Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σκληροπυρηνικά αριστερά κόμματα της Ευρώπης ενώνονται ενάντια στον πόλεμο και στην ισχύ της Δεξιάς

Τα σκληροπυρηνικά αριστερά κόμματα της Ευρώπης ενώνονται ενάντια στον πόλεμο και στην ισχύ της Δεξιάς

Ενιαίο αριστερό μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ

Σχετικά Άρθρα

Εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου, το ετήσιο Φεστιβάλ της Άνοιξης στη Μαδρίτη που διοργανώθηκε από το ισπανικό κόμμα Podemos έγινε σημείο συγκέντρωσης για τα «σκληρά» αριστερά κόμματα της Ευρώπης και το μήνυμά τους για μη πόλεμο.
Η εκδήλωση της 25ης Μαΐου παρουσίασε ένα ενιαίο μέτωπο που περιλάμβανε το γαλλικό κόμμα La France Insoumise, το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου (PTB) και το ιταλικό Sinistra Italiana (ιταλική Αριστερά), το οποίο υποστήριξε συλλογικά την ειρήνη και επέκρινε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, οι αριστεροί πολιτικοί ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Ισπανούς συμμάχους τους, ενισχύοντας τη συλλογική τους ώθηση για ειρήνη.
Ο Nicola Fratoianni του ιταλικού κόμματος της Αριστεράς είπε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών του ΕΚ.
Κάλεσε για μια ΕΕ που θα επέλεγε την ειρήνη και τη διπλωματία αντί του πολέμου.
Ο Marc Botenga, ο επικεφαλής υποψήφιος του PTB στις εκλογές για το ΕΚ, τόνισε:
«Σε αυτούς τους καιρούς κοινωνικής επείγουσας ανάγκης και πολεμικής, η μετασχηματιστική Αριστερά πρέπει να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις του σήμερα».

Η αριστερά για την ειρήνη

Η επικεφαλής υποψήφια του La France Insoumise, Manon Aubry, δήλωσε:
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχουμε ισχυρή φωνή όσον αφορά την ειρήνη».
Προχώρησε περαιτέρω, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ και τις πολεμικές πολιτικές της ΕΕ: ​​
«Πρέπει να σταματήσουμε το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ με μια γενναία Αριστερά που αντιτίθεται στην στροφή προς τον πόλεμο και τη λιτότητα στην Ευρώπη».
«Η ομάδα της Αριστεράς μας στο κοινοβούλιο της ΕΕ ήταν η μόνη που υποστήριξα... για κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ και απαγόρευσε την αποστολή όπλων στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ο Javier Sánchez Serna, περιφερειακός συντονιστής του Podemos, επέκρινε, όπως είπε, την πρόσφατη αλλαγή προτεραιοτήτων της ΕΕ: ​​
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περάσει από την προώθηση της «πράσινης» μετάβασης στο να παίζει τα πάντα για τον πόλεμο και την κλιμάκωσή του».

Η Δεξιά από θέση ισχύος

Καθώς η πολιτική δυναμική εξελίσσεται στην ΕΕ, με πιθανές νέες συμμαχίες στη Δεξιά να αναδιαμορφώνουν την ισορροπία ισχύος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Podemos και οι σύμμαχοί του έχουν ορκιστεί να λειτουργήσουν ως εναλλακτική φωνή.
Επιδεικνύοντας το όραμά της που έχει τις ρίζες της στην ειρήνη, η Αριστερά στοχεύει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους στον σκοπό τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η σκληρή αριστερά ήταν ιδιαίτερα έντονη στην αντιπολεμική της στάση,  πιέζοντας τις αντίστοιχες εθνικές της κυβερνήσεις να αναλάβουν πιο συγκεκριμένη δράση.
Αυτό έχει σημαντικές διπλωματικές συνέπειες στην Ισπανία.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz, έστειλε διπλωματική νότα στην ισπανική πρεσβεία στο Ισραήλ, απαγορεύοντας στο ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ να διεξάγει προξενικές δραστηριότητες ή να παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε κατοίκους της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Αυτοί που επιβραβεύουν τη Hamas και επιχειρούν να ιδρύσουν ένα παλαιστινιακό κράτος τρομοκρατίας δεν θα έχουν καμία επαφή με τους Παλαιστίνιους», είπε ο Katz.
«Οι μέρες της Ιεράς Εξέτασης τελείωσαν. Όσοι μας βλάπτουν, θα τους βλάψουμε κι εμείς», πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ισπανίας στις 17 Μαΐου να απαγορεύσει τα πλοία «που μεταφέρουν όπλα για το Ισραήλ» από τα λιμάνια της.
Αυτή η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας προωθήθηκε από τους εταίρους του συνασπισμού του πρωθυπουργού Pedro Sánchez, την αριστερή Sumar και τους Podemos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης