Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβος και τρόμος, o Putin - Οι 6 χώρες του ΝΑΤΟ που σηκώνουν «τείχος από drones» για την προστασία των συνόρων

Φόβος και τρόμος, o Putin - Οι 6 χώρες του ΝΑΤΟ που σηκώνουν «τείχος από drones» για την προστασία των συνόρων

Η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής συντάσσουν πρόταση για την αποτροπή ρωσικών υβριδικών επιθέσεων

Σχετικά Άρθρα
Σε «φόβο και τρόμο» για το ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί η Ρωσία και ο πρόεδρος, Vladimir Putin. Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, η Μόσχα έχει αποδείξει στο πεδίο της ισχύ της…
Με τη Ρωσία να διαψεύδει κάθε… πρόβλεψη της Δύσης είτε για ήττα είτε για υποχώρηση λόγω και της προσπάθειας (που κάθε άλλο παρά πετυχημένη αποδείχθηκε) για οικονομικό στραγγαλισμό της Μόσχας, το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να… φοβάται. Και πως απαντά; Με «τείχος από drones».
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έξι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα «τείχος με drones» για να υπερασπιστούν τα σύνορα τους με τη Ρωσία «έπειτα από μια σειρά προκλήσεων, που κυμαίνονται από την εξαναγκαστική μετανάστευση έως τις απόπειρες τροποποίησης των συνόρων».
Υπουργοί από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής δήλωσαν ότι συζήτησαν τη δημιουργία ενός συντονισμένου συστήματος drones κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία για την αποτροπή του λαθρεμπορίου και περαιτέρω προκλήσεων, καθώς και για τη βοήθεια στην άμυνα.
«Πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο. Ένα τείχος με drones που εκτείνεται από τη Νορβηγία έως την Πολωνία - και ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας... από προκλήσεις μη φιλικών χωρών και να αποτρέψουμε το λαθρεμπόριο», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Agnė Bilotaitė, στην Baltic News Service.
Και οι έξι χώρες έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες και χρόνια τις λεγόμενες υβριδικές επιθέσεις -μη στρατιωτικά μέτρα που τείνουν να έχουν ένα στοιχείο άρνησης- από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο χωρίς χαρτιά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που στέλνονται μέσω των συνόρων τους.
Η Mari Rantanen, υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle ότι το σχέδιο για το τείχος με τα drones θα «βελτιωθεί με τον καιρό» και θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπεράσπιση των συνόρων της σκανδιναβικής χώρας με τη Ρωσία μήκους 1.340 χιλιομέτρων. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του τείχους. Η Bilotaitė δήλωσε ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει τα «μαθήματά» της και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν και κονδύλια της ΕΕ.

Το σχέδιο της Ρωσίας για επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία

Τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις για τις προθέσεις της Ρωσίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τους FΤ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπό του ένα σχέδιο πρότασης για τη μονομερή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, προτού διαγράψει το σχέδιο.
Μια ημέρα αργότερα, Ρώσοι συνοριοφύλακες αφαίρεσαν 25 σημαδούρες από τα εσθονικά ύδατα που σηματοδοτούσαν τα σύνορα, προκαλώντας οργή και μηνύματα υποστήριξης προς το Ταλίν από το ΝΑΤΟ και πολλά κράτη μέλη του. Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει τα σύνορα του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποκαλύψει αρκετές υποτιθέμενες επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο έδαφός τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αναδείξει τη σημασία των drones, με τις δύο πλευρές να τα χρησιμοποιούν σε επιθέσεις. Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν απαντήσει με τη δημιουργία ή την εντατικοποίηση των μονάδων τους για τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο τραπέζι ακόμα και οι εκκενώσεις

Οι έξι χώρες του ΝΑΤΟ συζήτησαν επίσης στη συνάντηση σχέδια για την εκκένωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους σε περίπτωση σύγκρουσης. Φινλανδοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Ουκρανία κράτησε τον άμαχο πληθυσμό της στις γραμμές του μετώπου ή κοντά σε αυτές, λέγοντας ότι τα αμυντικά σχέδια της σκανδιναβικής χώρας περιλαμβάνουν την εκκένωση των πληθυσμών των συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης