Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναλαμβάνουν... οι μεγάλες δυνάμεις - Γεραπετρίτης: Διπλωματική πρωτοβουλία από τη κυβέρνηση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Αναλαμβάνουν... οι μεγάλες δυνάμεις - Γεραπετρίτης: Διπλωματική πρωτοβουλία από τη κυβέρνηση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
«Έχουμε υιοθετήσει μια στάση αρχών και έχουμε δηλώσει πολύ αποφασιστικά ότι η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη»
Διπλωματική πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 4/6 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσιάζοντας -στο Ίδρυμα Konrad Adenauer- την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Την επόμενη εβδομάδα, θα μεταβούμε στο Αμμάν. Εγώ προσωπικά θα μεταβώ στο Αμμάν για να διαπραγματευθώ με τους Άραβες φίλους μας, και ιδιαίτερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στις διαπραγματεύσεις για την εύρεση ειρηνευτικής φόρμουλας. Πριν από μία εβδομάδα, φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα τον Εμίρη του Κατάρ.
Και πάλι, θέλαμε να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πυλώνας σταθερότητας, αλλά και να ενισχύσει την ιδέα ότι η ευρύτερη περιοχή μας, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή, θα βρει και πάλι τις κατάλληλες ισορροπίες. Αναμένουμε επίσης, να έχουμε μια ουσιαστική και σημαντική συμβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ συμπλήρωσε:
«Ως προς τη Μέση Ανατολή, έχουμε υιοθετήσει μια στάση αρχών και έχουμε δηλώσει πολύ αποφασιστικά ότι η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Γι' αυτό και υποστηρίζουμε πλήρως τα σχέδια για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και το όραμα για λύση δύο κρατών για τον παλαιστινιακό λαό. Είμαστε δε σε θέση να προωθήσουμε, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, όλες τις ειρηνευτικές φόρμουλες, επειδή συνομιλούμε με τους Άραβες φίλους μας και τους Ισραηλινούς. Σε πολλές περιπτώσεις, είχαμε την ευκαιρία, ακριβώς επειδή διαθέτουμε αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας, να μεταφέρουμε στους Ισραηλινούς ότι αυτή η κατάσταση, αυτός ο εφιάλτης πρέπει να σταματήσει αμέσως. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τις τελευταίες ημέρες είδαμε σημαντικά ειρηνευτικά σχέδια και από την πλευρά του Προέδρου Μπάιντεν».
«Αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα, μία μικρή, μεσαία χώρα, να εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» υπογράμμισε.
«Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίζεται σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύουμε ότι η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο του κόσμου. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των εθνών και των κρατών. Και γι' αυτό το λόγο έχουμε χρησιμοποιήσει ως σύνθημά μας, τα τρία Δ: τον Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία, τα οποία υποδηλώνουν ακριβώς την ανάγκη να συζητούμε και να είμαστε διαβουλευτικοί», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης