Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο... έσωσε τον Netanyahu από την κατάρρευση

Πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο... έσωσε τον Netanyahu από την κατάρρευση
Το εύθραυστο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Εκεί που φαινόταν ότι οι μέρες του Benjamin Netanyahu στην εξουσία θα ήταν τελικά μετρημένες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έσπευσε να τον σώσει, εκτιμά το Politico.
Το εύθραυστο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού ο στρατηγός εν αποστρατεία Benny Gantz, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν ο Netanyahu δεν παρουσίαζε ένα μεταπολεμικό πρότυπο για το πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα.
Το τελεσίγραφο αύξησε την πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον Gantz να προειδοποιεί ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
«Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε ο  Gantz στον Netanyahu σε τηλεοπτική δήλωση το Σάββατο.
Ωστόσο, η εξέγερση του συνταξιούχου στρατηγού βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα χάρη στην ανακοίνωση της Δευτέρας από τον κορυφαίο εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Karim Khan, ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, μαζί με τρεις ηγέτες της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar, του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα.
Αν ο Khan και η ομάδα των έξι εμπειρογνωμόνων του - οι πέντε από τους οποίους είναι Βρετανοί, περιέργως - ήλπιζαν ότι κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παύση στις μάχες και να πείσουν το Ισραήλ να επανεξετάσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, θα έχουν απογοητευτεί.

Στήριξη και από την αντιπολίτευση

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid, μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών αντιπάλων του Netanyahu, καταδίκασε τον Khan και απέρριψε την ανακοίνωσή του ως «καταστροφή».
Ο Lapid δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, το κεντρώο κόμμα Yesh Atid, ότι ελπίζει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταδικάσει την πρωτοβουλία του Khan.
Ο Lapid καλεί εδώ και εβδομάδες τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε νέες εκλογές.
Αυτές τώρα φαίνονται ακόμα λιγότερο πιθανές να γίνουν.
«Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία», έγραψε ο Lapid στο X.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Netanyahu και Synoir, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Hamas».
Ο ίδιος ο Gantz ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά του.
«Ο παραλληλισμός μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κατάπτυστη τρομοκρατία με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», τόνισε.

Οργή για τη Γάζα

Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο στη Γάζα από τότε που οι μαχητές της Hamas σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήραν άλλους 250 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Τα ισραηλινά πλήγματα στην ελεγχόμενη από τους Παλαιστίνιους περιοχή έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, το οποίο δεν παρέχει ξεχωριστά στοιχεία για τις απώλειες μαχητών και αμάχων.
Ο αριθμός των νεκρών έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τη Νότια Αφρική να κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία σε υπόθεση που εκδικάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.
Ο Nadav Shtrauchler, πρώην στρατηγικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Netanyahu, δήλωσε στο POLITICO ότι η δήλωση του Khan θα βοηθήσει μόνο το πρώην αφεντικό του, αναγκάζοντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης και επικριτές να συστρατευθούν προς υπεράσπισή του.
Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο Χαν στοχεύει το Ισραήλ και όχι μόνο τον Νετανιάχου, προειδοποίησε.
«Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό ως κάτι που στρέφεται μόνο κατά του Netanyahu - στρέφεται κατά του κράτους και της άμυνάς του», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης