Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πληθωρισμός και ενέργεια, «βαρίδια» για τις επιχειρήσεις

Πληθωρισμός και ενέργεια, «βαρίδια» για τις επιχειρήσεις
Η έξαρση του πληθωρισμού που βιώνουμε από τα μέσα του 2021 έως και σήμερα, δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με δυσμενείς επιπτώσεις στην κατανάλωση

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος*

Ο πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, σε τέτοιο βαθμό που πολλές από αυτές ουσιαστικά να δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (89,8%) δήλωσαν σε σχετική έρευνα ότι το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Για δε τις μισές σχεδόν επιχειρήσεις (47,6%), η αύξηση του λειτουργικού κόστους κυμαίνεται μεταξύ 11%-30%. Η αύξηση αυτή του κόστους λειτουργίας συνδέεται άμεσα με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν με ενεργειακό κόστος κατά πολύ υψηλότερο από τους ανταγωνιστές τους. Σήμερα, μια ελληνική επιχείρηση πληρώνει κατά μέσο όρο δύο και τρεις φορές υψηλότερο κόστος ενέργειας από μια μέση επιχείρηση στη Γερμανία και τη Γαλλία. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά της.
Μεσοσταθμικά, το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης κατά 37,4%. Το στοιχείο αυτό αφορά όμως την περίοδο πριν το τελευταίο ξέσπασμα των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση τον Αύγουστο κατά 9,7% και τον Σεπτέμβριο κατά 11,3%. Σύνολο 21%.
Μην προκαλεί μετά εντύπωση το γεγονός, ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προσφεύγοντας στη λύση των ρυθμίσεων και των τμηματικών δόσεων. Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει κατακόρυφα τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, η αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας δυσχεραίνει το σχεδιασμό των επιχειρήσεων.
Αλλά και γενικότερα, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού έχουν αρνητικό πρόσημο και περιλαμβάνουν την αύξηση του ανταγωνισμού με άλλες επιχειρήσεις, την αδυναμία εύρεσης πρώτων υλών, την αναστολή επενδυτικών αποφάσεων, την αύξηση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, κ.α. Φυσικά υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών (συρρίκνωση κύκλου εργασιών).
Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, απέναντι στο υψηλό κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν, λόγω των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού ευρύτερα, είναι επιτακτική. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων, πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Ειδικά η συνέχιση των κρατικών επιδοτήσεων στο κόστος ενέργειας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επαναφορά της κρατικής επιδότησης μέρους των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ακριβώς έχει γίνει και με τα οικιακά τιμολόγια. Από κει και πέρα, απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις γενικότερα για την μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς το υψηλό κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών έρχονται να προστεθούν και σε άλλα σημαντικά κόστη, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι.

* Νίκος Κοσμόπουλος είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος για το ΔΣ του ΕΒΕΑ στο τομέα των υπηρεσιών με τον συνδυασμό «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης