H Oυγγαρία κέρδισε έναν σύμμαχο...
Έπειτα από επίμονες μάχες που έδωσε μόνoς του εναντίον όλων των άλλων Ευρωπαίων εταίρων κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban βρήκε στήριγμα στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο το οποίο ετοιμάζει η Κομισιόν, καθ’ υπόδειξιν των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η Αθήνα μέχρι πρότινος είχε αποδειχθεί από τις πιο στενές συμμάχους του καθεστώτος του Κιέβου και του Ουκρανού πρόεδρου Zelensky…
11ο «πακέτο» κυρώσεων
Ειδικότερα, η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο.
Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώθηκαν σε μέτρα που στόχευαν να αδειάσουν το οπλοστάσιο του Vladimir Putin, η Ρωσία, λαμβάνοντας τεχνογνωσία και από το Ιράν, μπόρεσε να τα παρακάμψει.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ όλοι προέβλεπαν κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, αυτή συνέχισε να αναπτύσσεται… δείχνοντας πως ο πόλεμος δεν την επηρέασε – τουναντίον την ενδυνάμωσε.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι Βρυξέλλες τώρα θέλουν να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των κυρώσεων, διευρύνοντάς το, κάτι όμως που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε σειρά ευρωπαϊκών οικονομιών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ακμάζων ελληνικός εφοπλισμός αναμένεται να πληγεί, δεδομένου ότι είναι στο στόχαστρο του Zelensky, ο οποίος έχει βάλει τους έλληνες καραβοκύρηδες στη μαύρη του λίστα.
Με άλλα λόγια, παρότι η Ελλάδα τον βοηθά, προσφέροντάς του όπλα και βήμα (στην ελληνική Βουλή)… εκείνος στρέφεται κατά της εγχώριας οικονομίας.
Άλλωστε, πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς πως ο Ουκρανός πολιτικός και πρώην ηθοποιός δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο όταν μίλησε στο κυπριακό κοινοβούλιο αναζητώντας στήριξη, παρότι, όπως λέει, η ίδια του η χώρα τελεί υπό κατοχή.
Ελλάς – Ουγγαρία συμμαχία
Σε κάθε περίπτωση, η Βουδαπέστη και η Αθήνα συμπλέουν σε σχέση με το νέο πακέτο κυρώσεων, συνδέοντας το δικό τους πράσινο φως με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία.
Το «αχάριστο» Κίεβο, που μάλλον αγνοεί βασικούς διπλωματικούς κανόνες, καθώς χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις, έχει καταρτίσει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», και η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ελλάδα και Ουγγαρία, λοιπόν, επιθυμούν να διαγραφούν ορισμένες εταιρείες από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο των κυρώσεων κατά τη Ρωσίας.
Συνεπώς, λέει το Politico, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.
Όπως ήταν επόμενο, αυτή η κατάσταση πυροδότησε εντάσεις σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία.
Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη (24/5), η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης, ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες.
Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις για παράκαμψη των κυρώσεων.
«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα» είπε διπλωμάτης που γνωρίζει τον φάκελο.
«Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας επωνυμίας και ντροπής, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο.
Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση».
Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές που σχετίζονται με τον ουκρανικό κατάλογο.
Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σε αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για μια λύση.
Δεν υπάρχει συμφωνία
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση να προχωρήσουμε».
Ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε ότι βλέπουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά.
Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με τις δημοσιεύσεις κοινών δηλώσεων.
Μπλοκάρει επίσης την έγκριση της εκταμίευσης της όγδοης δόσης των χρημάτων της ΕΕ ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Πάντως, μια νέα έκδοση του πακέτου, που στάλθηκε στους απεσταλμένους της ΕΕ την Τετάρτη και είδε το Politico, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.
Το τρίτο προσχέδιο αναφέρεται με τεχνική γλώσσα στην απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και διευκρινίζει ότι το πετρέλαιο του Καζακστάν μπορεί ακόμα να αποσταλεί μέσω του αγωγού Druzhba στην Ευρώπη.
Προσθέτει επίσης περισσότερες από 50 επιπλέον ρωσικές εταιρείες για τις οποίες οι αρχές της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε σύγκριση με μια προηγούμενη έκδοση του σχεδίου κυρώσεων.
Και στις δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και άλλοι ήταν και πάλι δύσπιστοι σχετικά με το να κατονομάσουν άλλες χώρες, καθώς φοβούνται ότι θα έβλαπτε τις διπλωματικές σχέσεις ή θα έβλαπτε άλλες χώρες που είναι ύποπτες ότι βοηθούν Ρωσία και Κίνα να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Όπως αναφέρει το Politico, δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων.
Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα πράγμα: να επιτευχθεί στο τέλος συμφωνία.
Αν βέβαια δεν υπάρχει σαφής προθεσμία, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο οι διπλωμάτες.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε ότι το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων — αλλά αυτό είναι στις 26 Ιουνίου και μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους διπλωμάτες τάχθηκαν κατά της πρότασης αυτής, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα για να μην εκτεθεί η ΕΕ.
Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές είναι στο στόχαστρο
Από ελληνικής πλευράς, στη μαύρη λίστα των Ουκρανών περιλαμβάνονται οι ναυτιλιακές Minerva Marine του Θανάση Μαρτίνου, TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, Thenamaris του Νικόλαου Μαρτίνου, Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, οι οποίες σύμφωνα με την Ουκρανία μεταφέρουν με τα πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε όταν θίγονταν, μέσω των κυρώσεων, κρίσιμα εθνικά συμφέροντα, δεδομένου ότι στη Ρωσία κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, ενώ τα νησιά μας απογυμνώνονται αμυντικά λόγω των όπλων τα οποία αφαιρούνται και αποστέλλονται στην Ουκρανία.
Αντέδρασε όμως –και καλώς– όταν θίχτηκε ο ελληνικός εφοπλισμός.
Σημειώνεται πως ο ουκρανικός κατάλογος περιλαμβάνει και την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank, η οποία έχει διατηρήσει τη ρωσική θυγατρική της, τη γαλλική Leroy-Merlin, Bonduelle, Auchan και Yves Rocher.
Όλα αυτά χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει επίσημες διαμαρτυρίες από τη Βιέννη ή το Παρίσι και ακόμη λιγότερο τον κίνδυνο βέτο στις Βρυξέλλες.
Αυτό υπενθύμισε η Catherine Colonna, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, στον ούγγρο συνάδελφό της κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε τον ρόλο της OTP στην υποστήριξη των ρώσων στρατιωτών, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η OTP κατέβαλε «190 εκατομμύρια ρούβλια [2,2 εκατομμύρια ευρώ] με τη μορφή εταιρικών φόρων το 2020 στο επιτιθέμενο κράτος» και «παρέχει πιστώσεις με προνομιακό επιτόκιο στο ρωσικό στρατό».
Η τράπεζα υπερασπίστηκε τον εαυτό της υποστηρίζοντας ότι έχει μόνο «μερίδιο αγοράς 0,17% στη Ρωσία» και ότι αναγκαζόταν να σεβαστεί τις εντολές των αρχών σχετικά με τα προνομιακά δάνεια σε στρατιώτες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών