Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κατάρα… της Κριμαίας: Η Ουκρανία θα ερημώσει, η νέα στρατολόγηση επιτείνει την τεράστια δημογραφική κρίση

Η κατάρα… της Κριμαίας: Η Ουκρανία θα ερημώσει, η νέα στρατολόγηση επιτείνει την τεράστια δημογραφική κρίση
Εκτιμάται πως η διάρκεια ζωής των Ουκρανών από την εκπαίδευση μέχρι την πρώτη γραμμή του μετώπου είναι κατά μέσο όρο… 4 μήνες
Ένα από τα πιο εμβληματικά και αξιομνημόνευτα συνθήματα της Ουκρανίας μετά τα γεγονότα στην πλατεία Maidan το 2014, το οποίο το Κίεβο εφάρμοσε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα στο πλαίσιο της εσωτερικής της πολιτικής, ήταν πως «η Κριμαία ή θα είναι ουκρανική ή θα είναι έρημη».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεών RIA Novosti, «με αυτόν τον απλό τρόπο, οι εθνικιστές που ήρθαν στην εξουσία προσπάθησαν να μεταφέρουν σε όλους εκείνους τους κατοίκους που δεν αποδέχονταν τον νέο τρόπο ζωής τι θα τους συνέβαινε αν η Ρωσία έφευγε από αυτά τα εδάφη».
Πολύ γρήγορα το σύνθημα αυτό άρχισε να εμφανίζεται στο Donbass αντί για την Κριμαία, χωρίς όμως να αλλάξει το κύριο μήνυμα: στα εδάφη που το Κίεβο θεωρούσε δικά του, όλοι θα πρέπει είτε να αποδεχθούν τον τρόπο ζωής που επιβάλλει είτε να πεθάνουν.

Τεράστιες εταιρείες υπό κατάρρευση

Το ιστορικό και αναπόφευκτο κάρμα της Ουκρανίας είναι ότι όλες οι κατάρες και οι ευχές της προς τους γείτονες της, καταλήγουν να γίνονται πραγματικότητα μέσα στην ίδια την Ουκρανία.
Αυτός είναι ο κανόνας χωρίς εξαιρέσεις.
Η μεγαλύτερη μεταλλουργική εταιρεία και πιο εξειδικευμένη εταιρεία της χώρας, η Arcelor Metal Krivoy Rog, γνωστή σε κάθε πρώην Σοβιετικό πολίτη με το όνομα Krivorozhstal, ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να σταματήσει εντελώς την παραγωγή του λόγω του αυξανόμενου ρυθμού κινητοποίησης.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διευθυντής του ουκρανικού τμήματος, Mario Longobardo, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα κέντρα στρατολόγησης έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους του.
Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιχείρηση στο σύνολο της απασχολεί 18.500 εργαζόμενους, η πρώην Krivorozhstal πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το σημείο εκείνο που θα αδυνατεί να παράσχει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες εργασίας σε μια μακρά αλυσίδα παραγωγής, από την εξόρυξη μεταλλευμάτων μέχρι την παραγωγή χάλυβα.
Για να αποφύγει την κατάρρευση, η εταιρεία προσλαμβάνει γυναίκες για να αντικαταστήσει τους άντρες που στέλνονται στο μέτωπο, αν και παραδέχεται ότι αυτή δεν είναι παρά μια λύση έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι προφανές πως είναι αδύνατο να αντικατασταθούν οι εργοδηγοί εξόρυξης, οι ανθρακωρύχοι, οι χειριστές υψικαμίνων και φούρνων.
Πρόκειται για θέσεις εργασίας που απαιτούν ισχυρή επαγγελματική κατάρτιση, εμπειρία και σημαντική σωματική δύναμη.
Αυτό που συμβαίνει στην Arcelor Metal Krivoy Rog αντικατοπτρίζει σε γενικές γραμμές τι συμβαίνει στην ουκρανική βιομηχανία και οικονομία.
Σημειώνεται πως η εταιρεία αυτή παράγει κατά μέσο όρο ετησίως 6 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, 5,5 εκατομμύρια τόνους χυτοσιδήρου και 5 εκατομμύρια τόνους προϊόντων έλασης, με το 85% των προϊόντων της να εξάγεται στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει πως προσφέρει ένα σημαντικό μερίδιο των κερδών της στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πολύτιμοι πόροι στο μέτωπο

Σύμφωνα με το RIA Novosti, o Longobardo δεν θα έλεγε στους Βρετανούς δημοσιογράφους των Financial Times πόσοι από τους υπαλλήλους της εταιρείας του είναι νεκροί ή σοβαρά τραυματίες ώστε να μη μπορούν να επιστρέψουν στην πολύπλοκη, απαιτητική παραγωγή.
Ωστόσο, συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από έμμεσα στοιχεία που διαρρέουν από άλλες πηγές.
Για παράδειγμα, η ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK, η οποία διαχειρίζεται τους μεγαλύτερους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοί της αναγκάστηκαν να πάνε στο μέτωπο, εκ των οποίων οι 650 έχουν ήδη πεθάνει.
Είναι εύκολο να υπολογιστεί το ποσοστό, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία θανάτων και απωλειών.
Παρεμπιπτόντως, τόσο η Arcelor Metal όσο και η DTEK επενδύουν χρήματα και πόρους στον πόλεμο.
Οι προστατευτικές δομές για τις βασικές μονάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν ακόμη συναρμολογούνται στην Arcelor Metal, η οποία διέθεσε όλα τα κέρδη του 2023, που είναι 13,7 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (31 δισεκατομμύρια ρούβλια), για την αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της λειτουργίας των αμυντικών επιχειρήσεων.

Δημογραφική κρίση

Ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης λατρεύουν να λένε ότι η τρέχουσα δημογραφική κρίση στην Ουκρανία, που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καταστροφή, προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.
Όπως αναφέρει το RIA Novosti, αυτό είναι ένα καθαρό ψέμα, σχεδιασμένο για την… κοντή μνήμη του κοινού, καθώς τον Ιανουάριο του 2022, ενάμιση δηλαδή μήνα πριν την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας ανέφερε πως για 100 θανάτους, υπήρχαν μόνο 56 γεννήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία εξαφανιζόταν με διπλάσιο ρυθμό, καθώς και ότι το ποσοστό γεννήσεων αντιστοιχούσε οριακά σε ένα παιδί για κάθε Ουκρανή.
Τα στοιχεία των ποσοστών γεννήσεων στην Ουκρανία αναμφισβήτητα δείχνουν την πορεία της χώρας.
Το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων καταγράφηκε το 1991, την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, τότε που οι εποχές δεν ήταν και οι πιο σταθερές και ικανοποιητικές.
Εκείνη τη χρονιά, γεννήθηκαν 657.000 παιδιά στην Ουκρανία, αριθμός που το 2001 έπεσε στα 376.000.
Στη συνέχεια, όπως συνέβη και στη Ρωσία, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν στα 520.000 παιδιά το 2012.
Αυτή ήταν και η τελευταία ειρηνική χρονιά για την Ουκρανία, καθώς στα τέλη του φθινοπώρου άρχισε να φουντώνει το κίνημα της Maidan, με την χώρα να οδεύει στην καταστροφή.
Στα τέλη του 2022, γεννήθηκαν μόλις 209.000 παιδιά, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως σε αυτούς τους αριθμούς, συμπεριλαμβάνονται παιδιά που γεννήθηκαν την χρονιά αυτή, στο εξωτερικό.
Συνεπώς το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε στο 0,7.

Η τελευταία απογραφή

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Kuchma.
Τότε καταγράφηκε ο αριθμός των 48.000.000 πολιτών.
Όλοι οι επόμενοι ηγέτες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να διεξαγάγουν απογραφή, έτσι ώστε να μην έρθουν στο φως οι απίστευτες «επιτυχίες» της Ουκρανίας, η οποία προχωρούσε όλο και περισσότερο προς τη Δύση.
Οι τελευταίες σχετικά επαρκείς εκτιμήσεις για τον πληθυσμό της χώρας χρονολογούνται στο 2020, όταν, χρησιμοποιώντας τη σοβιετική μεθοδολογία για την ανάλυση του όγκου παραγωγής αλεύρου και ψησίματος ψωμιού, αποδείχθηκε ότι περίπου 32 με 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ουκρανία.
Από τον Ιανουάριο του 2024, το Κέντρο Οικονομικής Στρατηγικής του Κιέβου υπολογίζει τον αριθμό των Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα σε 4,9 εκατομμύρια.
Ακόμη και εξαιρετικά προκατειλημμένες ουκρανικές πηγές γράφουν ότι στο πιο ευνοϊκό σενάριο θα επιστρέψουν το πολύ 1,2 εκατομμύρια, δηλαδή άλλα 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να γραφούν… ως καθαρή ζημιά.

Νέα στρατολόγηση

Και στις 18 Μαΐου, ένας νέος νόμος για την αναγκαστική κινητοποίηση τέθηκε σε ισχύ στην Ουκρανία και το Διαδίκτυο γέμισε με βίντεο με κυριολεκτικά άδειους δρόμους και πόλεις.
Πολίτες και επιχειρήσεις, και ιδίως εταιρείες όπως η Arcelor και η DTEK καλούνται να υποβάλουν λίστες με όλους τους δυνητικά στρατολογημένους υπαλλήλους τους και να αναφέρουν ποιοι από αυτούς είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παραγωγής.
Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να περάσουν από το τοπικό γραφείο στρατολόγησης στο Γενικό Επιτελείο του Κιέβου, το οποίο, μετά από επαλήθευση των στοιχείων, θα τα μεταφέρει στο Υπουργείο Οικονομίας για τελική έγκριση και κατάρτιση καταλόγων όσων δεν χρειάζεται να πάνε για να πεθάνουν στο μέτωπο.
Στην πραγματικότητα, όλα τα δεδομένα παραμένουν στα στρατολογικά γραφεία, των οποίων οι «κυνηγοί» διεξάγουν στοχευμένες επιχειρήσεις… για εύρεση νέας τροφής για τα κανόνια, της οποίας η διάρκεια ζωής από την εκπαίδευση μέχρι το ανάχωμα στην πρώτη γραμμή, υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 4 μήνες.
Επομένως, όλα όσα περιγράφει ο διευθυντής της Arcelor Mettal είναι μόνο ένα λογικό μοτίβο.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι συνέβη τόσο αργά.
Τόσα χρόνια, οι εθνικιστές προσπαθούν να κάνουν την πάλαι ποτέ ακμάζουσα Ουκρανία…εθνικιστική ή έρημη.
Ας το παραδεχτούμε, τελικά τα κατάφεραν, αναφέρει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης