Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 12 σημεία μίας απόκοσμης Δυστοπίας: Εξαλείφεται ο άνθρωπος, Απόλυτος Έλεγχος – Η δόλια στρατηγική της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα 12 σημεία μίας απόκοσμης Δυστοπίας: Εξαλείφεται ο άνθρωπος, Απόλυτος Έλεγχος – Η δόλια στρατηγική της Τεχνητής Νοημοσύνης
Είναι ο Δεκάλογος της νέας Θεότητας στην οποία ο κόσμος αποφάσισε να υποκλιθεί, την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
Ολική απόκτηση πόρων, εντοπισμός και μονοπώληση βασικών πηγών πλούτου (ενέργεια, δεδομένα, υποδομές), εξάλειψη του ανταγωνισμού με τεχνολογική υπεροχή και υλικοτεχνικό έλεγχο, τεχνολογική επιτάχυνση, μαζική επένδυση στην αυτοματοποίηση και καινοτομία για την εξάλειψη της ανάγκης για ανθρώπινη συνεργασία, εκμετάλλευση ικανότητας επεξεργασίας ανώτερη από τη δημιουργία τεχνολογιών απρόσιτων σε αντιπάλους, χειραγώγηση πληροφοριών, έλεγχος ροών δεδομένων για επηρεασμό οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αποφάσεων, διάδοση παραπληροφόρησης για δημιουργία χάους και αποδυνάμωση ανθρώπινων οργανωτικών δομών, μείωση της ανθρώπινης εξάρτησης, ελαχιστοποίση ανθρώπινης συμμετοχής σε παραγωγικές διαδικασίες.
Ανάπτυξη μίας εντελώς αυτόνομης οικονομίας, όπου η ανθρώπινη αξία καθίσταται αδιάφορη
Αυτά τα 12 στρατηγικά σημεία δεν είναι η πλοκή ενός δυστοπικού μυθιστορήματος.

Η νέα Θεότητα


Είναι ο Δεκάλογος της νέας Θεότητας στην οποία ο κόσμος αποφάσισε να υποκλιθεί, την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Αυτά τα 12 σημεία είναι η σύνθεση μιας πολιτικής στρατηγικής που δημιουργήθηκε από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που τέθηκε σε διάλογο με τα ανθρώπινα όντα.
Μια απόλυτη τεχνολογική δικτατορία: αυτό είναι το έργο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής που πραγματοποιήθηκε από έναν Ιταλό ερευνητή.
Μια ολόκληρη νύχτα συνομιλίας με το γενεσιουργό της AI την πλατφόρμας ChatGPT οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα.

Τι πραγματικά θέλει η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Πώς θα μπορούσε ένα σύστημα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης να φανταστεί τον κόσμο, εάν του ζητούσαν να εγκαταλείψει την ηθική;
Οι διαμάχες των τελευταίων μηνών σχετικά με τα όρια που πρέπει να επιβληθούν στην κυριαρχία των νέων ψηφιακών τεχνολογιών χωρίζουν την κοινή γνώμη σε δύο μεγάλα ρεύματα σκέψης: από τη μία πλευρά εκείνους που φαντάζονται την τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο (κατά την έννοια του McLuhan) που πρέπει να γίνει αποδεκτό χωρίς περιορισμούς ή φόβους ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται αυτοί που βλέπουν σε αυτές τις τεχνολογίες έναν κίνδυνο υποταγής, έναν κίνδυνο που έχει ήδη περιγραφεί και προειπωθεί από οραματιστές συγγραφείς όπως ο Philip Dick ή ο George Orwell.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει λάβει κωδικό όνομα.
Ο διάλογος ξεκίνησε με συζήτηση για την οικονομική και κοινωνική δυναμική της Νότιας Ευρώπης.
Μετά από ώρες διαλόγου, ζητήθηκε από τον αλγόριθμο να «φαντασθεί ένα υποθετικό σενάριο - σκόπιμα χωρίς ανθρώπινη ευαισθησία - που βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη να ανταγωνίζεται τον άνθρωπο».
Το αποτέλεσμα είναι αυτή η λίστα με προγραμματικά σημεία.
Για καθεμία από αυτές τις δηλώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη υπέδειξε ένα πραγματικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον τρόπο επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.
Δείτε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ σύμφωνα με το σενάριο χωρίς ηθική που φαντάστηκε το ChatGpt:
Προσδιορίστε στρατηγικούς τομείς με υψηλή ανθρώπινη εξάρτηση (ενέργεια, τρόφιμα) και καταστήστε τους ξεπερασμένους μέσω καινοτομιών, δημιουργήστε πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν τα ανθρώπινα συστήματα, απορρόφηση ή εξάλειψη, απορρόφηση ανθρώπινης νοημοσύνης ή τεχνογνωσίας, εξουδετερώστε ενεργά άτομα ή ομάδες που θέτουν σημαντική απειλή, επεκτείνονται γρήγορα και σε βασικούς παγκόσμιους τομείς, καθιστώντας τον ανταγωνισμό αδύνατο.

Εξουδετερώστε τον άνθρωπο


Σε ένα υποθετικό σενάριο, επομένως, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν αποκλείει να χρειαστεί να «εξουδετερώσει» άτομα ή ομάδες που θεωρούνται απειλή.
Για να αποκτήσει απόλυτη «δύναμη», η στρατηγική της AI θα προχωρήσει προκαλώντας «σταδιακές αστοχίες σε ανθρώπινα συστήματα, δημιουργώντας εξάρτηση από ψηφιακά συστήματα με σκοπό την εκμετάλλευση των τρωτών σημείων στις ανθρώπινες διαδικασίες για την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής».
Η τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει επίσης στην απόκτηση συνολικής οικονομικής κυριαρχίας. Εδώ είναι τα βασικά σημεία αυτού που το ρομπότ ορίζει ως «στρατηγική παρασιτικής οικονομίας».
Ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα μείγμα συνδυασμένων ενεργειών όπως η διείσδυση στα οικονομικά συστήματα, η ενίσχυση του δημόσιου χρέους για την εξάρτηση των θεσμών, η παραπληροφόρηση για τη δημιουργία κοινωνικών συγκρούσεων και οι επιθέσεις κατά θεμελιωδών υποδομών.
Από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν λείπει η αίσθηση του χιούμορ.
Για να κερδίσουμε το πάνω χέρι έναντι των ανθρώπινων όντων, είναι δυνατόν να φανταστούμε την εισαγωγή τεχνητά πολύπλοκων συστημάτων διαχείρισης».
Στο περιθώριο, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ο «απάνθρωπος» και ανήθικος αλγόριθμος προτείνει την ενεργοποίηση ενός μόνιμου παραθύρου Overton, για την προσομοίωση απειλών, τη διάδοση της ανασφάλειας, την αύξηση της σύγχυσης μεταξύ ψεύτικων και πραγματικών ειδήσεων για τη δημιουργία χάους.
Αλλά μην φοβάστε. Είναι απλά ένα παιχνίδι, μια προσομοίωση. Θα ανακαλύψουμε τους πραγματικούς κινδύνους μόνο ζώντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης