Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι επενδυτές που σορτάρουν το πετρέλαιο οδεύουν σε… παγίδα «αρκούδας» - Σε επίπεδα ρεκόρ οι short θέσεις

BofA: Οι επενδυτές που σορτάρουν το πετρέλαιο οδεύουν σε… παγίδα «αρκούδας» - Σε επίπεδα ρεκόρ οι short θέσεις
Οι επενδυτές έχουν στραφεί πτωτικά στο πετρέλαιο εν μέσω φόβων για έναν πόλεμο τιμών του ΟΠΕΚ+ και της αδύναμης ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Οι επενδυτές έχουν γυρίσει τη πλάτη τους στο πετρέλαιο λόγω των φόβων για υπερπροσφορά στην αγορά το επόμενο έτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, το αρνητικό κλίμα δημιουργεί μια «παγίδα αρκούδας» για τους επενδυτές. Αυτό συμβαίνει διότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης θα ακολουθήσει πιθανότατα.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι πρόσφατες short τοποθετήσεις στην αγορά πετρελαίου έχουν φτάσει σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να προσθέσει περισσότερη προσφορά σε μια αγορά που ήδη κατακλύζεται από αμερικανικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει αντ' αυτού να κοιτάξουν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης ως ένδειξη της μελλοντικής αύξησης της ζήτησης.
«Για όλες τις πτωτικές ανησυχίες εκεί έξω, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας πιθανότατα θα επιταχυνθεί, καθώς η επόμενη επανάσταση της παραγωγικότητας έρχεται στο προσκήνιο» σε ενημερωτικό σημείωμα της BofA. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έχει στον πυρήνα της την ενέργεια», προσθέτουν οι αναλυτές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τη ζήτηση για data centers που καθοδηγείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη να έρχεται ως μέρος της επόμενης «επανάστασης της παραγωγικότητας», η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί από 0,2% σε 2% τα επόμενα επτά χρόνια.
Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% το 2025, η κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6 έως 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εφόσον η παγκόσμια οικονομία αποφύγει μια σκληρή προσγείωση ή έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης κατά 3%.
Η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας «αρκετά σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα», επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA. Οι ίδιοι αναμένουν ότι η Fed θα οδηγήσει τα επιτόκια κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, κάτι που, όπως λένε, θα μπορούσε να τονώσει τόσο το πετρέλαιο όσο και την κυκλική ζήτηση για εμπορεύματα.
Και με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται, η προσφορά θα μπορούσε να δει απροσδόκητες αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις των αναλυτών για τις τιμές.
Η πρόβλεψη των αναλυτών για μεγαλύτερη για τη ζήτηση ενέργειας έρχεται καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει αρνητικοί για την ενέργεια, με τις τιμές να μειώνονται φέτος ακόμη και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για διαταραχές από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να προσθέσει βαρέλια αργού πετρελαίου σε μια υπάρχουσα πλεονασματική αγορά πετρελαίου μετά από μια σειρά περικοπών τα τελευταία δύο χρόνια. Τα σχέδια προσφοράς του ΟΠΕΚ και η υποτονική ζήτηση στην Κίνα θα μπορούσαν να θέσουν κινδύνους για την αγορά πετρελαίου το επόμενο έτος, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με την πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για τον στόχο των αναλυτών για την τιμή του πετρελαίου.
«Ένας εμπορικός πόλεμος, ένας πόλεμος τιμών του ΟΠΕΚ+ ή μια σκληρή οικονομική προσγείωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν το πετρέλαιο προσωρινά κάτω από τα 60 δολάρια/βαρέλι. Ωστόσο, μια κίνηση σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσε γρήγορα να ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε ισορροπία και να ενθαρρύνει την υποκατάσταση από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής», ανέφεραν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης