Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη σταθερή πρόοδο της χώρας στα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά την ισχυρή δέσμευση για συνετή δημοσιονομική πολιτική. Αυτή η βελτίωση υπογραμμίζεται από τη σταθερή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα. Αυτή η εξέλιξη υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης των δημοσιονομικών πιέσεων, σχολιάζεται.
Η σταθερή πτωτική τάση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Πορτογαλίας, υποστηρίζεται περαιτέρω από τις ισχυρές αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας και το ευνοϊκό προφίλ χρέους. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στον μερικό μετριασμό του αυξημένου κόστους έκδοσης χρέους και συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού χρέους της χώρας.
Η αξιολόγηση περιορίζεται από: i) τη μικρή, ανοιχτή οικονομία, καθιστώντας τη χώρα εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς· ii) τον μέτριο δυναμικό ανάπτυξης, που περιορίζεται από διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και η συγκέντρωση σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας iii) τις αυξημένες έμμεσες υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών δημογραφικών τάσεων που επηρεάζουν τις δημόσιες δαπάνες.
Ο δείκτης χρέους της Πορτογαλίας είχε φτάσει στο 134,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020 λόγω της κρίσης Covid-19. Ο δείκτης άρχισε να μειώνεται λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και της ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης. Η Scope προβλέπει περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, από 125,4% στο τέλος του 2021 σε 113,5% το 2022 και 108,4% το 2023, με σύγκλιση γύρω στο 91% έως το 2027.
Μετά από μια συρρίκνωση 8,3% το 2020 λόγω της κρίσης Covid-19, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας μεγεθύνθηκε κατά 5,5% το 2021 και αυτή η δυναμική ανάπτυξης συνεχίστηκε και το 2022, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 6,7%. Ωστόσο, η ανάπτυξη πρόκειται να επιβραδυνθεί το 2023, με αναμενόμενο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 1,2%, ακολουθούμενη από ανάκαμψη περίπου 2% το 2024. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας, κυρίως μέσω της αποδυνάμωσης εξωτερική ζήτηση και υψηλότερος πληθωρισμός, μειώνοντας την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, σχολιάζει η DBRS.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών