κέρδη έως και περίπου 600%, ενώ ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει μερίσματα μετά από πολλά χρόνια.
Η Εθνική Τράπεζα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 586% στην τετραετία και ακολουθεί η Eurobank με άνοδο 465% και η Alpha Bank με 183%. Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε μία τελευταία ανακεφαλαιοποίηση λίγο αργότερα με αποτέλεσμα να έχει απώλειες στην τετραετία, αλλά πλέον σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των ξένων αλλά και των εγχώριων αναλυτών, καθώς θεωρείται ότι έχει μεγάλη απόδοση κεφαλαίων και χαμηλό δείκτη P/TBV.

Εξαιρετικό σημείο εισόδου

Πρόσφατα η Alpha Finance ανέφερε πως το σημείο που βρίσκονται οι τράπεζες είναι εξαιρετικό για είσοδο και πως οι αποτιμήσεις είναι σε ελκυστικά επίπεδα. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV 0,7 φορές και με P/E 5,7 φορές με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 με την κερδοφορία να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (απόδοση ιδίων κεφαλαίων σημαντικά πάνω από 10% μέχρι το 2026). Επιπλέον, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετοχών των εγχώριων τραπεζών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας τους. Τονίζουν, μάλιστα, πως παρά την αναμενόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων η οποία θα ασκήσει πίεση στα έσοδα από τόκους, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες και ενέργειες που εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την πτώση, διατηρώντας τα έσοδα και την κερδοφορία σε ισχυρά επίπεδα.
Οι αναλυτές της Optima Bank, πρόσφατα επίσης έδωσαν σύσταση αγοράς για όλες τις συστημικές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου και της επικαιροποίησης των προοπτικών από τις διοικήσεις. Πιο συγκεκριμένα έδωσαν τιμή στόχο τα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,41 ευρώ για τη Eurobank, τα 10,84 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Εθνική Χρηματιστηριακή έχει δώσει επίσης σύσταση υπεραπόδοσης για τις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας το σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών που ξεπερνά το 20%.
Έχει δώσει τιμή στόχο τα 2,50 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,85 ευρώ για την Εθνική και τα 5,30 ευρώ για την Πειραιώς.
Και οι ξένοι αναλυτές πάντως είναι θετικοί. Η Goldman Sachs για παράδειγμα παρά την πρόσφατη μείωση των εκτιμήσεων διατηρεί τιμές στόχους σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιπεδα διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα  έδωσε σύσταση αγοράς για την Πειραιώς με τιμή στόχο τα 5,40 ευρώ, για την Εθνική με τιμή στόχο τα 10,60 ευρώ και για τη Eurobank με τιμή στόχο τα 2,50 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank έχει δώσει ουδέτερη με τιμή στόχο τα 1,90 ευρώ.
Η JP Morgan έχει δώσει σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και για τις 4 συστημικές με τιμή στόχο τα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,80 ευρώ για τη Eurobank τα 9,70 ευρώ για την Εθνική και τα 5,90 ευρώ για την Πειραιώς.

Νέες εισαγωγές

Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος μεγαλώνει με την είσοδο της Optima Bank στο χρηματιστήριο. Έγινε η πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 χρόνια. Η μετοχή ξεκίνησε να διαπραγματεύεται πριν από 1 χρόνο και έχει άνοδο 80% από την ημέρα εισαγωγής.
Πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου αποχώρησε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Τέλος, η Attica Bank προχωράει σε μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου περίπου 730 εκατ. ευρώ και θα γίνει ιδιωτική, με την Thrivest των επιχειρηματιών Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου να αναλαμβάνουν τα ηνία και με τη διοίκηση της τράπεζες πλέον να βλέπει ακόμα και διανομή μερίσματος τα επόμενα χρόνια. H Attica Bank θα αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Χορηγοί


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης