Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας
Η πρώτη βολή διευκρίνησης ήρθε από τον υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος ξεκαθάρισε «Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι. Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά.
Αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση»
Ο υπουργός Εργασίας κατ απόλυτο τρόπο τόνισε, ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει».
Ωστόσο άφησε ανοιχτό το θέμα της βελτίωσης της εισφοράς αλληλεγγύης τονίζοντας, ότι «εξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης».
Της δήλωσης Γεωργιάδη προηγήθηκε το «φρένο» του υπουργείου Οικονομικών για γενίκευση με πηγές που αποσαφήνιζαν, ότι «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που έχουν καταθέσει προσφυγές πρέπει να καθοριστούν βάσει των όσων ίσχυαν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Στο σκεπτικό αναφέρουν, ότι «είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών».
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν, ότι οι συντάξεις των Δικαστών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα πρό του 2012.
Ερωτήματα και μάλιστα πολλά δημιουργούνται στην διασταλτική ερμηνεία του νόμου. με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.
Κορυφαίοι Εργατολόγοι αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης, καθώς αυτή δικαιώνει την προσφυγή, ενώ κύκλοι των Δικαστών και Εισαγγελέων τόνιζαν ότι το άρθρο 95 του Συντάγματος και ο εκτελεστικός νόμος 3068/2002 αναφέρει ότι «η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις».
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών