Εκστρατεία για την επιστροφή πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 280 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει η Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι, η Αθήνα ανακινεί το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Παραθέτοντας το ιστορικό το Spiegel σημειώνει: Τον Οκτώβριο του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα, υποστηριζόμενα από τις δυνάμεις του εγκληματία πολέμου Friedrich Schubert, φόνευσαν 30 ανθρώπους στην κωμόπολη Καλλικράτης της Κρήτης.
Ήταν μια πράξη εκδίκησης, ως τιμωρία για τους χωρικούς που υποστήριζαν τους τοπικούς αντάρτες.
75 χρόνια αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ονομάστηκε μαρτυρικό χωριό.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία κατά τη διάρκεια τελετή μνημόνευσε εκείνους που έπεσαν θύματα των ναζιστικών φρικαλεοτήτων.
Τόνισε δε ότι τα αιτήματα της Ελλάδας προκειμένου λάβει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν σε ισχύ.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε κάτι παρόμοιο.
Είχε επίσης επισκεφθεί το μαρτυρικό χωριό, Κάνδανος, όπου το 1941 σκοτώθηκαν συνολικά 180 άνθρωποι από τους Ναζί και τόνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ένα «ιστορικό καθήκον».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της Ελλάδας εκφράζονται με τόση μικρή χρονική διαφορά για το ίδιο θέμα.
Είναι το προοίμιο μιας μεγάλης εκστρατείας, η οποία θα αρχίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, τον Νοέμβριο του 2018.
Το ελληνικό κοινοβούλιο, στη συνέχεια, θα εγκρίνει μια έκθεση σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες πρέπει να λάβουν 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά το τρίτο μνημόνιο ο Τσίπρας άλλαξε ραγδαία στάση
Επιπλέον υπάρχουν οι απαιτήσεις ενός δανείου, το οποίο οι Έλληνες τότε έπρεπε να χορηγήσουν στους Ναζί για «δαπάνες κατοχής».
Η αξία του εκτιμήθηκε σε περίπου 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2014, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, αλλά παρέμεινε στο συρτάρι όσο οι Έλληνες λάμβαναν ακόμα δάνεια έκτακτης ανάγκης από άλλες χώρες της ΕΕ - και επομένως και από τη Γερμανία.
Μετά τη λήξη του τρίτου και τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας στα τέλη Αυγούστου του 2018, η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού άλλαξε ραγδαία.
Ο Τσίπρας ζήτησε από το Κοινοβούλιο να προσυπογράψει το δίκαιον των απαιτήσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό, μίλησε για ηθική αποζημίωση και ιστορική δικαίωση, χωρίς να αναφέρει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που θα μπορούσε να λάβει η χώρα ενόψει βουλευτικών εκλογών, όπου μία τέτοια επιτυχία θα έφερνε πολλές ψήφους.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση σχετικά με ισχυρισμούς για πολεμικές αποζημιώσεις, μιλά επίσης για δικαιοσύνη.
«Ο χρόνος είναι ο σωστός για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων» δήλωσε ο Μηταφίδης στο Spiegel.
«Δεν υπάρχουν νομικά όρια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα αιτήματα στην έκθεση είναι πλήρως δικαιολογημένα - ιστορικά, πολιτικά και νομικά», σημείωσε.
«Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι ένα θετικό βήμα», λέει ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, του οποίου ο παππούς εκτελέστηκε από τους Ναζί.
Ο Συγγελάκης απαιτεί ακόμη και τη δήμευση γερμανικής κρατικής περιουσίας στην ελληνική επικράτεια - με την επιβολή προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων.
Αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει ένα τόσο ριζοσπαστικό βήμα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.
Η Ελλάδα ξεκινά εκστρατεία
Μετά την κοινοβουλευτική έγκριση του πορίσματος, η δεύτερη φάση της εκστρατείας της Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει.
Οι Έλληνες επιδιώκουν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους σε όλο τον κόσμο: στη Γερμανία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Ηνωμένων Εθνών.
Στην τρίτη φάση της εκστρατείας τους, οι Έλληνες θα επιδιώξουν να εγείρουν επισήμως τα αιτήματά τους κατά της Γερμανίας - πιθανώς με τη μορφή μιας προφορικής σημείωσης- στην οποία θα καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για τις αποζημιώσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα απορρίψει αυτό το αίτημα.
Έχει ήδη καταστήσει σαφές και στο παρελθόν ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να ζητήσει αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με ορισμένους Έλληνες νομικούς, αυτή η γερμανική απόρριψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier θα ενημερωθεί σύντομα και προσωπικά για τα ελληνικά σχέδια. Θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου του 2018 και θα συναντηθεί επίσης με τους Τσίπρα και Παυλόπουλο.
Η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένεται να είναι υψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Αυτό είναι ήδη εμφανές στο χρονοδιάγραμμα του Ομοσπονδιακού προέδρου.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Steinmeier θα πρέπει να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το προάστιο Χαϊδάρι της Αθήνας.
Ο τόπος, όπου οι Ναζί διατηρούσαν κάποτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
www.bankingnews.gr
Spiegel: Η Ελλάδα θέλει να διεκδικήσει πολεμικές αποζημιώσεις 280 δισ. ευρώ από τη Γερμανία - Ξεκινά άμεσα εκστρατεία
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία για το θέμα τον Νοέμβριο του 2018
Σχόλια αναγνωστών