Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αδιανόητη επίθεση Bahceli στον Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας όπως οι παππούδες του

Αδιανόητη επίθεση Bahceli στον Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας όπως οι παππούδες του
Σύμφωνα με τον Bahceli ο Έλληνας ΥΠΑΜ «προκάλεσε ξεδιάντροπα, λαχταρώντας τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του, και κουνώντας δειλά το δάχτυλο»
Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια εξαπέλυσε ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Devlet Bahceli με αφορμή την επίσκεψή του πρώτου στο Καστελόριζο.
Επισημαίνεται, ότι προ ημερών παρόμοια επίθεση είχε κάνει κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας και ο Omer Celik.
«Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ήρθε με στρατιωτική αντιπροσωπεία στο νησί κάτω από τη μύτη μας, στο Καστελόριζο (σ.σ. το οποίο αποκάλεσε Meis, το όνομα που έχει δώσει η Τουρκία), το οποίο έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, και προκάλεσε ξεδιάντροπα, λαχταρώντας τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του, και κουνώντας δειλά το δάχτυλο».
Παράλλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η εφαρμογή και η αποκάλυψη παγκόσμιων σεναρίων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο είναι εφικτές μόνο με την ανικανότητα, την αδράνεια, την πόλωση και την αποδυνάμωση της Τουρκίας».



Οργή Celik για Δένδια: Προβοκάτορας, τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο - Τα ακραία στοιχεία σαμποτάρουν τον διάλογο

Είχει προηγηθεί η προ ημερών σκληρή επίθεση εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Νίκου Δένδια από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Omer Celik, με αφορμή τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στο Καστελόριζο.
Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό ότι υπονομεύει της προσπάθεια του διαλόγου, ενώ τον αποκαλεί «προβοκάτορα».
«Η πόρτα του διαλόγου άνοιξε κατά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Ενώ επιδιώκεται αυτή η προσέγγιση, ακραία στοιχεία στην Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. Ο προβοκάτορας Δένδιας, έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Πήγε στο Καστελόριζο και έκανε δηλώσεις εξηγώντας πώς θα επεκτείνουν τον εξοπλισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία», δήλωσε ο Celik, σύμφωναμε τον ανταποκριτή του Σκάι.
«Τα λόγια του δεν μπορούν να μας φτάσουν χωρίς να πνιγούν στο Αιγαίο. Αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν θέλει τον διάλογο. Το λόμπι του χάους θέλει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για διάλογο.
Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από τη δήλωση Μητσοτάκη "να συνεχίσουμε τον διάλογο" ο Δένδιας στοχοποιεί τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Λέει κάτι στον δικό του πρωθυπουργό μέσω της Tουρκίας. Αυτό είναι πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε.

H επίσκεψη στο Καστελόριζο που εξόργισε την τουρκική ηγεσία

Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή 13/9, ο Νίκος Δένδιας -παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την απελευθέρωση της νήσου Μεγίστης- είχε δηλώσει πως «το Καστελόριζο είναι το ακριτικό νησί του αρχιπελάγους, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης. Ένα σύμπλεγμα με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Ένα σύμπλεγμα που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. Ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας.
«Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Οι θέσεις της πατρίδας μας για το Καστελλόριζο «είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», προσέθεσε.
«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών» εξήγησε.
«Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση» υπογράμμισε.
Για συμφωνία της Ελλάδα με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είπε ότι «ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή». «Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος», συνέχισε, «συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
«Η αναφορά σε υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπομνύει μια άλλη ανάγκη. Την ανάγκη να έχουμε σύγχρονες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Με την «Ατζέντα 2030», «δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού, ώστε η πατρίδα μας να είναι ικανή, ανεξαρτήτως απειλής, να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διασφαλίζοντας έτσι και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης