Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «αυτόνομη» Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 71% των ψαριών που καταναλώνει

Η «αυτόνομη» Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 71% των ψαριών που καταναλώνει
Η ΕΕ εξαρτάται από άλλους μέχρι και για τα ψάρια
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει προ πολλού την αυτονομία της, σε ουκ ολίγους τομείς, εξαιτίας των επιλογών και των πολιτικών της.
Πλέον, κινδυνεύει να χάσει την επισιτιστική της αυτονομία.
Ενδεικτικά, οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 71% του συνολικού όγκου των ψαριών που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκπόνησε η Ένωση Εργοδοτών στη Βιομηχανία Αλιεία (Fedepesca).
Η έκθεση έδειξε ότι το 69% των εισαγόμενων αλιευμάτων προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μαρόκο και το Περού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια αγορά στον κόσμο για ψάρια και αλιευτικά προϊόντα και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, την υπόλοιπη Ασία και την Αμερική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fedepesca, ενώ το 2013 ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος αποτελούταν συνολικά από 86.818 πλοία, το 2021 είχε μειωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε 74.551. Δηλαδή 12.262 λιγότερα σκάφη.
Οι αλιείς διαμαρτύρονται γιατί οι συνάδελφοί τους εκτός ΕΕ , δεν συμμορφώνονται με τους ίδιους περιβαλλοντικούς μηχανισμούς, που απαιτούνται για τους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα τα εισαγόμενα ψάρια να διατίθενται σε τιμές χαμηλότερες.
Οι αλιευτικοί στόλοι δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται.
Η Fedepesca κάνει λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό από αλιευτικούς ομίλους που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας». Ο αλιευτικός τομέας, αναφέρει η Ενωση, γνωρίζει πώς εξαρτάται από την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και είναι ο πρώτος που ενδιαφέρεται να προστατεύσει τις θάλασσες και τους ωκεανούς για να διαφυλάξει το μέλλον του και της δραστηριότητάς του.
Υποστηρίζει ότι η αυστηρή ρυθμιστική πίεση στην Ευρώπη, καταστρέφει τον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης