Μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα αυξήσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου 27 δισ. δολάρια έως 145 δισ. δολάρια φέτος
Μετά ήρθε ο ουρανοκατέβατος πληθωρισμός και ο πόλεμος.
Τον Ιούλιο, ο Biden... κατάπιε τα λόγια του και ταξίδεψε στην Τζέντα για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammad Bin Salman.
Αλλά αν ο Biden ήλπιζε ότι ο MBS, όπως είναι γνωστός ο ηγεμόνας του Βασιλείου, θα ενίσχυε την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σε μια εποχή που το υψηλότερο κόστος του αργού οδηγούσε σε έξαρση του πληθωρισμού, επρόκειτο να απογοητευτεί οικτρά.
Αντ' αυτού, τον Οκτώβριο, το υπό τη Σαουδική Αραβία καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC μείωσε την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
Τώρα - αδιαφορώντας για έναν οργισμένο πρόεδρο των ΗΠΑ που απείλησε με απροσδιόριστες "συνέπειες" - μειώνει και πάλι την παραγωγή.
Καθώς ο Biden κοιτάζει ανήμπορος, ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους είναι πιθανότατα ο Vladimor Putin.
Η τελευταία κίνηση
Την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, εννέα μέλη του OPEC+ (μια μεγαλύτερη συλλογικότητα 23 χωρών) ανακοίνωσαν εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο έως το τέλος του έτους.
Αυτό αντιστοιχεί στο 1,1 %της παγκόσμιας προσφοράς.
Η κίνηση αυτή οδήγησε αμέσως σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου - και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε άλμα από τα 79,77 δολάρια ανά βαρέλι την Κυριακή και στα 85,02 δολάρια τη Δευτέρα.
Το αποτέλεσμα ήταν η Goldman Sachs να αυξήσει τις προβλέψεις της για το αργό τύπου Brent για τον Δεκέμβριο του 2023 από τα 90 στα 95 δολάρια.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, οι τιμές θα έχουν σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια.
Αυτές οι τιμές θα είναι το νέο φυσιολογικό, λέει ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην SEB financial services.
Και αναπόφευκτα θα μεταφραστούν σε πόνο για εκατομμύρια καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών στην αντλία και μεγαλύτερου κόστους στα καταστήματα.
Το τριπλό πλήγμα
Το πλήγμα για τη Δύση είναι τριπλό.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η Σαουδική Αραβία γυρίζει την πλάτη στη Δύση και στρέφεται προς την Κίνα.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα υπονομεύσει επίσης τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - όπου τα κέρδη από το πετρέλαιο πρόκειται να εκτοξευθούν.
Κάθε 1 δολάριο αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου αυξάνει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές κατά περίπου 2,7 δισ. δολάρια ετησίως, λέει ο Benjamin Hilgenstock, συγγραφέας έκθεσης για τις ρωσικές κυρώσεις για το Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης.
Επομένως, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα αυξήσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου 27 δισ. δολάρια έως 145 δισ. δολάρια φέτος.
Αυτό είναι περίπου 22,5 π.μ. περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει το CEPR πριν από την απόφαση της Opec.
Οι κυρώσεις
Οι δυτικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο ήρθαν αργά.
Η ΕΕ εισήγαγε εμπάργκο στο αργό πετρέλαιο μόλις τον Δεκέμβριο του 2022 και στα πετρελαιοειδή τον Φεβρουάριο του 2023.
Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η Ρωσία επωφελήθηκε από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, λέει ο Hilgenstock.
Τα έσοδα μόλις είχαν αρχίσει να δέχονται πιέσεις - μέχρι την ώθηση από την Opec.
"Αυτή είναι η Σαουδική Αραβία που λέει 'Ει, Ρωσία, είσαι φίλος μας'.
Αυτό που κάνουν εδώ είναι να παίρνουν το μέρος της Ρωσίας και της κινεζικής συμμαχίας", λέει ο Schieldrop.
"Μετά τις περικοπές από την Opec, θα έχουμε μια πιο σφιχτή αγορά.
Η Ρωσία θα είναι σε θέση να χρεώνει υψηλότερη τιμή πετρελαίου, να έχει καλύτερα έσοδα και να είναι πιο εύκολα σε θέση να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που θα αντιμετωπίσει έμμεσα τις κυρώσεις που έχει εφαρμόσει η Δύση".
Η κίνηση αυτή είναι φυσιολογική για τη Σαουδική Αραβία, επειδή η πλειονότητα της μελλοντικής ζήτησης για το πετρέλαιό της θα προέρχεται από την Ασία.
Άλλα έθνη μπορούν να αγοράζουν από τη Ρωσία όσο η τιμή του αργού βρίσκεται κάτω από ένα ανώτατο όριο - αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ναυτιλίας και μεταφοράς από χώρες που ανήκουν στο κλαμπ των πλούσιων χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.
Αλλά χώρες όπως η Κίνα δεν έχουν κανένα περιορισμό εάν δεν χρειάζεται να βασίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου.
Οι συνολικές εξαγωγές τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν υψηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με το CEPR.
Έρχεται νέο κύμα πληθωρισμού
Καθώς η Ρωσία εισπράττει μετρητά, η Δύση θα τρίζει κάτω από το βάρος του πληθωρισμού.
"Είναι σαν ένας φόρος στην παγκόσμια οικονομία.
Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων, έχει επιβραδυντικό αποτέλεσμα", λέει ο Schieldrop.
Ο συνολικός πληθωρισμός είναι απίθανο να αυξηθεί, αν μη τι άλλο επειδή οι τιμές του πετρελαίου ήταν τόσο υψηλές πέρυσι, αλλά η μείωση της Opec σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
"Αναδεικνύει την προθυμία και την ικανότητα της Opec να ελέγχει τις τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε μια οικονομική ύφεση, όπου μέρος της αδυναμίας θα μπορούσε να έχει ανακουφιστεί από τις χαμηλότερες τιμές των εισροών, αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί", λέει ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Οι τιμές θα αυξηθούν σε συγκεκριμένες αγορές που βασίζονται στο πετρέλαιο.
"Όσον αφορά την ευαισθησία των τομέων, οι μεταφορές θα είναι σίγουρα οι πρώτες που θα δεχθούν επίθεση", λέει η Tamara Basic Vasilijev, ανώτερη οικονομολόγος της Oxford Economics.
Σύμφωνα με την AA, για κάθε αύξηση της αξίας του πετρελαίου κατά 2 δολάρια, παρατηρείται αύξηση των τιμών στις αντλίες βενζίνης κατά 1 πέννα.
Το κόστος λειτουργίας των γεωργικών μηχανημάτων θα αυξηθεί επίσης, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις τιμές των τροφίμων, λέει ο Hansen.
"Έχουμε δει τις τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού να αυξάνονται από την Παρασκευή", λέει.
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η κίνηση αυτή είναι ένα σημαντικό παιχνίδι ισχύος από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ανακοίνωσε περικοπές αμέσως μετά τη δήλωση της Αμερικής ότι δεν θα ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση με την αναπλήρωση των στρατηγικών της αποθεμάτων φέτος.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν ιστορικά ισχυρούς δεσμούς.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ σε ξένες στρατιωτικές πωλήσεις.
Αλλά οι σχέσεις κορυφώθηκαν όταν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος, εξηγεί ο James Swanston, οικονομολόγος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Capital Economics.
Ο Trump υιοθέτησε μια αυστηρή γραμμή για το Ιράν.
Οι σχέσεις υπό τον πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος έκανε προεκλογική εκστρατεία με αντι-σαουδαραβική στάση, επιδεινώθηκαν.
"Ένα πράγμα σχεδόν σε προσωπικό επίπεδο ήταν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammad Bin Salman προσβλήθηκε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Biden ήθελε πάντα να μιλάει με τον ίδιο τον βασιλιά Salman και όχι με τον MBS", λέει ο Swanston.
Κορυφώνεται η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου
Η κίνηση της Opec εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία το fracking στη χώρα οδήγησε τις τιμές σε πτώση.
"Η επιβράδυνση της αύξησης του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022 είναι ουσιαστικά ένα ολόκληρο δωρεάν χαρτί για την Opec plus.
"Τώρα μπορούν λίγο πολύ να κάνουν ό,τι θέλουν και να ελέγχουν την αγορά πετρελαίου όπως επιθυμούν, επειδή ο σχιστόλιθος δεν αυξάνεται πλέον τρελά.
Αυτή ήταν μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή στην αγορά πετρελαίου.
Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικά" λέει ο Schieldrop.
Ο Opec δεν φοβάται ότι θα χάσει μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Εκτιμά, δε, ότι η νέα περικοπή είναι απάντηση στην πτώση της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά οι προσδοκίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί κάλλιστα να είναι υπερβολικές.
Η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή σε βασικές χώρες εισαγωγής, όπως η Ινδία, και η επαναλειτουργία της Κίνας μετά το κλείσιμο σημαίνει ότι η παγκόσμια αεροπορία ομαλοποιείται.
"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Νομίζω ότι η παγκόσμια ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύεται και ο Opec έχει καλό και σταθερό έλεγχο και θα διατηρήσει την τιμή και το επίπεδο που θεωρεί κατάλληλο", λέει ο Schieldrop.
"Φαίνεται όντως ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρισκόταν σε ισορροπία και προς το τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να είχε ένα μικρό πλεόνασμα.
Τώρα, θα κινηθούμε προς ένα έλλειμμα.
Φαίνεται ότι υπάρχει μια πολιτική που αφορά πρώτα τη Σαουδική Αραβία", λέει ο Swanston.
Καθώς η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά, η Αμερική απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Πέρυσι, υπήρχαν φήμες ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να δεχτεί ρενμίνμπι για τις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες πάντα τιμολογούνταν σε δολάρια.
Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν μια πυρηνική επιλογή και παραμένει εξαιρετικά απίθανη βραχυπρόθεσμα.
Αλλά καθώς ο άλλοτε στενότερος σύμμαχος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή διολισθαίνει στην τροχιά των άλλων απολυταρχιών, δεν φαίνεται πλέον αδύνατο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών