Έως και σήμερα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 39 όμηροι και 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
(upd) Προς παράταση φαίνεται να οδεύει η εκεχειρία στη Γάζα, αν και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες καθώς η κατάπαυση πυρός που συμφώνησαν Ισραήλ και Hamas εισέρχεται σήμερα Δευτέρα 27/11 στην τέταρτη και τελευταία ημέρα της.
Η Hamas έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της για παράταση της ανακωχής, αναφέροντας πως στόχος της είναι να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατούμενων που θα αφεθούν ελεύθεροι», πρόταση που μάλλον φέρεται να αποδέχεται και το Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως τάσσεται υπέρ εφόσον απελευθερώνονται 10 όμηροι για κάθε ημέρα παράτασης της συμφωνίας.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη που ήδη υπήρχε στην αρχική συμφωνία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί από δύο έως και τέσσερις ημέρες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad al Maliki είπε πως Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, ΕΕ και Ισπανία εργάζονται για την παράταση της εκεχειρίας, η οποία όπως είπε, κανείς δεν ξέρει αν θα είναι για μια, δύο, τρεις ή περισσότερες ημέρες, τη στιγμή που και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi ανακοίνωσε πως στις 29/11 θα προεδρεύσει στη Νέα Υόρκη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
184 οι όμηροι
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Eylon Levy, ο συνολικός αριθμός των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι 184.
Από αυτούς, 14 είναι ξένης υπηκοότητας και 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τον Levy, είναι ανοιχτή η επιλογή της παράτασης της εκεχειρίας και η Hamas είναι ενήμερη για αυτό.
Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε πως το Ισραήλ θέλει να πάρει άλλους 50 ομήρους μέσω αυτής της διαδικασίας, δήλωση που εφόσον ισχύει, σημαίνει άλλες πέντε ημέρες ανακωχής.
«Μόλις λήξει αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις» ανέφερε ο Levy, διαμηνύοντας και αυτός ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.
Εμπλοκή με τις λίστες
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφωθεί για μια παράταση της εκεχειρίας, πληροφορίες αναφέρουν πως Ισραήλ και Hamas έχουν διατυπώσει ανησυχίες σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα.
Όπως αναφέρεται, μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Osama Hamdan, εκπρόσωπος της Hamas στο Λίβανο υποστήριξε πως το εάν θα παραταθεί ή όχι η εκεχειρία θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας για τους ομήρους που κρατούνται από άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, πέραν της Hamas.
Εκτιμάται ότι πάνω από 40 όμηροι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - δεν είναι στα χέρια της Hamas.
Όμηροι και κρατούμενοι
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε την 4ημερη κατάπαυση πυρός για την απελευθέρωση 50 ομήρων και 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την περασμένη Παρασκευή 24/11, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 39 όμηροι (και άλλοι 24, κυρίως Ταϊλανδοί εκτός συμφωνίας) και 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Εφόσον η συμφωνία παραταθεί, τότε για κάθε ημέρα παράτασης θα απελευθερώνονται 10 όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Ανάμεσα στους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Hamas είναι και η 4χρονη Abigail Edan, η οποία είδε και τους δύο γονείς της να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της εισβολής της Hamas.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού: Είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση, όπου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, όπου από τη μια θέλουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και από την άλλη να να μπορέσουμε να συντρίψουμε τη στρατιωτική υποδομή της Hamas», είπε στην ERTnews εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνεν.
Όσο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παράταση της εκεχειρίας, απάντησε ότι «είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποδεχθούμε τους ομήρους που θα έχουν απελευθερωθεί, να τους περάσουμε στα νοσοκομεία, τα οποία περιμένουν στο Ισραήλ την υποδοχή τους και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες της Hamas στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι και ταυτόχρονα η συντριβή της Χαμάς και ως μια στρατιωτική μονάδα, αλλά και ως μια πολιτική εξουσία. Οπότε μέχρι να εκπληρωθούν αυτές οι δύο αποστολές τις οποίες έχουμε αναλάβει, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε όλη αυτήν την εξέλιξη και την κατάσταση που διαδραματίζεται», πρόσθεσε.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να παραχωρήσει μία μέρα κατάπαυσης πυρός για την απελευθέρωση δέκα ομήρων», τόνισε.
Όσο για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου και το πώς θα είναι η Γάζα, σημείωσε: «Ο στόχος είναι η διασφάλιση ενός καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η εκ νέου απειλή εναντίον του Ισραήλ. Είναι θέμα των Παλαιστινίων να επιλέξουν τη διοίκησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μας, να μην απειληθεί ξανά το κράτος του Ισραήλ από τη Χαμάς».
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη στάση της Ελλάδας, είπε ότι «δεν έχω καμία αρμοδιότητα ως στρατιωτικός να κρίνω τη θέση ενός κράτους. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε την αποστολή μας, δηλαδή να καταστρέψουμε πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους». «Είμαστε έτοιμοι για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο», κατέληξε.
Επιμένει το Ισραήλ: Δεν τελείωσε ο πόλεμος
Πάντως, και παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, ο Netanyahu διεμήνυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden πως μετά και την πιθανή παράταση της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα επιστρέψει στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, πέραν της απελευθέρωσης των ομήρων, όπως η πλήρης εξουδετέρωση της Hamas και η εξάλειψη της έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά στο μέλλον οποιαδήποτε απειλή προς το ισραηλινό έδαφος.
Σε δηλώσεις του από τη βόρεια Γάζα ο Netanyahu, ο οποίος αναμένεται σήμερα την έγκριση ενός προϋπολογισμού «πολέμου» ύψους άνω των 7 δις ευρώ, υποστήριξε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει έως την τελική νίκη.
Πιέζουν για μόνιμη ανακωχή
Από την πλευρά τους ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν το Ισραήλ έτσι ώστε η προσωρινή αυτή κατάπαυση πυρός να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων.
Ήδη κάποια σποραδικά πυρά και συγκρούσεις απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την εκεχειρία, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές πως είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη σε περίπτωση που «σπάσει» η συμφωνία.
Βοήθεια στην ισοπεδωμένη Γάζα
Την ίδια στιγμή, η Γάζα, η οποία μετρά 14.854 νεκρούς, ανάμεσα τους και 6.150 παιδιά και αναζητά στα ερείπια άλλους 7.000 ανθρώπους, λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία αν και εξαιρετικά πολύτιμη, θεωρείται πως είναι ελάχιστη για τις ανάγκες των 2.3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την περασμένη Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίζουν πως για να καλυφθούν οι ανάγκες, θα έπρεπε να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 200 φορτηγά την ημέρα για περίπου δύο μήνες.
Όπως αναφέρεται, ακόμα δεν υπάρχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και καύσιμα σε πολλούς τομείς της Γάζας.
Εύθραυστη εκεχειρία
Τη δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas, η συμφωνία παραλίγο να «τιναχτεί» στον αέρα, καθώς οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ενώ το Ισραήλ έφτασε να απειλήσει ότι αν η επόμενη ομάδα ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα, ο στρατός του Ισραήλ (IDF) «θα ξεκινήσει εκ νέου χερσαίες επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τελικά, η συμφωνία σώθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Λευκός Οίκος: Προϋπόθεση η λύση των δύο κρατών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή – Περιορισμοί στο εξοπλισμό του Ισραήλ
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η λύση δύο κρατών στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.
"Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος υπέρμαχος μιας λύσης δύο κρατών από τον Πρόεδρο Joe Biden... είναι επιτακτική ανάγκη για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή», είπε στο CBS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να περιορίσουν τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε Sullivan σε συνέντευξή του στο CBS .
Έτσι σχολίασε τα λόγια του προέδρου της χώρας Joe Biden, ο οποίος χαρακτήρισε τη θέσπιση προϋποθέσεων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας «μια αξιόλογη ιδέα».
Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος του προέδρου τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν παραγωγική την τρέχουσα προσέγγισή τους στο πλαίσιο της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, καθώς επιτρέπει «να επιτευχθούν αποτελέσματα».
Το Ισραήλ σε 50 μέρες έριξε βόμβες βάρους 40.000 τόνων
Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ο ισραηλινός στρατός έριξε από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 40.000 τόνους βομβών στη Γάζα.
Το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει λάβει βασικά αγαθά.
Η καταστροφή που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός αντανακλά την επιθυμία του να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο πεδίου, καθώς το νοσοκομείο al-Shifa (το μεγαλύτερο στη Γάζα) δεν λειτουργεί πλέον».
www.bankingnews.gr
Η Hamas έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της για παράταση της ανακωχής, αναφέροντας πως στόχος της είναι να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατούμενων που θα αφεθούν ελεύθεροι», πρόταση που μάλλον φέρεται να αποδέχεται και το Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως τάσσεται υπέρ εφόσον απελευθερώνονται 10 όμηροι για κάθε ημέρα παράτασης της συμφωνίας.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη που ήδη υπήρχε στην αρχική συμφωνία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί από δύο έως και τέσσερις ημέρες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad al Maliki είπε πως Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, ΕΕ και Ισπανία εργάζονται για την παράταση της εκεχειρίας, η οποία όπως είπε, κανείς δεν ξέρει αν θα είναι για μια, δύο, τρεις ή περισσότερες ημέρες, τη στιγμή που και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi ανακοίνωσε πως στις 29/11 θα προεδρεύσει στη Νέα Υόρκη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
184 οι όμηροι
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Eylon Levy, ο συνολικός αριθμός των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι 184.
Από αυτούς, 14 είναι ξένης υπηκοότητας και 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τον Levy, είναι ανοιχτή η επιλογή της παράτασης της εκεχειρίας και η Hamas είναι ενήμερη για αυτό.
Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε πως το Ισραήλ θέλει να πάρει άλλους 50 ομήρους μέσω αυτής της διαδικασίας, δήλωση που εφόσον ισχύει, σημαίνει άλλες πέντε ημέρες ανακωχής.
«Μόλις λήξει αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις» ανέφερε ο Levy, διαμηνύοντας και αυτός ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.
Εμπλοκή με τις λίστες
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφωθεί για μια παράταση της εκεχειρίας, πληροφορίες αναφέρουν πως Ισραήλ και Hamas έχουν διατυπώσει ανησυχίες σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα.
Όπως αναφέρεται, μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Osama Hamdan, εκπρόσωπος της Hamas στο Λίβανο υποστήριξε πως το εάν θα παραταθεί ή όχι η εκεχειρία θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας για τους ομήρους που κρατούνται από άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, πέραν της Hamas.
Εκτιμάται ότι πάνω από 40 όμηροι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - δεν είναι στα χέρια της Hamas.
Όμηροι και κρατούμενοι
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε την 4ημερη κατάπαυση πυρός για την απελευθέρωση 50 ομήρων και 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την περασμένη Παρασκευή 24/11, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 39 όμηροι (και άλλοι 24, κυρίως Ταϊλανδοί εκτός συμφωνίας) και 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Εφόσον η συμφωνία παραταθεί, τότε για κάθε ημέρα παράτασης θα απελευθερώνονται 10 όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Ανάμεσα στους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Hamas είναι και η 4χρονη Abigail Edan, η οποία είδε και τους δύο γονείς της να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της εισβολής της Hamas.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού: Είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση, όπου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, όπου από τη μια θέλουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και από την άλλη να να μπορέσουμε να συντρίψουμε τη στρατιωτική υποδομή της Hamas», είπε στην ERTnews εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνεν.
Όσο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παράταση της εκεχειρίας, απάντησε ότι «είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποδεχθούμε τους ομήρους που θα έχουν απελευθερωθεί, να τους περάσουμε στα νοσοκομεία, τα οποία περιμένουν στο Ισραήλ την υποδοχή τους και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες της Hamas στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι και ταυτόχρονα η συντριβή της Χαμάς και ως μια στρατιωτική μονάδα, αλλά και ως μια πολιτική εξουσία. Οπότε μέχρι να εκπληρωθούν αυτές οι δύο αποστολές τις οποίες έχουμε αναλάβει, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε όλη αυτήν την εξέλιξη και την κατάσταση που διαδραματίζεται», πρόσθεσε.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να παραχωρήσει μία μέρα κατάπαυσης πυρός για την απελευθέρωση δέκα ομήρων», τόνισε.
Όσο για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου και το πώς θα είναι η Γάζα, σημείωσε: «Ο στόχος είναι η διασφάλιση ενός καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η εκ νέου απειλή εναντίον του Ισραήλ. Είναι θέμα των Παλαιστινίων να επιλέξουν τη διοίκησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μας, να μην απειληθεί ξανά το κράτος του Ισραήλ από τη Χαμάς».
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη στάση της Ελλάδας, είπε ότι «δεν έχω καμία αρμοδιότητα ως στρατιωτικός να κρίνω τη θέση ενός κράτους. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε την αποστολή μας, δηλαδή να καταστρέψουμε πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους». «Είμαστε έτοιμοι για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο», κατέληξε.
Επιμένει το Ισραήλ: Δεν τελείωσε ο πόλεμος
Πάντως, και παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, ο Netanyahu διεμήνυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden πως μετά και την πιθανή παράταση της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα επιστρέψει στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, πέραν της απελευθέρωσης των ομήρων, όπως η πλήρης εξουδετέρωση της Hamas και η εξάλειψη της έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά στο μέλλον οποιαδήποτε απειλή προς το ισραηλινό έδαφος.
Σε δηλώσεις του από τη βόρεια Γάζα ο Netanyahu, ο οποίος αναμένεται σήμερα την έγκριση ενός προϋπολογισμού «πολέμου» ύψους άνω των 7 δις ευρώ, υποστήριξε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει έως την τελική νίκη.
Πιέζουν για μόνιμη ανακωχή
Από την πλευρά τους ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν το Ισραήλ έτσι ώστε η προσωρινή αυτή κατάπαυση πυρός να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων.
Ήδη κάποια σποραδικά πυρά και συγκρούσεις απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την εκεχειρία, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές πως είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη σε περίπτωση που «σπάσει» η συμφωνία.
Βοήθεια στην ισοπεδωμένη Γάζα
Την ίδια στιγμή, η Γάζα, η οποία μετρά 14.854 νεκρούς, ανάμεσα τους και 6.150 παιδιά και αναζητά στα ερείπια άλλους 7.000 ανθρώπους, λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία αν και εξαιρετικά πολύτιμη, θεωρείται πως είναι ελάχιστη για τις ανάγκες των 2.3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την περασμένη Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίζουν πως για να καλυφθούν οι ανάγκες, θα έπρεπε να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 200 φορτηγά την ημέρα για περίπου δύο μήνες.
Όπως αναφέρεται, ακόμα δεν υπάρχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και καύσιμα σε πολλούς τομείς της Γάζας.
Εύθραυστη εκεχειρία
Τη δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas, η συμφωνία παραλίγο να «τιναχτεί» στον αέρα, καθώς οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ενώ το Ισραήλ έφτασε να απειλήσει ότι αν η επόμενη ομάδα ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα, ο στρατός του Ισραήλ (IDF) «θα ξεκινήσει εκ νέου χερσαίες επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τελικά, η συμφωνία σώθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Λευκός Οίκος: Προϋπόθεση η λύση των δύο κρατών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή – Περιορισμοί στο εξοπλισμό του Ισραήλ
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η λύση δύο κρατών στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.
"Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος υπέρμαχος μιας λύσης δύο κρατών από τον Πρόεδρο Joe Biden... είναι επιτακτική ανάγκη για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή», είπε στο CBS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να περιορίσουν τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε Sullivan σε συνέντευξή του στο CBS .
Έτσι σχολίασε τα λόγια του προέδρου της χώρας Joe Biden, ο οποίος χαρακτήρισε τη θέσπιση προϋποθέσεων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας «μια αξιόλογη ιδέα».
Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος του προέδρου τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν παραγωγική την τρέχουσα προσέγγισή τους στο πλαίσιο της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, καθώς επιτρέπει «να επιτευχθούν αποτελέσματα».
Το Ισραήλ σε 50 μέρες έριξε βόμβες βάρους 40.000 τόνων
Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ο ισραηλινός στρατός έριξε από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 40.000 τόνους βομβών στη Γάζα.
Το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει λάβει βασικά αγαθά.
Η καταστροφή που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός αντανακλά την επιθυμία του να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο πεδίου, καθώς το νοσοκομείο al-Shifa (το μεγαλύτερο στη Γάζα) δεν λειτουργεί πλέον».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών