Η G20 θα ζητήσει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες, ούτως ώστε προχωρήσουν στην έγκριση του πλαισίου εφαρμογής του τον ερχόμενο Οκτώβριο
Στην έγκρισή της συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο αναμένεται να προχωρήσουν οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής των 20 πιο πλούσιων κρατών, στη διάρκεια της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσής τους, το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters, σύμφωνα με δημοσίευμα την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
Παράλληλα η G20 θα ζητήσει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες, ούτως ώστε προχωρήσουν στην έγκριση του πλαισίου εφαρμογής του τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ιστορική συμφωνία
«Υστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και αξιοποιώντας την πρόοδο που σημειώθηκε πέρυσι, επιτύχαμε μια ιστορική συμφωνία για μια νέα, δίκαιη και σταθερή διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», αναφέρεται στο προσχέδιο, στο οποίο όμως δεν γίνεται καμία αναφορά για κάποιον ειδικό συντελεστή για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο, ούτε σε άλλες βασικές λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση από σχεδόν 140 χώρες οι οποίες μετέχουν στη σύνοδο του ΟΟΣΑ.
Οι χώρες αυτές είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα υπό τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Οι λεπτομέρειες οι οποίες θα συμφωνηθούν στη συνάντηση αυτή, θα σταλούν στους υπουργούς Οικονομικών της G20 προς έγκριση όταν συναντηθούν στις 9-10 Ιουλίου στη Βενετία.
Ανακατανομή κερδών
«Υποστηρίζουμε τα βασικά στοιχεία των δύο πυλώνων σχετικά με την ανακατανομή των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων και τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, όπως ορίζεται στη δήλωση της G20 και του ΟΟΣΑ “Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shift (BEPS)”», σημειώνεται στο προσχέδιο, τη γνώση του οποίου επικαλείται το δημοσίευμα.
«Ζητούμε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εναπομείνασες τεχνικές εργασίες με σκοπό την έγκριση του πλαισίου για την εφαρμογή των δύο πυλώνων στην επόμενη συνάντησή μας τον Οκτώβριο», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Τουλάχιστον 15%»
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να υποστηρίξουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και τα κατώτατα όρια για την κατανομή των δικαιωμάτων των κυβερνήσεων να φορολογούν τα κέρδη στις διασυνοριακές δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διμερείς συζητήσεις ενόψει εκείνων που διοργανώνονται από τον ΟΟΣΑ, ούτως ώστε οι χώρες να βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο ενόψει της έντονης αντίδρασης που θα προκύψει από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών