Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η οικονομική επιτυχία της Κίνας: Ένα ταξίδι μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και παγκόσμιας επιρροής – Οι αντικρουόμενες απόψεις

Η οικονομική επιτυχία της Κίνας: Ένα ταξίδι μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και παγκόσμιας επιρροής – Οι αντικρουόμενες απόψεις
Το οικονομικό θαύμα της Κίνας και η... άλλη άποψη 
Σχετικά Άρθρα

Υπό την ηγεσία του Deng Xiaoping, η Κίνα εισήγαγε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά που αποκέντρωσαν τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, ενθάρρυναν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και άνοιξαν τη χώρα σε ξένες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Bart Anderson o προσανατολισμένος στις εξαγωγές μεταποιητικός τομέας της Κίνας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής επέκτασης.
Αξιοποιώντας το άφθονο εργατικό δυναμικό της και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στη μεταποίηση, η Κίνα έγινε γνωστή ως το «εργοστάσιο του κόσμου».
Οι μαζικές επενδύσεις σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφορών, των ενεργειακών συστημάτων και των έργων αστικής ανάπτυξης, παρείχαν τα θεμέλια για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη των υποδομών διευκόλυνε το εμπόριο, ενίσχυσε την παραγωγικότητα και υποστήριξε την επέκταση των βιομηχανιών.
Η Κίνα έδωσε προτεραιότητα στις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην κατάρτιση δεξιοτήτων, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ένα καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έγινε η κινητήρια δύναμη πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία της Κίνας.
Η Κίνα προσέλκυσε επίσης σημαντικές ξένες επενδύσεις, αξιοποιώντας το μεγάλο μέγεθος της αγοράς, το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και τις ευνοϊκές επενδυτικές πολιτικές της.
Με μια συνετή οικονομική διαχείριση, ικανότητα προσαρμοστικότητας και μακροπρόθεσμο όραμα που επιδεικνύεται κατά την εφαρμογή στρατηγικών πρωτοβουλιών όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road, η Κίνα έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομία.
Παρά αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα, είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς τόσο έντονα αντίθετες αξιολογήσεις της οικονομικής απόδοσης και του δυναμικού όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Κίνας.
Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι επαινούν τα προηγούμενα επιτεύγματα και το μελλοντικό δυναμικό της Κίνας, άλλοι επικεντρώνονται στα αντιληπτά ελαττώματα στο αναπτυξιακό της μοντέλο και προτείνουν ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια επικείμενη «παγίδα μεσαίου εισοδήματος».

Πολωμένες απόψεις

Στη στήλη του Project Syndicate, ο Zhang Jun διερευνά τους λόγους πίσω από τις πολωμένες απόψεις για την Κίνα.
Σε αυτή τη συζήτηση, η επισήμανση ότι η Κίνα εξακολουθεί να στερείται ορισμένων βασικών τεχνολογιών ή ότι απέκτησε πολλές τεχνολογίες λόγω της μεγάλης της αγοράς, είναι τσιμπημένο.
Το πραγματικό μέτρο της τεχνολογικής επιτυχίας είναι η ικανότητα μετατροπής των νέων τεχνολογιών σε κέρδη και ανάπτυξη.
Η Κίνα έχει διαπρέψει όχι μόνο με τις δυτικές τεχνολογίες στην αρχική τους μορφή αλλά με την ταχεία αναβάθμιση και προσαρμογή τους.
Σήμερα, η Κίνα ηγείται σε τομείς όπως οι επικοινωνίες 5G, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μπαταρίες λιθίου και τα ηλεκτρικά οχήματα, και είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers, «το σχετικό ερώτημα δεν είναι αν η τεχνολογική ικανότητα της Κίνας ξεκίνησε με τη μίμηση, αλλά πώς μια χώρα με το ένα τέταρτο του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Αμερικής έχει δημιουργήσει τόσες πολλές εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης».
Ο Keyu Jin, του London School of Economics ισχυρίζεται ότι η Κίνα είναι πραγματικά καινοτόμος, γεγονός που συχνά παραβλέπεται λόγω της πολιτικοποιημένης φύσης των δυτικών προοπτικών για την Κίνα.

Οι επικρίσεις και το συμπέρασμα

"Οι επικριτές της οικονομίας της Κίνας υπογραμμίζουν ζητήματα όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, η κυριαρχία των κρατικών επιχειρήσεων, ο μη ανεπτυγμένος χρηματοπιστωτικός τομέας και οι κατακερματισμένες αγορές ως εμπόδια σε μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός παρατηρητών της Κίνας αναγνωρίζει μια πιο διαφοροποιημένη πραγματικότητα.
Η Κίνα, ένα τεράστιο έθνος, με μακρά ιστορία κεντρικής διακυβέρνησης, πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις και περίπλοκη δομή διακυβέρνησης, εμφανίζει συγκεντρωτικά και αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά, τόσο ακαμψία όσο και ευελιξία.
Ο έλεγχος από πάνω προς τα κάτω συνυπάρχει —ακόμα και ενισχύει— την τοπική αυτονομία και την καινοτομία της βάσης.
Αυτό το φαινόμενο του «διπλού έλικα» εξηγεί τις ριζικά αντικρουόμενες αναλύσεις για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας", αναφέρει ο αναλυτής Anderson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης