
Προβλήματα και στις ασφαλιστικές πιστώσεων
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στην φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αν και ακόμα ο αντίκτυπος στις ασφαλιστικές δεν είναι τόσο επιλήψιμος, σύμφωνα με την Moody’s.
Σοβαρές απώλειες εκτιμάται ότι θα έχουν και οι ασφαλιστικές πιστώσεων.
Αλώβητες από το τσουνάμι Trump δύσκολα να μείνουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα οι οποίες γράφουν τα περισσότερα τους έσοδα από επενδύσεις και αρκετές εξ’ αυτών όπως η Ευρώπη Ασφαλιστική, η Εθνική Ασφαλιστική, η Δύναμις, η Interlife, η Interamerican Βοηθείας, είδαν τον δείκτη Φερεγγυότητας το 2024 να υποχωρεί.
Interasalonica με δείκτη Φερεγγυότητας ασύνηθες, πάνω του 400%
Στις εξαιρέσεις της ελληνικής αγοράς και στο υψηλότερο σημείο του δείκτη Φερεγγυότητας βρίσκεται η Intersalonica Ζωής με δείκτη Φερεγγυότητας άνω του 400% -ασύνηθες για την αγορά αλλά και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα που για κολοσσούς ασφαλιστικές ο μέσος υψηλός όρος κυμαίνεται στο 220%-. Το χαρτοφυλάκιο της Intersalonica Ζωής, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που έκανε το ΒΝ, καθώς η Ασφαλιστική αρνήθηκε να απαντήσει προφορικά ή γραπτά σε γραπτή επικοινωνία του ΒΝ, το συνθέτουν κατά 57% οι ασφαλίσεις αλλοδαπών γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνει μεγάλους κινδύνους και μεγάλα προγράμματα ζωής, όπως άλλες ασφαλιστικές ζωής οπότε δεν απαιτείται να δεσμεύει υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα.
Οι δείκτες Φερεγγυότητας Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις των μετοχών
Σύμφωνα τώρα με την σημερινή ανάλυση της Moody's, οι δείκτες φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστών είναι ευαίσθητοι σε κραδασμούς που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα στις διακυμάνσεις της τιμής των μετοχών.
Η Moody's, σε μία πρώτη της ανάλυση πάνω στο θέμα αυτό εκτιμά ότι οι δείκτες φερεγγυότητάς των ασφαλιστικών έχουν μειωθεί από χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά από το τέλος του 2024, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της ανόδου των τιμών των μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2025 και την απότομη πτώση των τιμών από τις αρχές Απριλίου. Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εισήλθαν σε αυτήν την περίοδο αστάθειας της αγοράς με πολύ ισχυρούς δείκτες φερεγγυότητας, με μέσο όρο υψηλό 220% για τους μεγάλους παίκτες, επομένως και θεωρεί ότι για αυτούς η επιδείνωση των δεικτών θα είναι μέτρια σε αυτό το στάδιο.
Οι ευαισθησίες των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστών ποικίλλουν, με τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι συνήθως λιγότερο επιρρεπείς στη μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών από ό,τι οι ευρωπαϊκές αντίστοιχες, λόγω χαμηλότερων επενδύσεων σε μετοχές ή επενδύσεων συγκεντρωμένων σε αμοιβαία κεφάλαια.
Οι ευρωπαίοι ασφαλιστικές επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα
Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, τα spreads των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων δεν έχουν δει μεγάλες αλλαγές. Μόνο τα περιθώρια εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης έχουν αυξηθεί σημαντικά (+73 bps μεταξύ 2 Απριλίου και 7 Απριλίου για τα περιθώρια υψηλής απόδοσης στην ΕΕ και +108 bps μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 7 Απριλίου), αλλά οι ευρωπαίοι ασφαλιστές επενδύουν κυρίως σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού.
Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα διαβάθμισης ΒΒ-
Στην Ελλάδα το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την χτεσινή έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, διαμορφώθηκε σε 21 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2024, αυξημένο κατά 3% συγκριτικά με τις 31.12.2023. Από το σύνολο του ενεργητικού, 7,5 δισεκ. ευρώ (36%) ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα και 3 δισεκ. ευρώ (14%) σε εταιρικά ομόλογα. Όσον αφορά την πιστοληπτική διαβάθμιση αυτών, το 97% των κρατικών ομολόγων και το 86% των εταιρικών ομολόγων ήταν πιστοληπτικής διαβάθμισης BB- και άνω. Επιπλέον, ποσό 5,3 δισεκ. ευρώ (25%) αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις των οποίων τον επενδυτικό κίνδυνο φέρουν οι ασφαλισμένοι.
Χτύπημα στους ασφαλιστές πιστώσεων
Οι δασμοί στις εισαγωγές των ΗΠΑ, εάν επιβληθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα μειώσουν σημαντικά τους όγκους του παγκόσμιου εμπορίου. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος οικονομικής επιβράδυνσης θα αυξηθεί στην Ευρώπη, δεδομένης της σχετικά ανοιχτής οικονομίας της και των ήδη υποτονικών προβλέψεων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2025, σε περίπου 1%.
Μια πτώση του όγκου των συναλλαγών στην Ευρώπη θα επηρέαζε πρωτίστως τους ασφαλιστές εμπορικών πιστώσεων, οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν χαμηλότερα έσοδα και υψηλότερες απαιτήσεις εάν αυξάνονταν τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών